Разузнавачи с кафяви петна

Автор: Няма коментари Сподели:

Историята на германското външно разузнаване BND започва с една нелицеприятна глава. За нацисткото минало на службата екип от историци подготви обширно изследване.

Гербът на BND

Тайните служби често кокетират с твърдението, че тяхната работа не се забелязва, че нямат нужда от слава и прожектори. Те действат на „тихия фронт”, както гласи клишето. За успехите ни никой не научава, защото са тайна, провалите ни обаче винаги произвеждат скандал – казват шпионите. И донякъде са прави.

Да вземем например германското външно разузнаване BND и задачата му да предпазва от нападения войниците на Бундесвера при мисиите им зад граница. Само ограничен кръг посветени хора знаят какво точно върши BND в тази област. Защото колкото по-малко са информираните, толкова по-малък е и рискът.

                                                                      Шпиони и скандали

И обратно: на тайните служби никак не им е приятно, когато техни фалове и дори закононарушения станат публично достояние. А в историята на германското външно разузнаване BND, създадено преди 60 години, подобни скандали – колкото искаш. През последните години имиджът на разузнаването сериозно пострада покрай разкритията за дейността на Агенцията за национална сигурност на САЩ, които през 2013 г. направи Едуард Сноудън. От тези разкрития стана ясно, че BND подслушва не само “лошите”. И не само у дома, а по цял свят.

Не е особено славно и миналото на разузнаването. Най-вече на така наречената „Организация Гелен”, предшественичката на BND. Една независима комисия от историци вече от години изучава дейността на тази организация в периода между 1945 и 1968. Този четвърт век крие доста срамни тайни – главно защото работата и атмосферата в „Организация Гелен” носят печата на многобройните бивши нацисти, които преминават в служба на ФРГ.

Райнхард Гелен

                                                   Райнхард Гелен, “бащата” на германското разузнаване

Резултатите от работата на историците, която струва 2.3 милиона евро, излизат в цели 13 тома. Първите четири бяха представени наскоро в новата централа на BND, чийто шеф Бруно Кал разглежда проучването като част от вече потръгналата инициатива за прозрачност. Посланието гласи: „Една тайна служба, която вече не желае и няма нужда да се крие“.

                                                         Дългата сянка на Гестапо

Четирите тома със сигурност ще събудят любопитството на всички, които се интересуват от история. Например изследването на Герхард Зелтерс “Фантоми на Студената война”, в което става дума за възродения призрак на “Червения оркестър”. 

Както е известно, по времето на Хитлер Гестапо преследва шпионската група, известна под това име, която обединява комунисти, духовници, либерали, консерватори и други противници на Хитлер. След 1945 г. обаче в лицето на “Червения оркестър” се възражда старият образ на врага – с цел наново да се раздуха заплахата от комунизма. 

Водеща роля играе бившият генерал-майор от Вермахта Райнхард Гелен, който е шеф на наречената на негово име организация, а през 1956 година става и първи президент на BND. По време на войната Гелен е един от ключовите участници в изготвянето на плана „Барбароса”, после пък работи на висока позиция във военното разузнаване, насочено на Изток. Кариерата му след войната, впрочем, се дължи на американските окупационни сили, с които той споделя част от безценната си информация.

Въстанието в ГДР на 17. юни 1953

                                                                          Въстанието в ГДР на 17. юни 1953

                                                                     BND срещу Щази

Редица други позиции в създаденото благодарение на американското ЦРУ западногерманско външно разузнаване също са заети от бивши нацисти. На това отделя внимание Кристоф Рас в тома “Социалният профил на Службата за външното разузнаване”. В него се посочват произходът и служебният ранг на служителите през първите години. В служебните си автобиографии над половината от тях премълчават своето националсоциалистическо минало. 

И минават дълги години, докато BND наистина се денацифицира. В тома “Нацисткото минало като риск за сигурността” Сабина Новак проследява 157 биографии на проверени служители, 68 от които в крайна сметка са уволнени в хода на денацификацията. „Бомби с часовников механизъм” – така можем да си представим тези разузнавачи в служба на демокрацията, защото всяка вражеска тайна служба е можела да ги изнудва с премълчаните биографични факти. Тъкмо това, впрочем, често е правела източногерманската Щази. 

“Война между тайните служби в Германия” – в този том става дума именно за конфронтацията между Щази и Организацията Гелен. „Войната” избухва след въстанието в ГДР, потушено със съветска помощ през юни 1953. По време на това въстание Щази успява да залови 218 шпиони на Организацията Гелен.

             

  • Автор Марсел Фюрстенау, Александър Андреев

                                                                              http://www.dw.com

Предишна статия

Договорки с мирис на бензин…

Следваща статия

Папата се е отказал от известния дворец с голям парк…

Други интересни