”Червен” картон за корумпираните управления…

Автор: Няма коментари Сподели:

”Червен” картон за корумпираните управления…

Обстановката се нажежава. В Румъния, не у нас. Улиците са пълни въпреки кошмарните температури. Хората наскачаха срещу нагъл указ на управляващите социал-демократи. Документът амнистира затворници-политици и узаконява корупцията.

Развяха се знамена, чуха се яростни крясъци, сблъскаха се полицаи и граждани. Замириса на барут и гражданска война. Вдигнаха се и румънците по света: в Букурещ, Тимишоара, Клуж, Брюксел, Копенхаген, Париж, Кишинев, Бордо, Хамбург, Лондон, Цюрих… Европейската комисия предупреди румънското правителство да не променя въпросния закон и подкрепи гражданите. Румънският  президент  същод.

 Под Шипка всичко е спокойно. Българинът пече суджуци и пържоли, поливайки ги обилно с вино и ракия. Ден на лозаря, Петльовден, 2 февруари, св. Валентин, нов клип на еди коя си фльорца, Жени Калканджиева в обора… Като сме безделници, да не сме без празници – клише, но достойно за слоган на държавата. Служебният премиер Огнян Герджиков сменя зам.-министри, назначава нови (повечето само на книга са нови) кадри, превзема агенции и дирекции. В МВР върнаха хора на „библиотекаря” Йовчев и Кой. Под диктовката на олигархични, политически и мафиотски кръгове, но му викат „опазване на демокрацията”. Дори временната власт смята, че българинът е примитив, със закърнели граждански ценности. Той пък се държи точно като такъв. Такъв ли си, българино, или е кукерска маска?…

 Долавя се обаче клокочене. Под повърхността. Есхумацията на кадри от отхвърлената от избирателите НДСВ, на корпорацията ДПС и поокопитилата се БСП ще докара мъртво вълнение. Защото връщането към модели като „тройната коалиция” и „Орешарски” е политически цинизъм, достоен за барикади, кръв и сълзи. Ако някой приема това като заплаха, няма да го разубеждавам.

 Особено нагли са действията в МВР, Земеделското министерство и Министерство на правосъдието. Тук е и връзката със случващото се в Румъния. Дори българското търпание има край.

 Румънците започнаха реформите в съдебната система преди десетина години. Стотици политици и управляващи от различен калибър са в съда, много от тях вече в затвора. За корупция и злоупотреба с власт. Ние още не сме започнали, но отчитаме „напредък”. Няма осъден нито един мерзавец. Преследват се инакомислещите и критикуващите мафиотския модел. Имаме главен прокурор, с права и самочувствие като Сталин и Чан Кайши. Имаме експремиер, който се готви да управлява отново, въпреки, че за 7 години управление ни закотви на последното място в Европа по всичко хубаво, и на първо по всичко лошо. Тук е царството на корупцията, рекета и лъжите. 

 Има много поводи за барикади. Възможно е това „изобилие” да ни обърква. Нужно е известно систематизиране. Знам, че писания като моите се неглижират от силните на деня. Чувал съм иронични подмятания, че съм луд, който бълнува справедливост в мафиотизирана държава. Може, но „лудите” като мен в повечето случаи са се оказвали прави. Историята е пълна с примери.

 В момента моделът „Борисов-Цацаров-Пеевски” се възпроизвежда с изумително усърдие от няколко партийно-мафиотски кръга. Дори президента Радев не можа да се опази от ДС-библиотекарското менгеме. Затова служебното правителство се оказа продънено поне на няколко места. Можем да проявим разбиране към „детските болести”, но не и занапред. Но и това ще е до време. И ако все още държи на обещанията си от предизборната кампания, да вдига Спартана в посока Букурещ.

 Срам ме е от безразличието на българите към това, което им се случва и което им натрапват хора с въображение колкото една кочина. Яд ме е, че преглъщат доброволно цинизма с магистралите, потънали в дупки, без нормална маркировка и сигнализация, по които животът ни е застрашен. Защо се държите като анестизирани, когато Борисов и матрьошката Павлова ви лъжат в очите? Те не осигуриха дори скъпите винетки по бензиностанциите, а само на избрани от тях. Събудете се най-после.

 Сервират ви вмирисано руско меню, без да сте го поръчвали – пак мълчите. Първанов наглее: Радев да покани Путин. Путин… А не Меркел, Оланд, Си Дзинпин, Хасан Рухани, Томислав Николич, Клаус Йоханис, да речем? Въобще откъде накъде някакъв ловец, избран по случайност президент, дава акъл какво да се случва в държавата? Не виждате ли, че Първанов иска да облепи Радев с псевдокремълски лозунги? Дори не питаме кой и защо го кани, след като вече дори формално не е петолъчката на политушанката АБВ.

