Цветан Василев: Румен Радев да изчисти България от мафията

Автор: Няма коментари Сподели:

Василев е представен като един от най-силните финансисти в България, който говори за своята визия за новата власт в България, мафията и корупцията, но и за живота си и работата си в Сърбия, отношенията си с президента и министър председателя на южната ни съседка и за бъдещето на завода за стъкло в Парачин, чиито собственик беше.

Интервюто на Филип Родич с банкера е озаглавено: „ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ – В БЪЛГАРИЯ МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА“

Събеседникът на “Печат”, Цветан Василев е един от най-мощните български бизнесмени, чиято империя се свързва най-вече с Корпоративна търговска банка, която  в разцвета си е на стойност повече от четири милиарда евро, но също така и с най-голямата българска телекомуникационна компания “Виваком”. В средата на 2014 г., магистърът по международни икономически отношения от УНСС в София, една от най-старите институции за висше образование на Балканите, влиза в сблъсък с това, което той нарича “мафиотска власт” в България.

 Компаниите на Василев са иззети или унищожени, активите му са замразени, а той намира подслон в Сърбия, където поисква политическо убежище. В Белград е заедно със съпругата си Антоанета, която е била декан в Университета за национално и световно стопанство. Дъщеря им Радосвета живее в Лондон, където е преподавател по„Договорно право“. В Сърбия Василев притежаваше Сръбската фабрика за стъкло, която също се сблъсква с проблеми в бизнеса си и е срината, както компании в България. В Сърбия, казва Василев, не съм избягал, но се установих по стечение на редица обстоятелства. От една страна, защото е в тази страна вече бях започнал бизнес, а от друга, за да остана близо до България, като се надявам скоро да бъда в състояние да се върна и да има справедлив процес. “Аз бях на път в Австрия (когато избухна скандалът) и със самолета си можех да отлетя навсякъде по света. Не съм искал да избягам, а да чакам ситуацията в България да се промени така, че да може разчитам на справедлив процес. Тук съм близо до страната си и мога да поддържам контакт “, каза той.

 До къде са стигнали делата, които водите? Имам предвид наказателното дело, което се води срещу вас в България, както и делото по вашето искане за убежище в Сърбия.

В България не са стигнали до никъде. За две и повече години, от както се е започнало, до ден днешен, нищо не е направено. От изнесените обвинения против мене на практика нищо не се случило още, което очевидно доказва, че прокуратурата не е подготвила достатъчно доказателства за официално повдигане на обвинение. Това показва, по какъв начин те са подходили и към банката и към мен лично – изнасяне на обвинения на парче, без никакви конкретни доказателства. Ние, търсейки защита от тези атаки, сме представили на Американския държавен департамент документация, с която се доказва, че става въпрос за класическо „рейдърско нападение“, атака, която имаше за цел ограбване, отнемане на собствеността и установяване на контрол над банката, която управляваше актив от почти 4 милиарда евро, в т.ч. най-голямата телекомуникационна компания в България (Виваком ),военната индустрия и голям брой други компании.  Такива рейдърски атаки винаги водят до съдебни и криминални обвинения от страна на организаторите при използване на държавното обвинение, за да прикрият следите от кражбите си. До ден днешен срещу мен няма повдигнато конкретно обвинение в България.

 Срещу вас няма никакво официално обвинение?

Единственото официално обвинение, което е повдигнато срещу мен се основава на твърдението, че съм организирал престъпна група, която е имала  за цел ограбване на моята собствена банка, банката на която бях мажоритарен собственик. Всички хора в тази група са служители на банката и нейни директори. До ден днешен не са намерили нито едно доказателство, че аз съм взел дори цент, нито динар от тези пари.

 Единствените доказателства са твърденията на свидетел, който си сътрудничи с Пеевски и Борисов. Това само по себе си говори много. Виждате ли, проблемът в България е онова, което вече хиляда пъти съм казвал, че от 2009 г., когато Бойко Борисов стана премиер, на практика мафията, която и преди съществуваше в известна степен и си сътрудничеше с държавата се сдоби със своя държава  и тя самата стана държава. Сега мафията контролира държавата. Надявам се че след загубата на президентските избори, на които победи ген- Румен Радев, ще се стигне до някакви промени. Очаква се формиране на служебно правителство и насрочване на извънредни парламентарни избори, с което би могло по някакъв начин да се подобри ситуацията.

