Папа Франциск: светците са свидетели на надеждата…

Автор: Няма коментари Сподели:

Това каза папа Франциск в катехистичната си беседа на генералната аудиенция, която проведе на площад „Свети Петър“. Папата продължи цикъла от беседи, посветени на християнската надежда, като открои как „светците са свидетели и спътници на надеждата“. Преди началото на генералната аудиенция папата се срещна в приемната зала на ватиканската аула „Павел VI“ с делегация от Националната футболна лига (National Football League), около 43 души, пред които подчерта, че „ценностите на честната игра и стремежа към най-доброто могат да спомогнат за изграждането на „културата на срещата“.

Според папа Франциск „можем да бъдем светци в ежедневието. Да си светец означава да изпълняваш своите задължения през целия ден, в семейството, в болест, на работата, със сърце отворено за Бог“. Именно светците – каза папата – „свидетелстват, че християнския живот не е един недостижим идеал. Самите те се сблъскаха със същите наши трудности, радости и болки“:

„Християнството развива едно неизлечимо доверие: то не вярва, че негативните и разрушителни сили могат да надделеят. Последната дума в човешката история не е омразата, не е смъртта, не е войната“.

В живота – каза папата – винаги ни подкрепя и ни помага Божията ръка и присъствието на светците. „Не сме сами. Църквата е изградена от безбройни братя, често анонимни, които ни предшестваха и, които чрез действието на Светия Дух са обвързани с превратностите на онзи, който още живее тук на земята“.

Не случайно застъпничеството на светците, „множеството от свидетели“, за които говори Посланието до Евреите (11,40-12,2a), представено за размишление на поклонниците, за първи път бива изпросено в момента на Кръщението, а след това в свещеническото ръкоположние или по време на Тайнството Брак за съпрузите:

„Онзи, който обича истински има желанието и смелостта да каже „завинаги“, но знае също, че се нуждае от благодатта на Христос и помощта на светците, за да живее брачния живот завинаги. Не както казват някой: „докато има любов“. Не: завинаги! В противен случай е по-добре да не встъпват в брак. Или завинаги или нищо“.

 „Бог никога не ни изоставя“, увери папата. „Всеки път, когато имаме някаква нужда, неговият ангел ще дойде, за да ни повдигне и да ни дари утеха“. Светиците – каза папата – „са близо до нас, присъстват в нашия живот“.

Истина е също – изтъкна папата – „че ние сме прах, копнееща за небесата; слаби, но силна е в нас тайната на благодатта. Знаем и се надяваме в преобразяването на света, където няма да има вече сълзи, страдания и зло“. Папата пожела „Господ да дари на всички нас надеждата да сме светци“.

Но някой от вас може да запита: „Отче, дали мога да бъда светец във всекидневния живот? Да, може. Но това означава ли, че трябва да се моля цял ден? Не, означава, че ти трябва да изпълняваш своите задължения през целия ден: да се молиш, да отидеш на работа, да се грижиш за децата ти. Но всичко това трябва да го правиш с отворено към Бог сърце, по такъв начин, че също работата, дори в болест, страдания или трудности, да бъде отворена за Бог. Така може да станем светци. Нека Господ ни дари надеждата да бъдем светци. Не трябва да мислим, че е нещо трудно, че е по-лесно да сме престъпници, отколкото светци! Не. Можем да бъдем светци, защото ни помага Господ. Той е този, който винаги ни помага“.

Желанието на папа Бергольо е „да можем да се превърнем в образ на Христос за този свят, хора, които живеят, приемайки и порцията страдание, защото взимат върху си трудностите на другите“. Нашата история – каза папата – „се нуждае от мистици, от хора, които отхвърлят надмощието и се стремят към милосърдната любов. Без тези мъже и жени светът не би имал надежда“ предупреди папа Франциск, който завърши с пожеланието: „на вас, но също и на мен, Господ да дари надеждата да бъдем светци“.

При поздравите към поклонниците от различните страни по света, папата отново се позова на свидетелството на светците, което „ни насърчава – каза той – да не се страхуваме да вървим срещу течението“. Папата припомни и предстоящия празник на Пресветото сърце Исусово, който ще се чества на 23 юни, ден, в който Църквата подкрепя чрез молитвата и обичта си всички свещеници.

Преди аудиенцията на площад „Свети Петър“, при срещата си с делегацията на Националната футболна лига в приемната зала на аула „Павел VI“, папа Франциск подчерта, че „днес младежите се нуждаят от модели, от хора, които да им покажат, как да дадат най-доброто от себе си. Работата в отбор, честната игра и стремежа към най-доброто – каза той – са ценности, също и в религиозния смисъл на думата. От тези ценности има огромна нужда и извън игрището, във всички измерения на живота, за да спомогнат да се изгради културата на срещата, да се притечем на помощ на братята и да се преборим с индивидуализма и несправедливостта. Колко много се нуждае светът от тази култура на срещата!“, завърши папата.

http://bg.radiovaticana.va/news

Предишна статия

ПАПАТА: ГОВОРЕТЕ И РАЗОБЛИЧАВАЙТЕ КОРУПЦИЯТА, ТОЗИ ТУМОР, КОЙТО РАЗЯЖДА НАШИЯ ЖИВОТ! КОРУПЦИЯТА Е ПО –ОПУСТОШИТЕЛНА ОТ ПРОКАЗАТА

Следваща статия

Не ни върви на еврокомисари и това си е!

Други интересни