Владимир Койлазов – единственият българин с „Оскар”

Автор: Няма коментари Сподели:

Владимир Койлазов беше отличен за приноса си в развитието на киноиндустрията. 

 Владимир Койлазов беше отличен за приноса си в развитието на киноиндустрията. Академията за филмови изкуства и науки „Оскар“ отличи Владимир Койлазов в категория „Научни и инженерни технологии“ Владимир Койлазов заедно с неговия съдружник Петър Митев са основатели на компанията Chaos Group. 

Академията отличи нашия сънародник за цялостен принос в категорията „Научни и инженерни технологии“ за „оригиналната концепция, дизайн и прилагане на технологията V-Ray”, която е използвана в продукции като „Игра на тронове“ (Game of Thrones), „Доктор Стрейндж“ (Doctor Strange), „Дедпул“ (Deadpool) и много други. 

„Бих искал да използвам възможността да благодаря на всички от екипа ни, с които през годините създадохме и усъвършенствахме V-Ray и без чиито усилен труд нямаше да постигнем този успех“, сподели Койлазов. „Огромна чест е да бъдем избрани за тази награда сред толкова достойни кандидати“, допълни Петър Митев. 

За разлика от филмовите номинации за Оскар, които се връчват за постижения за изминалата година, наградата за „Научни и инженерни технологии“ е демонстрация на утвърдени постижения в сферата на киното. 

Академията присъжда наградата на новатори, чиито „изобретения допринасят значително за качеството на кино-продукциите“. Именно софтуерната програма V-Ray, разработена от българите в Chaos Group, е определена като усъвършенстваща 3D визуализациите в киното. 

Технологията помага на творци и дизайнери да създават фотореалистични изображения, неразличими от реалността, както и анимации и виртуална реалност. Доказателство за успеха на технологията V-Ray е приложението й в над 150 игрални филма от 2002 г. насам, включително „Господарка на злото“ (Maleficent), „Аватар“ (Avatar), „300: Възходът на една империя“ (300:Rise of an Empire) и много други. Българската компания Chaos Group е световен лидер в областта на технологиите за компютърна графика. 

В офиса на компанията в България работят над 200 специалисти. Chaos Group има офиси в САЩ, Япония и Корея. БГНЕС

Прочети още на:

                                                                          http://www.bgnes.com/laifstail/kino/4488627/Image title

Предишна статия

ОТ ДЪЛБОКА ДРЕВНОСТ ДО ЗАГОРСКИТЕ БУ-ЛУ-ГИР

Следваща статия

Многохилядните протести в Румъния продължават

Други интересни