Германия се къпе в пари и спешно търси работна ръка

Автор: Няма коментари Сподели:

Германия търси квалифицирани кадри. В строителството недостигат зидари, дърводелци, водопроводчици. Предприемачите обръщат поглед към чужбина, към безработните и бежанците. Страната преживява истински икономически бум.

Deutschland Steuereinnahmen Banknoten im Tresor (picture-alliance/dpa)

Публичните бюджети могат да очакват благодатен дъжд от данъчни постъпления. Очаква се, че до 2021 година Германия ще събере от данъци цели 54 милиарда повече в сравнение с прогнозите от ноември миналата година. Само през настоящата 2017 г. допълнителните данъчни постъпления ще възлязат на близо 8 милиарда евро. През следващите 3 години БВП на страната трайно ще се увеличава с 1,5-1,9 процента, а през тази и следващата година ще бъдат разкрити над един милион нови работни места.

И в момента обаче над един милион работни места в страната остават незаети. Според допитване на Института за трудовия пазар и професионалната квалификация сред 8000 германски предприемачи, в Германия е все по-трудно да намериш квалифицирана работна ръка. Според експертите, заплащането на квалифицираните кадри в Германия занапред ще продължи да расте, а предприемачите трескаво ще търсят работна ръка от чужбина и ще трябва да влагат все повече пари за обучението и квалификацията на нови кадри, включително на бежанци и безработни.

На трудовия пазар в Германия в момента се търсят най-вече хора с професионално образование: 64% от свободните работни места са за квалифицирани работници, 16% за висшисти, а едно от пет свободни работни места е за хора без квалификация. Разгледано по браншове, най-много кадри недостигат в сферата на услугите – над половин милион незаети работни места, особено в логистиката и в сферата на временната заетост. На второ място по търсене на кадри е преработващата индустрия, следвана от търговския сектор, автомонтьорството, строителството и публичната администрация.

Бум и на занаятчийските професии

Polnischer Bauarbeiter

По строежите се търсят квалифицирани кадри

Според едно още непубликувано проучване на Съюза на занаятчиите в Германия, в този сектор в момента също се наблюдава истински бум, особено в строителството. Тъй като в момента лихвите по депозитите са почти нулеви, а търсенето на жилища в Германия – огромно, в страната усилено се строи и ремонтира. Освен това държавата и провинциите инвестират много пари в инфраструктурата.

На този фон изключително голямо е търсенето на хора в строителните професии: дърводелци, зидари, бояджии, водопроводчици. Експертите от Съюза на занаятчиите твърдят, че недостигът на квалифицирани кадри във всички браншове пречи на предприемачите да откриват нови работни места. Квалифицираните кадри са дефицитни, недостигат дори практиканти – само през миналата година хиляди места за чираци в сферата на занаятите са останали незаети.

Според допитването на Института за германска икономика, през тази година 40% от предприемачите възнамеряват да разкрият нови работни места, а повече от 43 на сто ще правят нови инвестиции.

Германия спешно се нуждае от чужденци със знания и умения

Германия изпитва остра нужда от квалифицирана работна ръка. И затова спешно се нуждае от чужденци със знания и умения. Чуждестранните специалисти обаче масово се насочват към други страни. Каква е причината? (08.11.2016)  

По-справедливо заплащане за българи в Германия?

Българска фирма, напр. от чистотата, строителството или IT-сектора, извършва определени дейности в Германия и наема за целта работници – по поръчка на германска фирма. Как точно функционират тези трудови правоотношения? (11.05.2016)  

Нови разкрития за измамната схема с българи

Германските власти разкриха наскоро измамна схема за източване на социалните каси, за която са били използвани предимно български граждани. Няколко германски медии информират за последните разкрития в този скандал. (05.05.2016)  

А Вие работили ли сте на черно?

Ако работиш на черно в някое германско домакинство, вероятността да те “хванат” е под 0,1%. Това става ясно от ново проучване, според което около 80% от домашните помощници работят на черно. Ето още любопитни данни: (04.04.2017)  

  • Дата 11.05.2017

  • Автор Александър Андреев                                     http://www.dw.com/bg

Предишна статия

„Коалицията Булгартабак“ заличава следите си в Лихтенщайн…

Следваща статия

Роберт Кийосаки

Други интересни