 А убежището?

Чакаме решение. Ние сме подали всички необходими документи и сме доказали политическо преследване против мен и моето семейство в България.

 Когато казвате „те“ и „извършили нападение“ кого имате предвид?

Това не е никаква тайна. Имам предвид досегашния премиер Бойко Борисов и депутата от турската партия ДПС Делян Пеевски. Смятам че главният организатор на всичко е Пеевски, а всичко е направено в договорка с Борисов. Те са злоупотребили с българската прокуратура, която е под техния абсолютен контрол, злоупотребили са и чрез Агенцията по приходите и всички държавни институции, оправдавайки своите действия като нещо справедливо и в интерес на обществото, а всички доказателства говорят обратното – всички активи на Корпоративна банка, която е окрадена в този момент, са отишли в ръцете на Пеевски и Борисов или близки до тях лица. Това доказва, че целта на това нападение е грабеж.

 Какъв беше поводът и причината за това нападение, тъй като по-рано вие сте били и с единия и с другия в добри отношения? 

Причината беше, че през май 2014 г. реших повече да не плащам рекет на Пеевски. Тъй като прокуратурата е под техен контрол те нарочно създадоха паника у клиентите на банката, която беше напълно ликвидна и която в този момент държеше 25 % от своите активи в брой и държавни ценни книжа. Те измислиха всякакви сценарии, че съм поръчал убийството на Пеевски и арестуваха трима души, които държаха в ареста два-три дни, на които по-късно прокуратурата се извини, признавайки, че арестът им е бил грешка. Но това беше достатъчно да се създаде паника в клиентите, което беше и тяхната цел и което им даде възможност да посегнат на банката. Корпоративна банка беше символ на добрия мениджмънт и след нападението започнаха сътресения и в други банки. След нападението над Корпоративна банка, едно от последствията беше и влошаването на 14 други банки в България, но това въобще не се споменава. Те не унищожиха само четвъртата по големина банка, а унищожиха и голяма част от българската промишленост. Ние участвахме в създаването на около 10 % от брутния вътрешен продукт. Финансирахме цялата енергетика на България, военната индустрия, а сега всичко това е унищожено. Чуждестранните инвестиции след това, през 2015 г., намаляха с 50%, в сравнение с 2014 г.

 Южен поток е унищожен

Като човек, който не е имал ежедневно наблюдение върху българската политика, и вътрешна и външна и начина, по който функционира държавата, какво мислите за решението да се спре газопровода Южен поток?  Какво мислите за този проблем и смятате ли, че промяната във властта може да доведе до промени и на това поле?

Ясно е, че натискът да се спре проекта дойде от Америка. Между другото смятам, че има и други причини. Една от тях е участието на Пеевски в този проект. Той контролираше цялата българска част на този проект и имаше твърде много корупция. Това е подразнило и Европейската комисия. През 2014 г. аз се срещнах с Европейския комисар по енергетиката Йотингер и той смяташе, че ако Южен поток е основан на пазарен принцип, а не на корупция, това е проект, който е добър и за Европа, не само за България. Истинската причина е неразбирането на Америка и нейната политика в Украйна, а втората причина е корупцията. Мисля, че този проект е унищожен и няма бъдеще. Може да се случи нещо друго като „Турски поток“, за който се говори.

 Пеевски нежелан в Турция

Пеевски е депутат от турската партия. Какви са неговите отношения с Анкара и презизидента Реджеп Таип Ердоган?

Пеевски и Ердоган не се обичат. Пеевски е персона нон грата в Турция, заради контрабандата на цигари чрез каналитена ПКК. В самата партия започна разделение, защото част от нея е в добри отношения с Турция и Ердоган. Мисля, че тази партия ще има проблем и с влизането в новия парламент.  ДПС е повече мафиотска корпорация отколкото партия. Има информация, че Пеевски е контрабандирал цигари и на територии контролирани от Ислямска държава, което показва неговата връзка и с тази терористична организация. Крайно време е българската прокуратура вместо да се занимават само с мен, след като две години и половина не е открила нищо, да се позанимава и с Пеевски. Ще бъде твърде интересно.

