ВАС НАРУШИ ЗАКОНА ПО ДЕЛОТО ЗА РЕФЕРЕНДУМА, ЗА ДА ПРИКРИЕ НЕЗАКОННИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА ЦИК, ОПОРОЧАВАЩИ ЦЕЛИЯ ИЗБОРЕН ПРОЦЕС!

Автор: Няма коментари Сподели:

На 19 април т.г. единствена АФЕРА публикува: “СКАНДАЛНО 5-ЧЛЕНЕН СЪСТАВ НА ВАС ПОИСКА ОТСТРАНЯВАНЕ НА ЗАМ-ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР, ЗА ДА СЕ ПОТУЛЯТ НЕЗАКОННИ ДЕЙСТВИЯ НА ЦИК!”, като разкрихме скандалния начин по който съдът си е позволил да иска отстраняването по делото на заместник главния прокурор Ася Петрова, която участва в него от страна на обвинението.

Заместник главният прокурор Ася Петрова пусна и искане за допълване на протокола от съделното заседание от 6 април 2017 година по делото, заведено във Върховния административен съд от екипа на Слави Трифонов срещу ЦИК, тъй като в протокола от съдебното заседание не е отразено в пълнота онова, което се е случило в действителност в съдебната зала.

АФЕРА вече нееднократно подчертава, че това дело е от изключителна важност, не само заради казуса с референдума на Слави Трифонов, но и с факта, че точно заместник главният прокурор Ася Петрова изнесе на показ зашеметяващи факти за незаконосъобразни действия на Централната избирателна комисия /ЦИК/ и защото точно по това дело лъснаха порочните действия, извършвани от ЦИК, които сочат каква манипулация не само е вършена, но и каква манипулация може да бъде извършвана при какъвто и да е проведен референдум или избори.

В предишното си разследване, АФЕРА извади на показ, че на 6 април т.г. малко преди съдебното заседание, пред вратата на съдебната зала, представител на АФЕРА става свидетел, чувайки нещо безпрецедентно. Един от членовете на съдийския състав, който е застанал пред вратата на съдебната зала от външната и страна, се обръща към заместник – главния прокурор Ася Петрова с думите, че тя ще бъде отстранена от делото, така че … „няма нужда да влизате вътре в залата“.

Прокурор Ася Петрова реагира изненадано с „Как няма да вляза, аз съм прокурор по делото?!“ и на последвала реплика, че тя била участвала по делото на по-нисша инстанция и затова ще бъде отстранена, отговаря така: „Аз ще вляза на делото, а вие ме отстранете публично!“.

Вчера във ВАС се проведе БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО съдебно заседание по делото, на което се установи незаконосъобразно протоколиране на последното съдебно заседание от 6 април 2017 година.

Изключително порочно впечатление, не в полза на Върховния административен съд, правят няколко “случайности”.

На практика делото, станало популярно като “делото за референдума на Слави”, си течеше кротко и спокойно, докато заместник главният прокурор Ася Петрова не оповести в съдебно заседание шокиращи факти за НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНИ ДЕЙСТВИЯ НА ЦИК, което на практика показа, че изборния процес у нас е тотално опорочен.

Както писа единствена АФЕРА именно тук бе заровено кучето по делото с референдума – че самият ЦИК нарушава закона, че по делето лъсват незаконни книжа на ЦИК и това касае, и показва колко престъпно е опорочен целия излборен процес у нас.

В разследването си “СКАНДАЛНО 5-ЧЛЕНЕН СЪСТАВ НА ВАС ПОИСКА ОТСТРАНЯВАНЕ НА ЗАМ-ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР, ЗА ДА СЕ ПОТУЛЯТ НЕЗАКОННИ ДЕЙСТВИЯ НА ЦИК!”, АФЕРА показа и защо целта бе именно прокурор Ася Петрова да бъде отстранена от това дело – ЗА ДА ПРЕСТАНЕ ДА ГОВОРИ ЗА НЕЗАКОННИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА ЦИК!

И преди съдебното заседание на 6 април т.г. заместник главният прокурор Ася Петрова на няколко пъти е предупредена да се отегли от това дело, въпреки че по ГПК /съответно АПК/ това е касационно дело и се провежда задължително при участието на прокурор.

