От полето до трапезата – всичко на мегафорума в Пловдив

Автор: Няма коментари Сподели:

                           https://www.youtube.com/watch?v=c-cavL_Q7Hk

 Мегафорум за агробизнес, храни, вино и туризъм се провежда от днес до 26 февруари в Международен панаир Пловдив, предава кореспондентът на БГНЕС от града под тепетата. 

В рамките на форума са Международната селскостопанска изложба АГРА, Международната изложба за лозарство и винарство ВИНАРИЯ, фудтех- Международна изложба за храни, напитки, опаковки, машини и технологии и ХОРЕКА – за оборудване на хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти. В АГРА влизат и Специализираната изложба за биологично растениевъдство и животновъдство, както и АПИ България- Международно изложение за пчеларство. Сред храните пък собствена площ има изложбата “Вкусове от Италия”. 

Колекцията изложби е събрана за пръв път преди две години, резултатът е успешен и затова и днес се затваря веригата от полето до трапезата. Над 700 фирми от 33 държави участват в тазгодишния мегафорум, една четвърт от тях са за пръв път в Пловдив. Чрез производители и дистрибутори са представени над 170 бранша, а съпътстващата програма е наситена и интересна с над 60 събития. От полето до трапезата – всичко на мегафорума в Пловдив 

Най-авангардните разработки, представени в различните изложби, ще бъдат отличени. Тази година в Пловдив могат да се видят 10 световни, 11 европейски и 20 български новости. 

Сред световните новости има машини за сортиране на зърно от Китай, листни торове и хибриди, продукти за бистрене на вино и биологичен оцет от плодове на годжи бери с 500 пъти по-голямо съдържание на витамин С от портокалите и лимоните. Улицата на виното тази година е по-дълга, на нея продуктите си показват над 150 изби от 18 страни. 

За пръв път тази година ще има специална награда за местен сорт, 55 български изби ще демонстрират вина от реколта 2016. Винария е една от причините точно в Пловдив тази година да се проведе Световният лозаро-винарски конгрес от 29 май до 2 юни. Акцент във Фудтех тази година са местните храни. 

Една от съпътстващите прояви е конференция, посветена на тяхното бъдеще и придружена от изложение на изделия и продукти с географско значение. Дискусия за измамите с храни и начините за тяхното предотвратяване се проведе още в първия ден на мегафорума. 

При откриването на проявата служебният министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков каза, че един от приоритетите на министерството е развитие на връзките между науката и селското стопанство. 

Една цяла палата е побрала подобни разработки, които превеждат производителите в бъдещето. Мегафорумът в Пловдив по традиция привлича много посетители, които имат интереси в селското стопанство и храните. И тази година се очаква изложбите да бъдат посетени от над 40 000 души.

Прочети още на: http://www.bgnes.com/biznes/ikonomika/4491071/

Предишна статия

Ние, гражданите: Г-н Радев, отворете стенограмата за КТБ; укривате престъпление

Следваща статия

Въпрос на гледна точка

Други интересни