ЧЕСТИТ ГЕРГЬОВДЕН!

Автор: Няма коментари Сподели:

    Пред очите ми е иконата на св. Георги побеносец. С копие в ръка, той убива ламята, но така е само в преданията. Истинският образ на св. Георги е прекрасен. Той бил красив, висок и снажен , произхождал от богато семейство и още на 20 години бил военен трибун. Името на св. Георги е свързано с град Хисаря. Това е една много интересна история. Диоклециан, който основал град на мястото на днешния Хисаря край минералните извори и го нарекъл Диаклецианопол, бил император по времето, когато живял Георги. 

Както е известно, Диоклециан бил един от най- върлите противници на християнската вяра.  Затова под гоненията му попаднал и Георги. Мисля си кой ли днешен богаташ би постъпил като Георги – да раздаде парите и скъпоценностите си на приятели, да освободи слугите и да даде имотите си на бедните. Георги го направил, но го очаквали страшни мъки. Диоклециан не можел да си представи, че неговият военн трибун изповядва християнската вяра и затова го хвърлил в тъмница, където слагали върху гъдите му тежък камък, въртяли го на колело със забити гвоздеи, хвърляли го в яма, пълна  с негасена вар, обули го с нагорещени обуща, вътре с гвоздеи. Всичко било напразно. Георги останал верен на християнската вяра. Всичко завършило с отсичане на красивата глава на Георги. Но той остава вечен, защото е не само обявен за светец, но и много храмове  носят неговото име. А наследниците на Диаклецианопол овековечили Георги като нарекли най- високата местност, от която се виждал града на Диоклециан, „СВ. Георги.”

     На 6 май ние ще поставим цветя на иконата му. Ще сложим китка цвете и на пътните врати, за да покажем, че пролетта е в пълния си разгар. И когато седнем на трапезата с печеното агне, ще мислим за онази хубава народна песен, в която се пее, че на днешния ден св. Георги обикаля нивите,за да види каква ще бъде лятната жътва. И ако завали, ще си спомним за народното предание, че всяка капка дъжд на Георгьовден е като злато. И ще благославяме красивия светец, на който е посветен и днешния ден на храбростта. И ще ни се иска да имаме неговата сила, за да издържим на всички изпитания, които ни предстоят.                                                            

                                                                                             Тракийски Свят

Предишна статия

БОЙКО И ОСТАНАЛИТЕ

Следваща статия

Света мъченица Ирина!

Други интересни