МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ В СТАРОСЕЛ

Автор: Няма коментари Сподели:

                               МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ В СТАРОСЕЛ

Традиция стана в село Старосел да се празнува  ден на розата. Този път   празникът съвпада с със събора на селото. Затова питам кмета на Старосел – Матея Гудев как се подготвят за този ден, в който всичко ще бъде цветно, ароматно и весело.

  • Г-н  Гудев, някога лозята на Старосел и виното от тях се е славило далече извън страната. А от кога се отглеждат рози в селото и увеличават ли се площите всяка година?

  • Днес Старосел е не по-малко известен в света с виното си , отколкото в миналото. Вината на винарска изба „Старосел“ са търсени в десетки  страни по света. Нека не забравяме , че тук се прави вино повече от 2500 години.

  •     След виното и туризма на трето място в икономиката на Старосел са розите. За тях можем да говорим дълго , но ще се задоволя да кажа , че според Херодот най-хубавите рози са в земите на траките и допълва още , че всяка от розите на траките имала по 60 листа и по ухание превъзхождала всички други видове. Другото доказателство , че розите са тук по нашите земи още от древноста, е монетата, открита от доц.д-р Иван Христов на връх  „Кози грамади”, сечена преди 2300 години от тракийския владетел Аматок , на която има изобразена цъфнала роза и грозд.

  •     Маслодайната роза винаги е била най-рентабилната селскостопанска култура и аз се радвам , че много млади хора се занимават с розопроизводство.Към момента насажденията са над 500 дка . Само за миналата година са създадени около 50 дка нови и на повечето от тях се изгражда капково напояване. Освен това нашите рози имат високо съдържание на розово масло.

 –  Частни стопани ли са се включили в отглеждането на ароматния и скъп цвят?

 –  Розови насаждения създават само частни стопани и то млади хора и  фирми.

 – В празника ще участват и малки и големи. Как общината и кметството помагат за осъществяването на празника?

 –  Кметството и общината планират и организират празника на розата , координират дейноста по подготовката и осигуряват финансово събитието. Другото е в ръцете на участниците.

– Говорих с Вълка Пройчева – секретар на читалището и тя каза, че форклорната група за изворен фолклор репетира  вечер, за да се представи добре и на масива край вилата на Горско стопанство и в центъра на селото.Очакват с нетърпение празника.

Да не забравяме събора. На всеки събор има борби. Направи ми впечатление, че ще се борят и ветерани. Имате ли известни борци и какви ще бъдат наградите?

  • Старосел имаше много добра школа по борба.Известни наши борци от близкото минало са : Йото Узунов , Йовко Шипков , Вълко Сакутов , Богдан Деливерски , Койчо Богоев. Сега се гордеем с Иван Деливерски , който е в националния отбор , Стойно Мутафчийски.

Наградите за борбите са парични. Времената се менят.

 – Оркестър „Пловдив” ще забавлява староселци в този ден. Обичат ли вашите хора да се хващат на хоро, да показват съпричастност към празника?

 – Староселци като всички нормални хора обичат да се веселят. За съжаление музиката и танците не са нашата силна страна , особено на мъжете.

  – Весели празници! Ето и програмата:

25 май- Спасовден  –  на Манастира

10 часа  – тържествена света литургия в храма на  манастира

11 – 12 ч.- песнопения, стихове и притчши на духовна тематика, изпълнени от деца.

12 ч. – тържествен молебен за освещаване на курбаните

12.30 – ,родопски песни, изпълнени от Сийка Хълбукова в съпровод с гайда

13 ч – народни хора

27 май – празник на розата и събор на селото

На центъра

10 ч. ритуал „Розобер” на розовия масив  до разсадника на Горско стопанство – изпълнен от самодейците при читалище „Гео Милев 1907” –   Старосел

11 ч. танцово- музикална програма, изпълнена от децата при детска градина „Чайка” – Старосел, детски градини и училища от Хисаря

12 ч. родопски песни – изпълнява Сийка Хълбукова в съпровод с гайда

14.30 – свири оркестър „Пловдив” с ръководител Иван Паскалев

17 ч. – играе младежкия състав на Иван Сираков

18 ч. – народни борби – участват деца, младежи, мъже и ветерани само от Старосел

19 ч. – играе големия състав на Иван Сираков

19.40 ч. до 22 часа свири оркестър „Пловдив”

                                                                                    Тракийски Свят

Предишна статия

23 МАЙ 2017 ГОДИНА В 19 ЧАСА НА ВЪЛНИТЕ НА КАНАЛ 3А, ЗА ДА ГЛЕДАТЕ ПРЕДАВАНЕТО „ ПАТАРИНСКИ ЛАЙФ,” ПОСВЕТЕНО НА ХИСАРЯ

Следваща статия

ЕТО ГО ПРЕСТЪПНИЯ МЕЖДУНАРОДЕН СКАНДАЛ ВЪВ ВМЗ СОПОТ!

Други интересни