Ердоган и Путин ще се срещнат утре в Сочи не само заради Сирия

Автор: Няма коментари Сподели:

Кризата в Сирия, двустранната търговия и руските бариери пред турските граждани, това са главните теми на насрочените за утре в Сочи разговори между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган, предаде кореспондентът на БГНЕС. 

Това е поредната им среща от изключително важно значение след тези в Санкт Петербург, Китай, Истанбул и Москва. Лидерите на двете държави – основни играчи в Сирия, ще положат усилия за преодоляване на кризата в сринатата от конфликти страна и противоречията помежду си. 

Освен това предстоят специални преговори в сферата на селското стопанство и туризма, макар при предишните срещи да бяха отбелязани известни стъпки напред. Желанието на двамата лидери е двустранният търговски обмен да достигне нивата си отпреди кризата, последвала свалянето на руския бомбардировач в края на ноември 2015 г., то бе повтаряно на всевъзможните срещи на представители на двете държави, но все още не може да се посочат някакви постижения в това отношение. 

На срещата на върха на Съвета за сътрудничество между Турция и Русия на 10 март т.г. Владимир Путин обеща да вдигне забраните за турските граждани, но това все още не е факт, а и руското ембарго върху вноса на земеделска продукция от Турция продължава. Най-големите проблеми за турците, живеещи в Русия и търгуващи с нея, остават разрешителните за работа, визите и забраните за дейностите на фирмите им. 

Миналата седмица руският зам.-министър на външните работи Андрей Мешков заяви, че ведомството е готово да облекчи визовия режим за „някои категории“ турски граждани. Вицепремиерът на Русия Аркадий Дворкович преди време бе подчертал готовността на страната да премахне забраната за вноса на турска селскостопанска продукция, а турският му колега Мехмет Шимшек по време на априлската си визита в Москва изрази надежда проблемите в тази област да отпаднат. Председателят на руско-турския бизнес-съюз Наки Карааслан подчерта, че утрешната среща на Ердоган и Путин е ключова за разрешаването на проблемите пред турските граждани и фирмите им, и че след нея всички те ще отидат в миналото.

 Според него Русия сама си причинява щети, тъй като турските компании в страната наемат над 100 000 работници и служители, и така на практика те са руски. Той посочи още, че забраната за вноса на турска земеделска продукция забавя икономическото развитие на Русия и принуждава населението й да харчи с 30-40% повече пари. Тези неща не трябва повече да бъдат обект на сръдня, необходимо е с дълбок разум да се намери изход от ситуацията, каза Карааслан. 

Нигяр Масумова, експерт в департамента по световна икономика при Московския държавен университет за международни отношения подчерта, че след визитата на Ердоган в Москва не е последвала никаква промяна по отношение на Турция, въпреки дадените обещания. Тя прогнозира, че утрешната среща в Сочи икономическото сътрудничество между двете страни ще се засили чувствително и че това лято ще бъде отбелязан бум на руски туристи в Турция. Масумова изрази увереност, че утре ще бъде постигната договореност за отпадане на ембаргото за турските домати и салати, още повече, че в Русия е налице тежък проблем с производството на подобна продукция. Въпреки влошените отношения и забраните, все пак се отбелязва нормализиране в икономическите отношения между двете държави, допълни тя. 

По официални данни износът на Турция за Русия през първото тримесечие на тази година се е увеличил с 40,9% в сравнение със същия период на 2016 г. и е достигнал 498,1 млн. долара. В същото време вносът от Русия е увеличен с 11,5% до нивото 4,4 млрд .долара, като основна причина за това са критичните студове през зимата, поради които само през февруари т.г. доставките на природен газ достигнаха 2 млрд. и 500 млн. куб. метра. 

Турция е възлов клиент на Русия в зърнения сектор, миналата година в страната са внесени 4,7 млн. тона зърнени продукти – пшеница и царевица, ориз и слънчоглед. Москва обаче още не е вдигнала забраната върху вноса на пилешко и пуешко месо, домати, краставици, кисели краставички, грозде, ябълки, круши и ягоди. 

Земеделският министър Александър Ткачов заяви, че разговорите с официалните представители продължават, споразумението е близко, то ще задоволи и двете страни, и накрая логиката ще победи. /БГНЕС

Прочети още на:http://www.bgnes.com/sviat/evropa/4506934/

Предишна статия

СЛЕД СРЕЩАТА НА МЕСТНАТА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА, ГОВОРИ МАРИЯ МУСТАКОВА

Следваща статия

Румънският модел, но по български

Други интересни