Илюзия е, че мониторингът на ЕК ще приключи, според Христо Иванов…

Автор: Няма коментари Сподели:

Този доклад не оставя никакви съмнения, че приказките за това, как механизмът ще приключи, са абсолютно илюзии.

Така председателят на “Да България” Христо Иванов коментира поредният мониторингов доклад на ЕК за напредъка в реформата на съдебната система.

По думите му може да се говори за излизане от наблюдение едва когато по шестте маркери се постигнат необратими резултати. Според него това, което трябва да се изведе като извод, е липсата на реална политическа воля и реален консенсус за справяне с корупцията по високите етажи на властта.

Бавен напредък, а трябва да е необратим, отчита мониторингът на ЕК

Бавен напредък, а трябва да е необратим, отчита мониторингът на ЕК

От ЕК приканват България да реализира направените в документа препоръки

Христо Иванов посочи, че в последните десет години има – “прокорупционен консенсус” – основа на “българския политически модел” и като основа на работата на прокуратурата.

По думите му европейският мониторинг не може да реши проблема с това, че като цяло в българската политическа класа има прокорупционен консенсус. Това е и конкретната причина за създаването на – “Да България!”, която според Иванов възникна, за да предложи алтернатива на този модел.

Христо Иванов изтъкна, че в доклада се съдържат конкретни връзки и позовавания към доклада на европейските прокурори. След него обаче нито една политическа сила не е взела под внимание препоръките му.

Сред тях е необходимостта от радикална реформа в организационния модел на българската прокуратура, започвайки с главния прокурор, който трябва да бъде поставен в някаква форма на обществено демократичен контрол, констатира Христов.

От “Да България” настояват за създаване на комисия за парламентарен контрол на дейността на прокуратурата, като партията ще работи за това тази комисия да не бъде поредният сбор от вентилатори, които нищо не правят, а действително действаща, да бъде обвързана с годишния отчет на главния прокурор.

Главният прокурор да дава отчетност за огромните средства и за човешкия ресурс, настоя Христо Иванов. Той припомни, че България е страната в ЕС с най-голям брой прокурори на глава от населението.

От “Да България” ще работят в следващия състав на ВСС да влязат хора с характер и с воля да контролират дейността на главния прокурор. Той посочи, че колегите от европейския мониторинг препоръчват – да се създаде специализиран прокурорски инструментариум за борба с корупцията.

Христо Иванов коментира румънския модел като изтъкна, че е необходимо да се поучим и от него, а и от реакциите на румънското общество, което е изградило обществена нетърпимост.

                                                                                            https://news.bg/politics

Предишна статия

Стопанската камара на ”Марга”-с дъх на ДС и „библиотекари”…

Следваща статия

Корупцията по света и у нас…България е на 75 позиция!

Други интересни