Димитър Петров: Реших да остана в България и да създам това, което липсва!

Автор: Няма коментари Сподели:

Димитър Петров е на 27 години, завършил анимация в University of Westminster, Лондон, а малко след това започва работа в Cartoon Network Studios Europe. Завръщайки се в България, Димитър осъществява мечтата си и сега е арт-директор и ръководител/иницатор на проекта за анимационен сериал, базиран на българския фолклор „Златната ябълка“. Той е един от хората зад създаването на „Студио Змей“ –  облачно базирано студио за анимация, заедно с 28 страхотни професионалисти в сферата на анимацията и фолклора.

Димитър разказва: Престоят ми беше доста динамичен. Преди да замина работех като дизайнер/аниматор в студио за компютърни игри в България и си мислех, че и в Лондон ще мога лесно да си намеря работа. Нищо не се случи според очакванията ми и чак след една година успях да започна работа в кол център. След като прекарах лятото там, работих в университетската библиотека, а малко преди да завърша започнах в Cartoon Network Europe.

Спомням си как вървях към студиото, което се намира в една малка сграда на последния етаж, с един средно голям надпис в коридора, който очаквах да е по-голям, но когато го видиш е нереално. Там работят хора, които са учили в най-добрите университети в Европа и в света, работят в най-голямото анимационно студио в света и въпреки това, те се оказаха най-скромните и най-земните хора, които съм виждал през целия си живот. Там егото не съществува, екипната работа е най-важна. Винаги когато съм имал някакъв проблем или нещо не е било ясно, всички веднага са насреща да помогнат, защото фокусът е да се създаде възможно най-различното и интересно филмче. Средата там е много добре организирана и положителна.

Животът ми зад граница ме научи на много важни житейски уроци – човек трябва да е борбен, да не се отказва и да не забравя целта си.

Най-важното умение, което придобих беше да боравя с информация. Фокусът на курса, а и на цялото образование там, е точно умението да филтрираш и да боравиш с информация. Университетът ти дава достъп до огромна база от знания, както и от практическа помощ. Този подход е страшно полезен, защото в днешно време всички сфери се развиват много динамично.

Когато се върнах, осъзнах, че тук няма особено много работа за човек с моята професия – в България никога не е имало комерсиална анимационна индустрия, която да прави сериали и филми като тези на Cartoon Network, например. Но разбрах и друго – че тук има всички предпоставки да се създаде такава индустрия.

Преди 15 години Ирландия е била в същото положение, но днес анимационна индустрия там е една от най-бързо развиващите се в Европа. Защо това да не може да стане и тук?

Реших да остана в България и да създам това, което липсва. Нашата страна има страшно много възможности за развитие и е срамота да не се възползваме от това. Постижимо е във всяка една сфера.

Промяната, която наложихме в анимационната индустрия, се казва „Студио Змей“ и „Златната ябълка“. Тук имаме свободата сами да създадем нещо, което никой преди не е виждал и да го запазим чрез постоянство. Надяваме се всеки да успее да се докосне до магията на българския фолклор, който в днешно време сме позабравили, а той ни дава безценни уроци. Искаме тези проекти да дават поле за изява на талантливите ни дизайнери, аниматори и сценаристи, без да се налага те да напускат страната. 

Защо да работя в Англия, по нечия чужда мечта, вместо да се хвана с едни страхотни хора тук и сами да изградим това, от което имаме нужда? И докато го правим да популяризираме собствената си култура и да показваме за пръв път анимационни самодиви, змейове и кукери?

Може би това е най-силната причина. Струва ми се много по-смислено да инвестирам времето и усилията си тук, от колкото където и да е другаде.
 

Истински щастлив съм, защото успяваме да върнем обратно хора, напуснали България. В момента все още сме в началото на тази мечта, но вече набираме скорост – наскоро пуснахме документи към Националния филмов център за финансиране на къс филм, в който започват приключенията на главните герои на „Златната ябълка“. Предстои НФЦ да излезне с решение в началото на април.

Открихме и страхотни партньори, в лицето на МOVE.BG, които страшно много ни помагат, както и в лицето на Българската национална телевизия, които са официален ко-продуцент на проекта „Златната ябълка“.

Вие сте първите, пред които обявявам официално, че на 5-ти март от 19:50 ч., БНТ. ще излъчи късия филм „Легенда за първия Кукер“, който направихме благодарение на кампания за набиране на средства през 2015 година.

С други думи – мечтата, над която цялото „Студио Змей“ работи, става все по-реална, но все още имаме нужда от помощ, за да успеем.

Докато търсим финансиране за сериала, „Студио Змей“ съществува изцяло благодарение на невероятната подкрепа, която получаваме. Няма да се уморя да повтарям колко е благодарен целият ни екип за всичката помощ, която имаме! Над 1500 човека застанаха зад проекта, като дариха средства, купиха си продукти от нашия онлайн магазин и ни подкрепиха в кампанията за набиране на средства в Kickstarter. Освен това, съществуваме и благодарение на над 40 000 души, които ни следят в социалните мрежи и помагат за популяризирането на „Златната ябълка“. Фактът, че „Студио Змей“ въобще съществува по този начин, за мен е доказателство, че е необходимо да продължаваме работа. Благодарим!

http://uspelite.bg/dimitar-petrov-reshih-da-ostana-v-balgariya-i-da-sazdam-tova-koeto-lipsva-1

Предишна статия

БЪЛГАРИТЕ – ЛЮЛКАТА НА СЪВРЕМЕННАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ

Следваща статия

Защо държавата извършва криминални услуги, без да връчи касова бележка на гласувалия?

Други интересни