Учител от престижно московско училище изнудвал свои ученички…

Автор: Няма коментари Сподели:

Учител от престижно московско училище изнудвал свои ученички да правят секс с него. Скандалът, завършил с две оставки, отекна силно в руското общество, въпреки опитите на властите и църквата да го потулят.

Russland Eingang der Schule Nr. 57 (DW/ E. Burrows)

“Как бих искала това да е само един лош сън! Бях на 16 години, когато се случи за първи път, а после и още няколко пъти. Споделих това с приятелки, помолих ги да не казват на никого.”

Мария (името на момичето е променено, б.ред.) разказа на ДВ чрез социалните медии как учителят ѝ в едно елитно руско училище я изнудил да прави секс с него и как я заплашил, че ако каже някому, ще я изключат от училище. “В последния клас на гимназията имах по три-четири пъти на ден панически изблици. Те продължават и до днес, макар и по-рядко. В такава ситуация усещам как изведнъж вече не мога да си поемам въздух. По този причина не мога да имам връзка, защото това събужда у мен ужасни спомени”, казва Мария.

                                                                 Десетки жертви

Онемяването на руснаците

Руски преподаватели обвиняват властите, че моделират народ, който нито говори, нито мисли. Те говорят за “национална катастрофа” и винят Путин, че създава една “няма нация”. (17.12.2012)

И при тях вече има секс

Патриарх Кирил и презервативите

Училище №57, в което всичко това се е случвало, е едно от най-престижните елитни училища в цяла Русия. Основано е през 19 век, намира се недалеч от Кремъл и в него учат деца на руски бизнесмени и правителствени служители. Обвиненията станаха известни, след като една бивша ученичка – журналистката Екатерина Кронхаус – постна във Фейсбук съобщение за учител, който години наред принуждавал ученички да правят секс с него. Журналистката искала да публикува обвиненията и в две руски списания, но разтревожени родители на деца от въпросното училище я помолили да не го прави.

Според 18-годишната днес Мария, училището със сигурност е знаело, че учителят правел секс с ученички. “Може би не са предполагали, че става дума за толкова много ученички, но положително са знаели, че има такива случаи. Лично аз познавам шест ученички, които, също като мен, са били изнудвани да правят секс с него. А съм чувала за още 15”, разказва момичето.

Във Фейсбук майката на една ученичка пише, че през 2005 г. споделила безпокойството си, но училищните власти я уверили, че това били само “слухове и шантаж”. Министерството на образованието отказва да коментира случая, докато не приключи официалното разследване.

                                                         “Твърденията са измислица”

Олга Николаенко, която също е учила на това място, разказва за Дойче веле, че в продължение на няколко месеца събирала свидетелства от бивши възпитанички на училището. През месец юли представила на училищната администрация оплакванията на десет от тях. В тях се посочва името на учителя, изнудвал сексуално момичета под 16-годишна възраст – деяние, което по руските закони се наказва с лишаване от свобода.

Директорът на училището и близък приятел на въпросния учител Сергей Менделевич отхвърлил обвиненията с аргумента, че те били “измислени”, продължава Николаенко. Все пак той поискал оставката на учителя и той бил освободен. След това учителят заминал за Израел. Той отказва да говори по темата. 

Moskau Orthodoxe Weihnachten 7.1.2015 (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)

Руската църква призова да не се обсъжда публично темата за сексуалното насилие

После обвиненията се появиха във Фейсбук, след което директорът на въпросното училище също подаде оставка. На страницата на училището във Фейсбук той призна, че има такъв случай и че той трябва да бъде разследван. “Покрусен съм и изпитвам чувство на вина към жертвите на това неморално поведение”, написа директорът.

                                                                  Нещо ново за Русия

Скандалът е широко дискутиран в социалните медии в Русия – една страна, в която теми, свързани със сексуални посегателства и домашно насилие, по принцип не се обсъждат публично. “Подобно ниво на публичност и прозрачност е наистина нещо ново за Русия”, казва по този повод политоложката Екатерина Шулман. Но в същото време тя добавя, че акцентът в този дебат е върху това дали е трябвало да се дава гласност на обвиненията и как те ще се отразят на името на училището. А руската православна църква обяви, че е против това, темата за сексуалните издевателства да се обсъжда публично.  

Дотук много жени са се определили като жертва на сексуално насилие зад вратите на това елитно училище. През юли украинската журналистка Анастасия Мелниченко използва хаштага “#IamNotAfraidToSay”, за да сподели какво е преживяла. Хаштагът бързо доби популярност в Русия и Украйна и междувременно хиляди хора споделят преживяванията си, свързани със сексуални посегателства и насилие. Според Шулман, именно това е поощрило разкритията за училище №57. “Хаштагът пречупи старите правила в обществото, според които за някои неща не бива да се говори – правила, които карат жертвите да мълчат – от страх или срам”, посочва Шулман.   

  

  • Дата 14.10.2016

  • Автор Ема Бъроус                               http://www.dw.com

Предишна статия

Голямата мистерия на тези избори

Следваща статия

The Green Mile /на руски език/

Други интересни