 Вие работите и в Сърбия. Купихте фабриката за стъкло в Парачин. Ако вашите проблеми в бизнеса в България са свързани с мафиотско-политически заговор срещу вас, каква е причината за проблемите и в Сърбия?  Известно е, че тази фабрика не работи добре, а и премиерът Александър Вучич директно ви обвини за дълговете за газ и ток.

Въобще не мога да кажа, че в Сърбия имам такива проблеми, напротив фабриката винаги е имала подкрепа от правителството. Когато купихме фабриката през 2012 г.  тя  работеше с проблеми. Чрез приватизация тя беше купена от собственик, който също е от България и  когото ние финансирахме. Основната причина за проблемите беше оборудването, което беше твърде старо. Бяха необходими нови инвестиции и вложения. Ние инвестирахме в оборудване за  фабриката повече от 40 милиона евро.

 Голямата пещ с капацитет 230 тона дневно, която изградихме, е технологично най-модерната. За съжаление докато ние спасявахме фабриката се случи това с банката. За нас беше невъзможно да завършим инвестиционния план, приключи и финансирането. До юни 2014 г. фабриката не дължеше нищо, нито на сръбската държава, нито на държавните предприятия. Агенцията за приватизация в края на 2015 г. потвърди, че всички следприватизационни задължения са изпълнени, което доказа, че ние сме си свършили работата. През цялото време мениджмънтът на фабриката се бори за нейното оцеляване. Назначените синдици на банката, който са под контрола на същите мои недоброжелатели, веднага започнаха да рушат компанията, за да могат да вземат и фабриката. Те са в състояние, за да унищожат мен- да унищожат и фабриката. Днес аз и моите сръбски партньори търсим стратегически инвеститор, за да спасим фабриката. През тези две години сръбското правителство разбра, че най-лошият вариант е да спре да работи фабриката и аз съм  благодарен за това разбиране. На завода са необходими свежи пари, чието осигуряване аз смятам за абсолютно  възможно и нямам съмнение, че поради това фабриката има бъдеще. Искаме да приключим с модернизацията на поточната линия, което би ни донесло от 10 до 15 милиона евро оборот. Известно е, че в моменти на проблеми на инвеститора на преден план винаги излиза мениджмънтът. 

 Управлението през 2014-2015 г. не винаги е било най-доброто и не винаги е работило в полза на фабриката. Получих информация, че хората, които са работили през 2014 г. и 2015 г. са свързани с българи и с бившия собственик, т.е. с човека, който до 2010 г. практически е унищожил фабриката. Много са факторите довели до загубите на фабриката, но моят интерес винаги е бил единствено тя да бъде спасена. Знам колко е важна тя за сръбската икономика и в частност за град Парачин. Тя би могла да достигне и осигури половината от сегашен внос на Сърбия.

 Решени ли са проблемите с дълговете, които Вучич оповести публично?

Тези проблеми за съжаление още не са решени. Главните кредитори на фабриката са „Сърбиягаз“ и Електрическата компания на Сърбия (ЕПС).Повече от 70 % от разходите за производство отиват за енергия. Тъй като фабриката не е имала възможност да плаща редовно, „Сърбиягаз“ предприе политика за увеличаване на цените, което засегна фабриката. От една страна плащаме цена за газ, която не е пазарна, а от друга имаме жестока конкуренция. Това е една от причините, заради които фабриката дължи толкова пари. Когато си уточним отношенията със „Сърбиягаз“ ще се реши и това. Когато намерим инвеститор, кредиторите сигурно ще могат да получат и своите вземания и фабриката ще може да работи твърде добре. Когато отида там, мога да погледна всеки работник в очите, тъй като знам че сме направили всичко, което сме могли, откакто сме я взел. Тогава изглеждаше като гробище и нямаше никакво бъдеще, а сега все още я има. Има и живот, но трябват нови инвестиции.

 Какви са ви взаимоотношенията с президента Томислав Николич и премиера Вучич? В медиите се появиха разни истории, а и Зоран Живкович, председателят на Нова Партия, се сети и направи запитване относно вас. Как си обяснявате неговия интерес към вас?

