Какво очаква България след оставката на Борисов?

Автор: Няма коментари Сподели:

Какво очаква България след оставката на Борисов? И каква е истинската причина за решението му да се оттегли? Предлагаме Ви мнения на чуждестранни наблюдатели:

default

Преодоляването на правителствената криза в България ще бъде сложна задача, пише агенция ДПА и обяснява процедурата: Ако и трите мандата, които връчва държавният глава на страната, не доведат до съставянето на ново правителство, сегашният президент Росен Плевнелиев трябва да назначи служебен кабинет, чиято единствена задача ще бъде да организира предсрочните избори и да гарантира изпълнението на правителствените задължения. 

И макар това да води де факто до парализиране на парламента, Плевнелиев не може да го разпусне. Съгласно Конституцията, през последните три месеца от мандата си президентът няма право да разпуска Народното събрание. С тази задача може да се заеме чак следващият държавен глава – проруски настроеният Румен Радев, който трябва да насрочи и датата на новите избори, разяснява агенцията и добавя: “Все още не е ясно по коя избирателна система ще се проведат предсрочните избори – по досегашната пропорционална или по мажоритарната система, за която се обявиха повечето българи на провелия се паралелно с президентския вот референдум”.

България след понеделник: няколко сценария

Ако има криза, тя е продиктувана от капаните на референдума, а не от избора на Радев и от оставката на Борисов. За повечето неща, които предстоят, си има и правила, и прецеденти, обяснява Татяна Ваксберг и дава примери. (15.11.2016)

Защо Борисов си тръгна

Генералът, българите и чудесата

“Та защо бе избран Радев?”

Радев спечели. Да благодари на Борисов.

                                              “Видяхме, че това беше заблуда”

Рано е за прогнози относно изхода от евентуални предсрочни избори, казва на свой ред шефът на софийското бюро на фондация “Конрад Аденауер” Торстен Гайслер в интервю за “Дойчландфунк”. Ако ГЕРБ отново е първа политическа сила, тогава всичко ще си остане такова, каквото е. Но ако БСП спечели и успее да състави правителство, тогава можем да очакваме завой във външната политика на страната. Но не в смисъл на цялостна преориентация, тъй като българските граждани са убедени, че няма алтернатива на членството на страната им в ЕС и в НАТО, казва Гайслер.

И още един наблюдател не изключва завръщането на Бойко Борисов след евентуални нови избори: “Макар че на президентския вот избирателите го наказаха”, посочва Даниел Кадик от германската фондация “Фридрих Науман”. И продължава: “В седмиците преди изборите Борисов създаде впечатлението, че когото и да издигне ГЕРБ, той ще спечели автоматично благодарение на високата популярност на самия Борисов. Но видяхме, че това беше заблуда. И макар опитният популист Борисов да се опита да обясни поражението си с недостатъчната подкрепа от страна на коалиционните му партньори, изборната загуба се дължи всъщност на друго: неубедителната кандидатура на Цецка Цачева и несъстоялите се реформи. Второто правителство на Борисов нито прокара спешно необходимата съдебна реформа, нито успя да подобри устойчиво икономическия климат в страната. А сега, подавайки оставка, Борисов “издейства” на страната си поредната политическа криза”, отбелязва Кадик и добавя:

                                                       “Политически вакуум”

“България влиза във фаза на политически вакуум, тъй като на практика остава без управление. А в тези и бездруго несигурни времена това ще влоши още повече политическата атмосфера. Впрочем, някои наблюдатели смятат, че Борисов е целял тъкмо това: за да покаже на всички, че без него е още по-зле и така на предстоящите избори отново да блесне като спасителя на България.

  • Дата 17.11.2016

  • Автор Емилиян Лилов (ДПА, ФН, КАС)

Предишна статия

Защо Борисов си тръгна?

Следваща статия

Месеци наред хисарската полиция не можа да открие един крадец…

Други интересни