Пеевски… и Музея на виното

Автор: Няма коментари Сподели:

Музей на виното

Музея на виното в София е поредната апетитна хапка, погълната от ненаситния корпулетен депутат Делян Пеевски. Това показва одитния доклад за дейността на Министерството на икономиката, с който Frognews.bg разполага.

Документът показва, че ревизията установила нарушение при продажбата на сграда на „Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки и спиртни напитки” ЕООД, разположена на бул. „Цар Борис III” №134. Имотът е особено апетитен – застроената площ е 7072 кв. м (със сутерен и подпокривно пространство, административни и сервизни помещения), а в нея се помещава и самият „Музей на виното”, където се провеждат маркетингови събития за промотиране на българското вино.

 Осъществената сделка е на стойност 8.6 млн. лв., но най-скандалното в случая е, че сградата е част от забранителния списък към Закона за приватизация и следприватизационен контрол. На практика продажбата на имота не би трябвало да е възможна без сградата да бъде извадена от списъка. Това е възможно да се случи само с решение на Министерския съвет или Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол по предложение на органа, упражняващ правата на собственост на капитала на търговските дружества. Такива решения няма, а още по-интересно става когато се вижда и датата на продажбата ноември 2016 г. Това са последните дни на кабинета „Борисов” 2, а продажба на такава ключова сграда при вече обявена оставка буди сериозни съмнения, а и ревизията на дейността на Министерството на икономиката показва закононарушения.

 Още повече, че според източници на Frognews.bg купувачът е контролираната от Пеевски компания „Булгартабак”.

 Според документът, с който разполагаме, от „Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки и спиртни напитки” ЕООД не са се бавили много и бързо са закупили нов офис, въпреки че фирмата разполага и с друга сграда. На 30.12.2016 г. НИИВСН купува офис с площ 194 кв. м. за 1.075 млн. лв.

 Логичните въпроси в случая са:

 Какво е наложило продажбата на сградата, в която се помещава „Музея на виното”?

 Защо сделката се е случила в последните дни на кабинета „Борисов” 2?

 Защо е извършена в нарушение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол?

 #КОЙ е обслужило Министерството на икономиката, затваряйки си очите за горните?

http://frognews.bg/news_129317/Skandal!-Peevski-prilapal-nezakonno-Muzeia-na-vinoto

Предишна статия

Слушайте Тръмп и вижте какво се случва в Швеция

Следваща статия

Българи са замесени в измама за 6 млн. евро в Германия

Други интересни