Радев: Батак е име страшно в своето величие и трагедия Батак сме всички ние…

Автор: Няма коментари Сподели:


                                  https://www.youtube.com/watch?v=ihRbXb-2N7Y

Радев: Батак е име страшно в своето величие и трагедия Батак сме всички ние, заяви Радев. 

 Батак е име страшно в своето величие и трагедия. Батак сме всички ние. Стъпвайки тук, притихваме в преклонение и молитва. Преклонение пред апостолите и въстаниците, които с цената на живота си ни дариха идеала за нова свободна България. 

Молитва на мъчениците от кладите и дръвниците. Батак изчезва от лицето на земята, за да се превърне в олтара на нашата свобода. Това зави президентът Румен Радев при честването на 141-годишнината от Априлската епопея, предаде репортер на БГНЕС. Историческите паметници на зверските кланета и днес са живи в напоената със скръб земя. 

В опожарените черква и училище. В тях вековният тиранин за последен път се опита да прегази вярата и самоопределението на българския народ. Да угаси неизлечимата искра на нашето национално достойнство.

Ужасното безумие. Съдбата на града-светиня остава позор за човечеството, каза държавният глава. “Тя е звучен, унизителен шамар в политическото лице на Европа, която безучастна, наблюдаваше зверствата, но зовът на Батак успя да я събуди, защото, както пише Виктор Юго “има часове, в които човешкото съзнание започва да говори и заставя правителствата да слушат”. 

Именно в лицето на просветените умове от онова време проговаря съвестта на човечеството и застава в подкрепа на българския народ. Гласовете на Юго и Гладстон, на Гарибалди и Уайлд, на Достоевски, Тургенев и Толстой, на Макгахан и Скайлър поеха посланието на батачани, че вече не са рая и няма да спазват робското правило, че преклонена глава, сабя не я сече”, припомни президентът Радев. 

Президентът Радев се поклони пред загиналите за свободата на Отечеството.  БГНЕС 

“Чедата на Батак доказаха, че на тази земя живее народ, способен от пепелта да издига крепост на духа, а от въглените да изтръгва светлина за утрешния ден. Гордея се , че вие батачани пазите грижливо своята родова памет без историческа корист, без ненавист и зложелание. 

Напротив, днес Батак е място за поуки и надежда. Батак е предупреждение, че омразата и фанатизма раждат чудовища. Но Батак е надежда, че нашите деца ще растат в мир, разбирателство и единение”, подчерта държавният глава.

Прочети още на: http://www.bgnes.com/bylgariia/politika/4509976/

Image title

Предишна статия

Кто украл золото КПСС перед самым развалом СССР?

Следваща статия

ЦВЕТАНОВ СЕ ВРАЗУМЯВА

Други интересни