Тунел под връх Шипка ще има – жизненоважен е

Автор: Няма коментари Сподели:


  Тунел под връх Шипка ще има. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на днешния парламентарен контрол, предаде репортер на БГНЕС. Нанков отговори на въпрос на депутата Донка Симеонова относно изграждането на тунела под връх Шипка. 

„Тунел под връх Шипка ще има, не защото е приоритет в предизборната и впоследствие управленската програма на ГЕРБ, а защото е жизненоважен”, увери Нанков. Той подчерта, че тунелът е от стратегическо значение за страната ни, защото ще осъществява най-бързата връзка между Северна и Южна България в централната ѝ част. 

„Изграждането му ще улесни транспортните потоци в направление север-юг и ще съдейства за преодоляване на дисбаланса в икономическото развитие на Северна и Южна България”, каза Николай Нанков. 

Той поясни, че за тунела е възложено разработване на разширен идеен проект. Целта на разработката включва обстойни геоложки проучвания, подробно геодезично заснемане в зоните на порталите на тунела, както и разработване на вариантни решения на системите, свързани с вентилацията, осветлението, противопожарната система, сигнализацията, телевизионен контрол, телефонна система и централен диспечерски пункт.

Прочети още на: http://www.bgnes.com/bylgariia/politika/4523079/

Предишна статия

“Ангели” – История за любовта

Следваща статия

149 години от гибелта на Хаджи Димитър…

Други интересни