И чрез условно казано “парламентьор” прокурора по делото Ася Петрова е “добронамерено” предупредена – по-добре на ходи на делото, защото ще бъдеш отстранена.

На практика заместник – главният прокурор Ася Петрова е процесулно притискана да не се явява по делото!

Защо ли? Ами защото не се отказва да пледира и да заявява незаконните “дейности”, вършени от ЦИК!

И така започват да се редят шокиращите “случайности” по делото! “Първа случайност” – след 6 април т.г. следва насрочено съдебно заседание през месец май и когато всички влизат в съдебната зала, две минути преди да започне съдебното заседание – се обявява, че има сигнал за бомба.

Делото естествено се отлага.

“Втора случайност”: всички касационни дела във ВАС обикновено се гледат в петък, предиобед. Точно това съдебно заседание, кой знае защо, е насрочено за … понеделник. И хоп… при засилен медиен интерес – сигнал за бомба!

Трета случайност” е че новото съдебно заседание /вчера/ е насрочено точно в ден, когато заместник – главният прокурор Ася Петрова е в Москва, заедно с главния прокурор Сотир Цацаров на служебно делово пътуване.

Отиграно или не, съдебния състав на ВАС вчера демонстрира изключителна изненада, когато видя в съда да влиза не прокурор Ася Петрова, а прокурор Виктор Малинов от ВАП.

Прокурор Виктор Малинов казва пред съда, че поддържа всичко, онова, което до този момент е пледирала прокурор Ася Петрова по делото.

В съдебна зала е пуснат записа от предишното съдебно заседание, тъй като има молба на прокурор Ася Петрова за допълване на протокола от тогавашното съдебно заседание, заради непълноти, които показват искането за отстраняването и.

Записът е с изключително лошо качество, почти нищо не се чува и нищо не се разбира.

Парадоксално – след като е изслушан записа, съдът прави и изслушване на съдебния секретар от предишното съдебно засадение от 6 април т.г., който води протокола.

Председателката на съдебния състав съдия Маринка Чернева пита съдебния секретар: “Какво се случи след делото?”, на което съдебния секретар отговаря, че “са я извикали в кабинета на заместник главния прокурор Ася Петрова след делото и са и дали две флашки, които да послужат на съдебния секретар да напише в протокола какво е говорила в съдебно заседание прокурор Ася Петрова”.

И сега – внимавайте!

Въпреки, че вчера делото премина при изключително мижав интерес, “Медиапул” и “Дневник”, били там или не, “гръмнаха” с “новината”, че заместник -главният прокурор Ася Петрова била променила стенограмата, т.е. протокола по делото! Внушението и на двете медии бе директно – че прокурор Ася Петрова е нарушила закона, променяйки протокола.

Това обаче е груба медийна манипулация!

Защото дори и медиа-дневнико-пуловите журналисти, които иначе имат претенции, че вдяват много от право, би трябвало да са наясно с чл. 150 от ГПК, както и с член 151 от ГПК. Най-простичко казано за несведущите – протокола от съдебно заседание се води от съдебен секретар и се диктува от председателя на съдебния състав!

И сега нещо изключително важно, за което пак трябва да внимавате!

георги колевВиждате писмо, с което разполага АФЕРА, изпратено от шефа на Върховния администратитен съд Георги Колев, от което се вижда, че точно шефът на ВАС Георги Колев иска от прокурорите да дават на флашка на съдебните секретари пледоариите си, за да може да се запишат в протокола.

Впрочем, самият главен прокурор Сотир Цацаров изразява позиция, че тази практика е порочна и незаконна, и не съществува от вчера, но съдът очевидно си я ползва без да му мигне окото, видно от писмото на Георги Колев.

Така лъсват две манипулации, разпространени чрез “Медиапул” и “Дневник”:

Първа манипулация: както е видно от ГПК не прокурор може да променя протокол от съдебно заседание, а съдът диктува на съдебния секретар протокола.

