Gallup International: При нападение българите ще разчитат на Русия, а не НАТО

Автор: Няма коментари Сподели:

                         Владимир Путин

Българите предпочитат в случай на въоръжен конфликт да ги защитава руската армия, а не някой от съюзниците в НАТО. Това твърди ново проучване на базираната в Швейцария мрежа от маркетингови и социологически агенции WIN/Gallup International, цитирано от ”Блумбърг”.

Агенцията разказва, че проучването в 66 държави е разпространено тази седмица преди най-авторитетния форум за сигурност в света – Мюнхенската конференция от 17 до 19 февруари. Изглежда, с него се очертават размествания в съюзите след края на студената война, които са подложени на нов натиск и проверка от избирането на Доналд Тръмп за президент.

“На кого ще се обадиш? За гражданите на четири държави от НАТО, запитани коя военна сила биха искали да се сражава на тяхна страна, ако бъдат атакувани, отговорът е прост – Русия”, пише агенцията.

Четирите държави от НАТО, в които отговорите са изненадващи, са България, Словения, Гърция и Кипър.

Сдруженинето WIN/Gallup International е различно от американската социологическа компания Gallup Inc., основана през 1935г., и обединява десетки фирми с различни имена. Затова проучването за нагласите за сигурността е правено в България от Gallup International, в Турция – от BAREM Marketing Research and Consultancy, в Словения – от Mediana, а в Гърция – от Alternative Research Solutions.

Цитираното от “Блумърг” проучване не е публикувано на сайтовете нито на Gallup International в България, нито на WIN/Gallup International, съобщава “Дневник”.

Някои резултати в европейски членки на НАТО показват как фундаменталният им избор за сигурност се измества извън алианса, твърди пред “Блумбърг” Кънчо Стойчев, вицепрезидент на WIN/Gallup International. България и Гърция, например, смятат, че най-голямата заплаха за тях идва от Турция. Макар Турция също да е член на НАТО и теоретично да е съюзник, нахлуването на армията ѝ в Северен Кипър през 1974г. показало, че тези страни не могат да разчитат на НАТО да ги защити, поради което те гледали към Русия.

По същия начин, казва Стойчев, в Западна Европа някои от НАТО все повече търсят сигурност при други европейци. В проучването 30% от белгийците са избрали САЩ, но повечето са за други партньори кпри риза – 25% са посочили “Франция” и 12% са избрали Великобритания. В Швеция, която е неутрална страна извън НАТО, 29% биха се обърнали за помощ към Лондон и 31% – към Вашингтон.

Мнозинството страни, където мрежата е направила проучването, се спират на САЩ, защото това е единствената военна сила с реален глобален обхват и съюзи, допълва “Блумбърг”.

http://frognews.bg/news_129171/Gallup-International-Pri-napadenie-balgarite-shte-razchitat-na-Rusiia-a-ne-NATO

Предишна статия

НСО охранява първата дама заради „застрашеност”

Следваща статия

Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира …

Други интересни