Живкович очевидно е бил в България. Знае се и при кого. Не се и съмнявам, че е взел и пари. Но той забравя, че когато беше на основаването на партията на Николай Бареков през 2014 г. беше на мои разноски. Аз тогава подкрепях тази партия и до известна степен финансирах посещението му във връзка с основаването на партията, а той сега говори, че съм престъпник. Аз съм престъпникв очите на българската прокуратура, която е част от мафиотския модел на България и която е под контрол на Борисов и Пеевски. Толкова за господин Живкович. Нека се провери колко пари там е получи той. Освен това тук има и някои печатни издания, на които се плаща от България, за да пишат постоянно за мен.

 Що се отнася до президента и в България бяха написани някои неща, аз мога само да кажа: с г-н Николич се запознах на официалното откриване на фабриката и пещ А5. Това е нормално присъствие за президент на държавата. Не аз бях организатора, а Българо-Сръбската търговка камара, домакин беше посланика на България в Белград (Ангел Димитров). Това не са някакви специални отношения, а съвсем нормални отношения между голям инвеститор в Сърбия и президента на държавата и няма нищо повече от това. С премиера не се познавам лично и никога не сме се виждали, но съм много благодарен, че правителството в този период подкрепяше фабриката, което е важно и за мен и за Сърбия.

 Що се касае до приказките, че съм спонсорирал фондацията на съпругата на президента Драгица, това не е лично мое дарение, а е решение на управата на фабриката. Дарението е направено през май 2014 г., когато фабриката нямаше никакви дългове. Тогава имаше наводнения и хората искаха да помогнат. Дарението не беше голямо, става въпрос за няколко стотин хиляди динара. Това е най-нормална политика за корпоративната социална отговорност на компаниите.

 Правили ли сте дарения на други фондации?

Не, но още веднъж повтарям, че това не е мое лично дарение… Това беше решение на управата на фабриката, което смятам за най-нормално.

 Да се върнем в България. Споменахте победата на Румен Радев на президентските избори и възможността за промяна във властта. Очаквате ли и промяна в отношението спрямо вас и някаква промяна в българската политика като цяло?

Очаквам промяна по отношение на мафиотския модел в България. Президентът има ограничени права. Политическата система не е много по-различна от тази в Сърбия, но е важно, че президентът сега има възможност да сформира ново служебно правителство, което би могло да покаже нова посока в българката политика. Вярвам, че президентът ще се концентрира повече върху вътрешната ситуация, отколкото върху външната. Не очаквам някаква промяна в отношенията с ЕС, освен, че смятам, че ще бъде намален натискът на Брюксел и Вашингтон върху българското правителство, що се касае до отношенията с Русия. Мисля, че много по-важно е да бъде променена вътрешната политика. Това не означава само смяна на Борисов. Представяте ли си как през  последните седем години те са навсякъде, във всички държавни институции, в  прокуратурата, в съдилищата, във  ВСС, в централната банка… Навсякъде има хора свързани с Борисов и Пеевски, които изпълняват техни нареждания. За тяхната смяна, между другото, е необходимо време, но първата крачка е направена, тъй като ген. Радев е избран за президент. Той не победи само благодарение на подкрепата за него и  неговите очевидни лични качества, а и заради протестния вот срещу Борисов. Хората тръгнаха към изборните секции, искайки неговата смяна. Създаде се нова вълна, нова енергия в българското общество, но важно е, на извънредните парламентарни избори, които следват, българският народ да потвърди, че не иска повече Борисов.

 Очаквате ли и оттегляне на обвиненията срещу вас?

Аз очаквам съдебен процес. Не искам някой да оттегля обвинения. Искам да отида на съд,но искам да имам гаранции, че процесът ще бъде справедлив. Справедливостта е най-големият проблем.

http://frognews.bg/news_127785/TSvetan-Vasilev-Rumen-Radev-da-izchisti-Balgariia-ot-mafiiata

Предишна статия

Йовчев се върна в МВР със свои кадри, системата е в шок /първа част/

Следваща статия

КЪДЕ Е МИНЕРАЛНАТА ВОДА НА ХИСАРЯ?

Други интересни