Новите роби на Русия…

Автор: Няма коментари Сподели:

Те са превърнати в роби, полагащи принудителен труд: западни медии са установили драстични нарушения на правата на наетите чужди работници по обектите на Световното първенство по футбол в Русия-2018. Каква е истината?

Russland Bau eines Stadiums in St.Petersburg (picture-alliance/Photoagency Interpress)

Новият стадион “Зенит Арена” в Санкт Петербург

Много станаха скандалите около стадиона в Санкт Петербург, където ще се проведат решаващите мачове за купата на Конфедерацията през тази година и редица срещи от програмата на Световното първенство по футбол през 2018, на което Русия е домакин. Освен със сроковете за завършване на обекта и разходите, те са свързани също и със съмненията, че фирмите-изпълнители нарушават човешките права на наетите севернокорейски строителни работници.

ФИФА е открила нарушения

Комисията от инспектори на Световната федерация по футбол ФИФА, която посети Санкт Петербург през септември и ноември миналата година, е открила “убедителни доказателства за присъствие на севернокорейски работници на строителната площадка”, пише английският Гардиън, позовавайки се на писмо на президента на ФИФА Джани Инфантино до шефовете на севернокорейската футболна федерация. “ФИФА решително осъжда ужасяващите трудови условия, при които работят севернокорейски работници в различни страни по света”, четем в писмото. В него изрично се посочват нечовешките условия на труд и зачестилите случаи на трудови злополуки, вкл. смъртни случаи на площадката на стадиона в Санкт Петербург. ФИФА е настояла пред главния изпълнител да отстрани всички тези проблеми.

Северна Корея ги изпраща на робски труд в Полша

Скандал насред Европа! Стотици севернокорейци работят при нечовешки условия в Полша, а заплатите им пълнят хазната в Пхенян. От Еврокомисията предпочитат да не забелязват този въпрос, а жертвите ги е страх да говорят. (18.06.2016)

ФИФА – футболна централа или перачница на пари?

Новите робини на Катар

Писмото на Инфантино от 22 май всъщност е отговор на запитвания от страна на футболните федерации на Швеция, Дания, Норвегия и Исландия след публикувано журналистическо разследване на норвежкото списание Josimar. От него става ясно, че главните подизпълнители – “Дальпитерстрой” и Seven Suns са ангажирали най-малко 110 севернокорейски работници. Те са принуждавани да работят от ранни зори до късно вечерта, живеели в контейнери директно на строителната площадка.

Москва отхвърля обвиненията

В отговор на статията на Гардиън, вицепремиерът на руската федерация Виталий Мутко увери, че няма нарушения на трудовото законодателство. “Всички работници са получили заплатите си – съгласно изискванията на ФИФА. Правим проверки за спазването на условията на труд, а резултатите от тях публикуваме редовно. Досега не е имало няма никакви възражения”, заяви Мутко. Той нарече публикациите в медиите “негативна информационна кампания” в навечерието на Световното първенство по футбол. 

В документален филма на първа германска телевизия ARD, излъчен на 25 май, генералният директор на организационния комитет “Россия-2018” Алексей Сорокин потвърди, че в изграждането на стадиона в Санкт Петербург действително участват и севернокорейски работници. Според него обаче “условията на труд не са нечовешки”.

Проведената през март тази година инспекция от страна на ФИФА установи, че в изграждането на стадиона вече не участват граждани на КНДР. Впрочем главният изпълнител “Метрострой” обяви завършването на строителните работи още в края на декември 2016 година. А в края на март е била приключена и работата по допълнителния договор за дострояване на обекта.

Не е само Санкт Петербург

Russland Fußball-WM 2018 Baustelle der Luschniki-Arena (AO Luschniki)

ARD твърди, че и на стадиона “Лужники” в Москва се трудят севернокорейски работници

Подготовката за предстоящите догодина световни финали продължава на пълни обороти и в другите градове-домакини на мачове от програмата на първенството. Журналистите от ARD са установили, че в реконструкцията на московския стадион “Лужники” също са наети работници от КНДР. С един от тях дори успяхме да разговаряме, казва Олга Свириденко от авторския екип на документалния филм. “Той потвърди, че е пристигнал от Северна Корея и работи непрекъснато на този обект в продължение на 21 дена”, казва журналистката. 

Сорокин от своя страна посочва, че не му е известно другаде, освен в Санкт Петербург, да са ангажирани строителни работници от Северна Корея. Филмът на ARD разказва за нечовешките трудови условия и на стадиона в Ростов на Дон. “Един от работниците разказа пред журналистите, че им бавели заплатите по пет месеца и имали само два почивни дни на месец”, казва Свириденко.

През последните години ООН все по-често критикува практиката за наемане на севернокорейски работници. В доклада на специалния докладчик на ООН за правата на човека в КНДР се казва, че “севернокорейските граждани, които работят в чужбина, са в положението на роби”, а условията, при които работят, “могат да бъдат приравнени с принудителен труд“. Не се спазват нормите за трудова безопасност, работят под надзора на сътрудници на севернокорейските власти и получават мизерни възнаграждения – под 150 долара. От тях държавата прибра между 60 и 90 процента, са установили журналистите. 

FIFA - Gianni Infantino (picture-alliance/dpaE. Leanza)

                              Президентът на ФИФА Джани Инфантино

В доклада на специалния пълномощник на ООН за правата на човека в КНДР се казва, че “огромното мнозинство от тези работници са наети в Китай и Русия”. За ДВ председателката на Комитета за закрила на трудовите мигранти Светлана Ганнушкина потвърди, че в Русия севернокорейците работят при нечовешки условия. “Това е робски труд”, уверява тя. По думите ѝ, севернокорейски граждани, които са успели да избягат от строителните обекти в Русия, са ѝ разказали “чудовищни неща” за условията на труд.

Носят на Пхенян годишно милиарди долари

Общото събрание на ООН гласува резолюция през октомври 2016 година, в която изразява загриженост от експлоатацията на работници от КНДР. А на 30 ноември Русия гласува, заедно с другите постоянни страни-членки на Съвета за сигурност, резолюция за Северна Корея, в която се изразяваше загриженост по повод наемането на севернокорейци на работа в чужбина. Чрез тях Пхенян печели твърда валута, която използва за разработка на ядрената си програма. Според специалния докладчик за Северна Корея, около 50 хиляди севернокорейци работят в чужбина и носят на Пхенян между 1,2 и 2,3 милиарда долара годишно.

Пресцентърът на Организационния комитет “Россия-2018” и ФИФА до този момент не са отговорили на запитване на ДВ относно обвиненията, че се нарушават правата на севернокорейските работници. 

  • Дата 10.06.2017

  • Автор Иля Ковал                           http://www.dw.com/bg

Предишна статия

Кризата с Катар доказва две неща…

Следваща статия

Новият човек на Русия в България…

Други интересни