Русия се върна на световната сцена…

Автор: Няма коментари Сподели:

Великобритания често твърди, че поема на плещите си непосилната тежест на делата по света. Това твърдение е особено актуално днес, когато тя излиза от Евросъюза. 

Но през 2016 г. се появи още една страна, която може да направи такова заявление, без да се опасява от противоречия. Това е Русия. Русия оказва несъразмерно на своята тежест голямо влияние на събитията в Европа, САЩ и Близкия изток, каквото не е правила в продължение на десетилетия, и много хора на Запад я порицават за това. Но тук има скрит един парадокс: почти по всички икономически и демографски оценки Русия е страна, намираща се в състояние на упадък. Тази страна е подложена на западни санкции, които й бяха наложени заради нейните действия в Украйна. Само че руската икономика също страда от по-сериозен недостатък: запазила е зависимостта си от износ на суровини, в това число и енергийни ресурси, чиито цени през последните години спаднаха рязко. 

Това се казва в анализ на в. „Уол Стрийт джърнъл“, който БГНЕС цитира от ИноСМИ. Населението на Русия намалява и според прогнозите този спад ще продължи. Към края на века неговата численост може да достигне до 100 милиона от сегашните 144 млн. души. Но дори и от такава позиция на слабост Москва оказва немалко влияние върху политиката на Запада. Политиката на страните, които преди бяха управлявани от Москва, приемат руската намеса като даденост. Само че оспорваните засега изводи на американските спецслужби за съпричастността на Русия към хакерските атаки с цел повлияване на президентските избори в САЩ нямат прецедент. 

Във Франция лидерите в президентската надпревара, която ще завърши през есента догодина, са политиците-русофили Франсоа Фийон и Марин льо Пен. В четвъртък в Брюксел Фийон каза, че няма никакви лични връзки с руския президент Владимир Путин, и че просто „много уважава“ Русия. 

Русия разполага с най-големия в света ядрен арсенал и влиза в петорката от постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН. Във връзка с това Москва запазва своето глобално влияние. 

Но при Путин Русия си върна мястото, което, както считат много нейни граждани, по право й принадлежи: на основната маса за преговори, където се решават глобални въпроси. 

Как се удаде на Путин да направи това? Едно от обясненията е в това какво той може да прави. Биографите често пишат за неговото майсторство в джудото, където главното е да се възползваш от слабостта на противника, когато той губи равновесие. Трябва да се отбележи, че западните страни сега явно са загубили равновесие. 

Финансовата криза породи сред хората реакция на отхвърляне на политическия елит, органите на държавната власт и глобализацията. Смята се, че Русия засилва тази реакция, оказвайки въздействие върху политици, осъществявайки хакерски атаки и манипулирайки социалните мрежи. 

Русия „използва целия набор от държавни органи и пълномощия, за да осъществява своята външна политика в чужбина все по-агресивно, като използва пропагандата, шпионажа, подривната дейност и кибератаки“, заяви неотдавна пред в. „Гардиъйн“ шефа на британската спецслужба МИ5 Ендрю Паркър. Шефовете на британските органи по сигурността казват, че руските шпиони никога не са изчезвали от улиците на Лондон и другите големи градове. Само че новите технологии позволяват на руснаците да влияят върху политиката чрез специални мрежи и през киберпространството, без да пътуват до страната и изразходвайки за тези цели незначителни средства.

 „Смятам, че руският лидер се е постарал да се възползва от всичко това, когато Русия се възстанови от сътресенията, свързани с разпадането на Съветския съюз. Само че Путин много умело върши тази работа“, каза бившият британски посланик в Москва и специалист по руска история Родрик Брейтуейт. 

Русия също така харчи големи пари за своята армия. Тази седмица британският аналитичен център Jane’s Infromation Group огласи резултатите от изследването, според които през 2016 г. 

Русия зае шесто място по военни ресурси в света, отстъпвайки на САЩ, Китай, Великобритания, Индия и Саудитска Арабия. Годишно страната харчи в областта на сигурността 48,4 млрд. долара, което е в пъти по-малко от разходите на Пентагона, възлизащи на 660 млрд. долара. Според Jane’s около 2020 г. Русия ще изостане от Франция и ще заеме 7 място. 

Но даже и при такъв скромен бюджет руската армия проявява активност в Украйна и около други държави в нейното обкръжение. Тя промени ситуацията в сирийската гражданска война в полза на своя васал Башар Асад. Възползвайки се от нежеланието за намеса във войната на САЩ, Москва за първи път от няколко десетилетия стана важен стратегичен играч в Близкия изток. 

Естествено, модернизирайки армията си, Русия от време на време устройва демонстрации на сила, които са доста заблуждаващи. Нейният самолетоносач на солидната 30-годишна възраст с голям блясък и голяма трудност се добра до Средиземно море. 

Военни експерти казват, че на неговата палуба няма катапулт, поради което самолетите от палубната авиация трябва да излитат с неголям боен товар и запас от гориво. От началото на ноември досега самолетоносачът загуби два свои самолета.

По западните стандарти руската тактика също така е груба и примитивна. Основно руската авиация използва в Сирия неуправляеми бомби, а не високоточни боеприпаси, каквито използват западните войски за избягване на жертви сред цивилното население. 

„Русия съвсем методично осъществява програма на военно модернизиране, която ни впечатлява повече, отколкото би следвало“, каза Бретуейт. Въпреки това при Владимир Путин Русия се върна на световната сцена. 

Само че е достатъчно съмнително, че нарушавайки поддържания от САЩ световен ред, тя ще успее да създаде нещо друго на неговото място. 

БГНЕС —————————————————————————————————————————————-

Стивън Фидлер, „Уол Стрийт джърнъл“. Статията в оригинал.

                                    Прочети още на:                       http://www.bgnes.com/bez-filtyr/bez-filtyr/4477147/

Предишна статия

БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ В ХИСАРЯ

Следваща статия

Бойко Борисов премиер…

Други интересни