 Вътрешният служебен (временен) министър Пламен Узунов, момче на бизнес и масонски кръгове, извършва публична реставрация на модела „Цветлин Йовчев и ДПС” в МВР. Нула реакции. Излиза по една телевизия и мрънка, че нямало да позволи партии да му казват какво да прави. Ами ти вече го направи, бе, г’усин министър!

 Във Фонд „Земеделие” пък щели да връщат онова „семейство”, заради което избухнаха не един и два скандала по времето на Орешарски. Това ми напомня какво каза Пламен Орешарски като кандидат-президент: „Очаквайте големи изненади след 6 ноември”. Излезе прав: очаквахме Радев да е президент еднолично, но се оказа, че Орешарски нареди поне част от кабинета. И ако си мислите, че става дума за пари – лъжете се. Става дума за много, много пари.

 И в здравеопазването. Няколко милиарда всяка година са примамка за големите акули, ако разбирате накъде бия. Пациентите не са приоритет – милиардите са.

 Същото важи и за НЗОК, за лекарствата.

 А да сте чули за отмяна на съмнителни и направо криминални обществени поръчки?

 Няма и да чуете. Прокуратурата също не е чула. Очевидно специалистите УНГ имат голямо поле за изява… Герджиков срамежливо си мълчи, щото и той не чува. Не че му е наредено. Освен това е Лиско, а не Вълчо като Джеймс Бонд, да речем.

 Съветофилите са в акция. Нахлупили будьоновки те накачулиха Радев с възгласи да паднат санкциите на ЕС и САЩ към Русия. Волно или неволно президентът заповтаря тази мантра. Да извикат в Бояна доктор УНГ, ще помогне.

 Влюбените в сърпа и чука обаче пропускат някои неща. Например думите на руския посланик в София Анатолий Макаров, изречени по БНТ: Всъщност от санкциите ние спечелихме. Увеличиха се руските  инвестиции в селското стопанство и производството на хранителни продукти. Сега, вместо да купуваме от чужбина, произвеждаме сами и печелим.

 Пред германския „Билд” самият Путин заявява: Санкциите са абсурд. Те повече засягат ЕС. Търговският баланс е положителен. За пръв път от много години ние изнасяме значително повече стоки с висока добавена стойност и имаме над 300 млрд. долара в златни резерви.

 В Унгария Путин рече: “Няма да се обиждаме на България или на други страни, които не намериха мъжество в нужния момент да се противопоставят на Европейската комисия“. За руският президент очевидно мъжество означава Русия да получава милиони от България за нереализирани проекти.

 Четете началниците си, бе, товарищи! Русия печели от санкциите, смее ни се на мъжеството, а вие натискате за отмяна. Вървите хем срещу идолите си, хем срещу народа си, което винаги се превръща в бумеранг. 

 Неподкупни анализатори, социолози и политолози ни убеждават, че всичко е „рози и карамфили”. Убеждават ни, че без Бойко и Пеевски ще страдаме. И никой не обелва дума за зловещия доклад на Световната здравна организация, който е толкова зловещ заради нас. Българчетата били първи по пушене, дрога, насилие, наливане с алкохол, невръстен секс и прекаляване със сладко. Секс, наркотици, насилие, цигари… СЗО не крие ужаса си от изследванията. Нашите управници обаче крият. Нито един коментар.

 Заети са с далеч по-вежни неща – избори, власт, милиарди. Но защо вие мълчите – това не го разбирам! Нали сте родители, имате остатъци от съвест, говорите за ценности! Нали искате децата да живеят в нормална държава, да имат шанс. Тази статистика не ви ли изби зъбите?! Заливат ни с чалга денонощно. Нацията изгни. На Борисов и Пеевски ли искате да подражават децата ви? Затова мечтая да сме като румънците. Да проумеем, че само яростната съпротива дава шанс за нормалност. Само тя може да смаже мутрите в политиката и бизнеса. Иначе оставаме в кочината.

 Модел на свинари и прасета. Сами избирате. Аз отказвам свинщината да властва в живота ми. Пиша и се съпротивлявам всеки ден, всеки час. Плащам цена за това и тя не е никак малка. Бийте се, бе, хора! За себе си и за децата си. Нямате представа каква сила сте. На мерзавците мястото е на кучето в гъза. Какво им се плашите. Това е банда страхливци, заграбила нашите пари и права. Крайно време е за операция „чисти ръце”, за истински реформите в правосъдието, за изриване на боклука. Това е шансът. Друг може и да няма.

http://frognews.bg/news_128138/Dnes-v-Rumaniia—utre-i-u-nas-Neizbejno-e! 

Огнян Стефанов

П.П. Междувременно Depeche Mode се завърнаха триумфално. Бандата представи новата си песен Where’s the Revolution, която зове към революция. Това е лидерското парче от новия албум Spirit. Революция – това е спасението.Ако не вярвате на мен, повярвайте на Depeche Mode. 

Предишна статия

Червени барони редят кабинет…

Следваща статия

Новата сценична партньорка на г-н Андреев е Даниела Пирянкова!

Други интересни