Като в гората: Тръмп – орел, Путин – мечка

Автор: Няма коментари Сподели:

              На лов за плячка Многоуважаеми Владимир Путин! 

Вие вече сте до целта, що се отнася до вашите мечти, а Западът се обезсили и изтощи. Никой не може да каже, че вие сте виновен за това. Със своята победа на изборите Доналд Тръмп доведе целия свят в състояние на безпорядък и ако бъде зададен въпроса кой може да бъде смятан за победител в резултат на случилите се събития, то вие не трябва да бъдете подминаван. Президентът на САЩ като любимец на нео-цар – случвало ли се е някога подобно нещо? 

„Този Доналд“ още не е встъпил в длъжност, поради което е рисковано да се правят прогнози, но, въпреки това, ето какво може да се констатира: напускащият своя пост президент Барак Обама по време на прощалното си посещение увери оплакващата го Европа, че по отношение на защитата от НАТО и при Тръмп нищо няма да се промени. Не би имало нужда това да се казва, ако се подразбира от само себе си. 

В присъствието на Обама европейците единодушно потвърдиха санкциите срещу вашата Русия; и това има смисъл само в случай, че те се опасяват, че Тръмп може да се откаже от тях, от тези санкции. И подобни опасения не са лишени от основания. 

По време на посещение в Германия президентът на Естония Керсти Калюлайд, който пристигна непосредствено след победата в изборите на Тръмп, заяви, че Германия е длъжна да определи ролята си „в голяма степен като световна държава“. Ето какво означава това: Естония смята за възможно Америка на Тръмп повече да не я защитава от вашата Русия, а че това ще бъдат Меркел и европейците, теглени от нея на буксирно въже. 

Полското правителство пита: а в сила ли е още договорката с Обама за строителството в района на гр. Слупск на ракетна база, т.е. на своеобразен защитен антируски вал? 

Френският президент Франсоа Оланд каза, че в бъдеще Европа ще бъде принудена сама да се грижи за отбраната си, което е свидетелство, че е възможно Америка на Тръмп повече да не гледа на защитата на Европа като на своя първостепенна задача. 

Image title

По думите на министъра на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен, изглежда очевидно, че „Съединените щати повече няма да компенсират автоматично европейската пасивност“. Ето какво означава немската пасивност: да поеме задължението за изразходване за отбрана 2% от своя БВП, а след това да харчи за тези неща само 1,18%. Ето какво означава европейската пасивност: 28 държави си позволяват да имат, например, 19 различни видове изтребители и 12 различни самолета-цистерни. 

Тръмп се съмнява, че вашата киберармия стои зад хакерските атаки срещу представители на Демократическата партия. Тръмп не иска да знае нищо за вашите евентуални военни престъпления в Сирия. Тръмп не иска връщането на Крим. Тръмп е готов да се примири с вашата агресия в източна Украйна. След това бившият директор на ЦРУ Майкъл Хейдън нарече Тръмп ваш „полезен идиот“. 

Тръмп, като специалист по сключването на сделки, ще се договаря с вас за търговия – никаква двустранна конфронтация в Сирия, а вместо това изключително съвместна борба с Ислямска държава (ИД). Към вашия съюзник, палача и убиец Башар Асад, Тръмп е безразличен. За сключването на сделката сега значение ще имат непосредствените американски интереси, а дейността по укрепването на човешките права в целия свят (против вашата Русия) вече не се отнасят до тези неща. „Измяна!“ – възкликват добрите стари републикански бойци. За тях Русия продължава да бъде империя на злото, каквато беше по времето на Рейгън. А за Тръмп вашата Русия просто съществува. 

Изводът е: вие винаги сте искали да получите разделена Европа, и ето сега получихте Европа, разкъсана между Изтока и Запада. Такива западни ценности като миролюбивост вие смятате за проява на слабост. Сега пацифисткият постгероизъм на Германия, както и нейният добре трениран антиамериканизъм се превръщат в нейна слабост и в слабост на Европа. За разединени Съединени щати вие никога даже не сте мечтал. А сега даже републиканците се разделиха на старите ястреби и новите специалисти по сделките. Внезапно Западът се превърна във вашия прекрасен нов свят. 

Ето за какъв сценарий се говори в НАТО: след като вие с Тръмп сключите сделка за Сирия, представители на значителното руско малцинство в Литва искат от вас помощ, доколкото се чувстват потиснати. Вие изпращате там военизирани отряди. През това време Тръмп води спорове с европейците за пари. Какво ще направи в тази ситуация президентът на Съединените щати – ще помогне ли той на литовците, които винаги са влизали във вашата зона на влияние? Няма ли той да постави поради това под въпрос грандиозната договореност заради Сирия? И ще тръгне ли той на отстъпки по отношение на вечно стенещите европейци, които в продължение на десетилетия бяха под закрилата на САЩ срещу нищожна цена и с удоволствие ругаеха приятелите си – американците? 

Европа се представя на света като зоопарк, в който животните може да бъдат галени. За Тръмп и за вас светът – това е дива, първобитна гора. Той е орел, вие – мечка. На лов за плячка. 

Doswidanja, 

Ваш Улрих Райц. …………… 

Преводът на материала на бившия главен редактор на сп. „Фокус“ Улрих Райц е взет от иноСМИ (http://inosmi.ru/politic/20161129/238301217.html).

Прочети още на:

                                                                           http://www.bgnes.com/bez-filtyr/bez-filtyr/4473251/

Предишна статия

Накъде тръгва България?

Следваща статия

“ОТНОВО ЗА ХИСАРЯ” Валя Ахчиева 1.12.2016 БНТ

Други интересни