Ново силно земетресение разтърси Централна Италия

Автор: Няма коментари Сподели:

 Редица сгради бяха сринати със земята при земетресението, но не се съобщава за жертви. 

 Десетки ранени и сериозни материални щети , но без загинали – това е равносметката от поредното силно земетресение в Италия. Тази сутрин трус с магнитуд между 6,1 и 6,6 по Рихтер разтърси централните части на страната за трети път в рамките на по-малко от три месеца. 

„Няма загинали. Имаме сведения за десетки ранени. Сериозно се оценява състоянието само на един човек. Необходимо е време за проверка“, заяви на пресконференция ръководителят на службата за гражданска защита Фабрицио Курчио. От българското външно министерство обявиха, че за момента нямат данни за пострадали българи. Земетресението, което е било усетено от Рим до Венеция, е с епицентър на 132 км североизточно от Рим и на 67 км източно от град Перуджа, а дълбочината му е на 10 км, по данни на Европейския сеизмологичен институт.

 “Всичко се срина. Мога да видя стълбове дим, истинско бедствие“, каза Марко Риналди, кмет на градчето Усита. „Спях в колата си и видях как се отприщи адът“, допълни той. 

Това е поредното силно земетресение в Италия. На 26 октомври два труса от 5,4 и 5,6 по Рихтер бяха усетени в централните части на Апенините, в районите на градовете Перуджа и Мачерата. Те бяха последвани от редица вторични трусове, които достигаха до 5 по Рихтер.

През август вследствие на друго силно земетресение близо 300 души загубиха живота си. Срутени църкви и изместени планини Въпреки че не се съобщава за тежко ранени, сериозни щети има по някои сгради в засегнатия от труса регион. 

Базиликата „Свети Бенедикт“ в планинския град Норча в регион Умбрия, за която се смята, че е родното място на светеца, вече е само купчина камъни. Църквата се стопанисва от международна група бенедиктински монаси и приема годишно до 50 000 туристи. Видимо разстроени, някои от монасите коленичиха за молитва пред развалините на сградата веднага след първия силен трус. Много от по-старите сгради в Централна Италия пострадаха тежко от труса.  

След днешното земетресение Италия се раздели и с друга своя забележителност. Срути се известната часовникова кула в град Аматриче, която беше тежко пострадала от силното августовско земетресение. За разлика от тях без щети е една от най-големите италиански забележителности – Колизеумът в Рим. Неговата изправност също е била проверена след труса, но заради отдалечеността на столицата от епицентъра, той е невредим. Земетресенията от последните месеци са оказали влияние и на географията на региона. 

По данни на Националния институт на Италия за геофизика и вулканология височината на планините в сърцето на Апенинския хребет е намаляла средно с 40 см след трусовете през август и октомври, като тази тенденция се запазва и след днешното земетресение.

„След земетресенията от 24 август и 26 октомври височината на Апенинската планина в района на стихията е намаляла средно с 40 см. И този процес продължава. Апенините, които се разпростират към бреговете на Адриатическо и Тиренско море, подпират Алпите, които обратно – растат“, заяви научният сътрудник на института Алесандро Амато пред телевизия РАЙ. 

Опасността остава Въпреки че силата на вторичните трусове в Италия значително отслабва, земетресенията продължават. Тяхната сила варира от 4,8 непосредствено след първия силен трус до 2,8 няколко часа след това. 

Според ръководителя на Института по геофизика и вулканология Джилберто Сакороти земетръсната обстановка ще продължи и не е изключено да има нови силни тремори. По думите му няма нищо необичайно във вторичните трусове. Тежките щети доведоха отново спомените за силния августувски трус, който отне живота на 300 човека. 

 „За зоните на Централните Апенини са характерни земетресения с достатъчно голям магнитуд. Такива е имало през 17-18 век, а последното беше в 1997 г.“, заяви експертът, който посочи още, че поредицата от трусове ще продължи, макари да не може да се предвиди кога и колко силни ще са те. 

Според Сакороти днешният инцидент е преминал без жертви, благодарение на това, че много градове, пострадали от предишните трусове на 26 октомври, са успели бързо да се евакуират. По думите му за благополучния изход е допринесъл и фактът, че много градове в региона Умбрия са били укрепени след земетресението от 1997 г. 

АФП, ТАСС

Прочети още на:Image title

               Обновена на 30.10.2016 

                                                                         http://www.bgnes.com/sviat/evropa/4466412/

Предишна статия

За подаръците, които (си) раздават преди избори

Следваща статия

Слънцето ще пробие облаците в началото на седмицата

Други интересни