Радев и Цачева отиват на втори тур!

Автор: Няма коментари Сподели:

Завърши гласуването за избор на български президент. Според прогнозните резултати Румен Радев и Цецка Цачева отиват на втори тур. Референдумът вероятно ще бъде валиден.

Symbolbild Wahl (picture-alliance/Chromorange/E. Weingartner)

Кандидатът на БСП за президентския пост Румен Радев (заедно с Илиана Йотова като кандидат за вицепрезидент) печели първия тур, показват екзитполовете. На второ място остава Цецка Цачева (с подгласник Пламен Манушев). Според данни от екзитпол на различни агенции преднината на Радев е между 0.5 и 5 процента. Трети е кандидатът ВМРО-НФСБ-Атака Красимир Каракачанов, следват Веселин Марешки и Трайчо Трайков.

“Медиапул” съобщава, че според социолигическите прогнози преди изборите, кандидатът на БСП е с по-голям шанс за победа на балотажа, тъй като ще получи подкрепата на гласувалите за Калфин, както и значитнелна част от националистическия вот, подаден за Каракачанов. Цачева може да разчита на част от гласовете на Реформаторския блок, но не всички. Ако иска да ѝ осигури победа, Борисов трябва да се договори с ДПС, а цената ще е много сериозна, както предупреди лидерът на движението миналия месец, коментира “Медиапул”.

Избирателната активност в референдума за или против мажоритарен вот, задължително гласуване и намаляване на държавните субсидии за партиите, е 45.3%, сочат прогнозите на “Алфа Рисърч”. Това означава, че е премината 20-процентната бариера, която (при повече от половината отговори “Да”) задължава Народното събрание да обсъди предложенията. Ако избирателите достигнат броя гласували в предишните парламентарни избори – 3 500 585 души, решенията, за които има над 50% положителен отговор, стават задължителни. (По информация в “Дневник”.)

Няма информации за значителни нарушения в хода на изборния ден.

(Обновена в 22:00 часа.)

                                                                                                      http://www.dw.com/bg

Предишна статия

След Лондон, ВТБ бяга и от София заради скандала с Виваком

Следваща статия

Младите ще гласуват…

Други интересни