КАКВО СТАВА В МЕСТНАТА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА?

Автор: Няма коментари Сподели:

    На 7 декември 2015 година инж. Пенка Дойкова – кмет на община Хисаря подписва договор с Министерството на земеделието и храните за безвъзмездна помощ от 58 684,90 лв. за изработване на стратегия за Местна инициативна група –  Хисаря, която трябва да очертае параметрите на Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 година и да обясни какви проекти трябва да се изработват, в кой сектор, как да бъдат разпределени процентите за кандидатстване – стопански, нестопански, неправителствени организации.

    Фирмата, която се наема да направи стратегията, е БУЛ ПРО КОНСУЛТИНГ ЕООД – София. Тази стратегия трябваше да бъде одобрена не само от Министерството  на земеделието и храните, но и от представители на други министерстна – Министерството на икономиката, Министерството на труда и социалната политика и други.

    Минават няколко месеца. На 19 юли 2016 година се   провежда сесия на Общинския съвет, но никой не казва дума за подписването на този договор.

    Десетина дни след това, на 1 август за договора разбира Местната инициативна група. Тогава има избран вече председател на МИГ с решение № 170 на Общинския съвет и това е г-жа Мария Мустакова. Под нейно ръководство МИГ заработи усилено. Направи се публично обсъждане на стратегията, проведе се втора информационна среща, на която присъстваше и г-жа Мария Вълканова –  представител на Областния  координационен център. Направен и приет беше устав. Избран бе и Управителен съвет на 16 август 2016 година. Припомням кои са те:

Представител на публичния сектор в УС на МИГ – Хисаря – община Хисаря, представлявана от Мария Мустакова –  общински съветник.

Представител на  нестопанския сектор е Народно читалище „Соколов 1919”, представлявано от Цонка Пачева.

Туристическо дружество „Орела 1935”, представлявано от Стоян Чолаков.

Представител на стопанския сектор в УС на МИГ – „Национал 2009” ЕООД, представлявано от Кирчо Димитров Иванов.

ЕЙ ДЖИ ХОЛИДЕЙС” ООД, представлявано от Емил Нанев.

    Целта на Местната инициативна група е да усвои  един милион евро, а според г-жа Мустакова има възможност да дойдат още пари в МИГ. Кандидатите трябва да направят проекти, които да внесат в Местната инициативна група или в Министерството на земеделието. Според специалисти по- добре би спечелил проектът, внесен в Хисаря, за да не се състезава с хиляди кандидати в министерството. След одоборение от МИГ проектът отива в Министерството на земеделието и ако няма забележки, тогава се сключва договор за финансиране на този проект. На кандидата парите се дават след изпълнението на проекта. МИГ – Хисаря няма да разполага с финанси, които да разпределя за одобрен проект.

    Какво става в Местната инициативна група? Одобрена ли е стратегията, която трябваше да бъде внесена в Министерствогто на земеделието на 7 септември 2016 година? Има ли внесени проекти и от кого? Има ли вътрешни борби за усвоянате на парите? Ще се спази ли първоначалното предложение да се даде възможност за проекти на повече производители, за да се развива малкия и среден бизнес в общината?

    На  18 и 19 март 2017 година бяха поканени на информационна среща община Хисаря, микро, малки и средни предприятия, земеделски производители и кооперации, читалища и неправителствени организации, местни поделения на вероизповеданията, настоятелства на детски градини и училища, спортни клубове, граждани. Кои се отзоваха на поканата на тази интересна среща, на която трябваше да се съберат предложения за включване на допълнителни оперативни програми към Стратегията за водено от общностите местно развитие? Има ли други срещи след тази? Какви специалисти ще одобряват проектите в МИГ – Хисаря? Има ли МИГ бюджет, офис и къде могат да бъдат внесени проектите? До кога?

    На всички тези въпроси очаквайте отговор в интервюто с председателката на МИГ – Мария Мустакова!

                                                                                                        Тракийски Cвят

Предишна статия

Карбовски “Втори План”: Проект: Различните (част 2)

Следваща статия

КАЛОЯНОВО ХАРЕСА ПРОДУКТИТЕ НА РУМЕН ДРАГАНОВ

Други интересни