георги колевВтора манипулация: НЕ от кабинета на заместник – главният прокурор Ася Петрова са извикали въпросния съдебен секретар, за “да вземе флашка”, а съдебният секретар е отишла сама след делото в кабинета на заместник главния прокурор Ася Петрова, където, впрочем, изобщо не се вижда с Петрова, а с началник кабинета и, за да поиска пледоарията и, ЗАЩОТО СЪДЕБНИЯТ СЕКРЕТАР НА ПРАКТИКА ИЗПЪЛНЯВА НАРЕЖДАНЕТО НА ШЕФА НА ВАС ГЕОРГИ КОЛЕВ ОТ ПИСМОТО, КОЕТО ПУБЛИКУВАМЕ, И КОЕТО НА ПРАКТИКА НАРУШАВА ЗАКОНА.

Така че, самият съдебен секретар сам отива да си направи “порочната практика”.

На вчерашното съдебно заседание прокурор Виктор Малинов блестящо матира и представителките на ЦИК.

Представителите на ЦИК – Мария Бойкинова и Росица Матева сравняват заключението на прокурор Ася Петрова със звукозаписа и на тази основа твърдят, че протоколът е коректен.

Прокурор Малинов с реплика изтъква, че става въпрос за участието на прокурора, което е задължително и е условие за редовност на касационното производство.

И сега пак внимавайте, защото изплюват камъчето!

След тези  негови думи една от представителите на ЦИК заявява, че прокуратурата е допусната до участието и не са накърнени правата й и признава, “че въпросът е за конкретния прокурор” – „Именно“, усмихва се прокурор Малинов.

Така точно представителите на ЦИК, които заместник главния прокурор Ася Петрова разобличава като извършвали незаконосъобразни действия, се изпускат къде е заровено кучето – ЧЕ СТАВА ДУМА ЗА КОНКРЕТНИЯ ПРОКУРОР!

Значи трябва прокурор, който да мълчи за безобразията на ЦИК! И това е “невидимо” подкрепяно от състава на ВАС.

Впрочем, що за съдебен състав е това, щом като той извършва закононарушение?!

В производството съдът изслушва съдебния секретар и то след като присъства на възпроизвеждане на звукозаписа в нарушение на чл.151, ал.2 ГПК – ако в заседанието е направен звукозапис, поправки и допълнения се допускат само въз  основа на звукозаписа и ал.4 – съдът се произнася по искането след призоваване на молителя и страните и изслушване на звукозаписа, съответно обясненията на секретаря.

Последните са „забранени“ от закона за ползване, т. е. целта на процедирането от съда няма как да е процесуална. А, по правило, в самото изготвяне на протокола, прокурорът няма участие – чл.150, ал.3 и ал.4 ГПК – изготвя се въз основа на звукозаписа и се подписва от председателя и от събедния секретар.

Съдебният секретар, впрочем казва, че е получила флашка с по-пълна информация от записаното в залата и е копирала. Това няма нищо общо с предмета на производството, но въпросът за причините за разминаването се зададе от съда.

И колко странно, а? – на фона на последвалите дописки в определени медии.

Иначе, всички медии останаха глухи за случващото безобразие във ВАС и за истинския проблем, свързан с натиск за отстраняване на “конкретен прокурор”, в лицето на заместник главния прокурор Ася Петрова – и за това, че целта е ТОТАЛНО МЪЛЧАНИЕ ЗА ИЗНЕСЕНИТЕ ОТ ПРОКУРОРА НЕЗАКОННИ ДЕЯНИЯ НА ЦИК!

Същите тия медии се задоволиха с две изречения – че петчленния състав на ВАС решил, че инициирания референдум на Слави не е задължителен.

Е, АФЕРА ви написа истината, която е важна за това “дело”. И която няма да прочетете никъде.

А вие си направете изводите защо ВАС бяга като дявол от тамян от прокурор, който е изрекъл в прав текст и с доказателства, че изборния процес у нас е опорочен и порочен от ЦИК.

Веселина Томова                  http://afera.bg

Предишна статия

ТАКОВА ТОТАЛНО БЕЗЗАКОНИЕ, БЕЗХАБЕРИЕ, НЕКАДЪРНОСТ И ОПУСТОШАВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА, НЕ Е ИМАЛО В ЦЯЛАТА НИ ИСТОРИЯ…

Следваща статия

„Всеки човек има право на живот, свобода и лична неприкосновеност”

Други интересни