Някой покровителства българските каналджии?

Автор: Няма коментари Сподели:

Каналджийството в България процъфтява, а това навежда на мисълта, че някой навярно го покровителства. Има ли “чадър” над този очевидно много доходоносен бизнес?

       Георги Папакочев обобщава оценките на двама експерти:

Още преди началото на мигрантската и бежанска вълна беше ясно, че южната граница на България е „пробита“. А днес, когато хиляди нелегални бежанци и мигранти биват залавяни и връщани от границата със Сърбия, след като са прекосили безпрепятствено половин България, когато други хиляди признават, че са стигнали до Западна Европа именно през българска територия, стана ясно и друго: трафикът през страната е очевидно добре организиран бизнес, който носи много пари.

                                           Едно признание

През септември австрийският „Ди Пресе“ отбеляза, че т.нар. Балкански маршрут не е напълно закрит, тъй като „корумпирани български служители участват в пропускането на нелегални мигранти“. Тези дни, по повод мисията по българо-турската граница на новата европейска Агенция за гранична и брегова охрана, зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев призна в изявление за печата, че международното присъствие там ще има „антикорупционен ефект“. Дори повече: г-н Гунев изрази надежда, че двете приети антикорупционни мерки в Закона за МВР – за контрола върху верността на имуществените декларации на граничните служители и за техните тестове за лоялност – щели да помогнат допълнително в тази насока.

Трафикант: „Българските власти знаят какво се случва”

Нелегалните канали за трафик на хора през България: репортерите на „Дойче веле” Амбра Монтанари и Джовани Пиацезе разказват почти сензационни детайли от делника на трафикантите и мигрантите. (24.08.2016)

Ето как ЕС ще спира нелегалните мигранти

За тях България е само спирка

В края на септември на ГКПП „Капитан Андреево“ бяха арестувани четирима полицаи и петима митничари по „линия на корупцията и миграционния натиск“, както гласи официалното съобщение. В началото на годината бяха задържани четирима началници на смяна в Гранична полиция в Свиленград, плюс самият шеф на участъка. Подозренията бяха за корупция и трафик на нелегални имигранти. След сложна акция в края на юли бяха задържани и четирима пътни полицаи, които не само взимали подкупи от каналджии, но и сами превозвали чужденци със собствените си автомобили. А в началото на октомври Окръжната прокуратура в Монтана обвини каналджия от Видин и негов помагач за смъртта на шестимата нелегални мигранти от Ирак, които се удавиха в река Дунав. Двамата били част от канал за прекарване на хора през България към Западна Европа, който работел гладко до злополучния опит да се прекоси голямата река.

                                      Много, много пари

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) казва в тази връзка, че покрай мигрантската и бежанска криза корупционният натиск по българската граница се е увеличил неимоверно: „Ако обикновен граничен служител получава средно 800 лева на месец, с надбавките той печели около 10 хиляди лева годишно. От каналджийството обаче той може да натрупа, както се твърди, между 40 и 60 хиляди лева годишно. И тук е огромният натиск – за две или три години служителят може да спечели повече пари, отколкото през цялата си служба на граничен полицай. С тези средства той може да напусне тази непривлекателна работа, да се пенсионира предсрочно и да заживее добре. Но, разбира  се, може и да бъде заловен“, посочва Безлов.

Депутатът от Реформаторския блок, бивш секретар на МВР  и шеф на Национална служба „Сигурност“, о.з. генерал Атанас Атанасов казва на свой ред, че сред икономическите мигранти, които влизат в България, едва ли има човек, който да не си е платил за преминаването през страната. „Става въпрос за корупционни схеми и тъкмо това следва да е ясно“, подчертава депутатът и добавя, че за да могат всички тези хора да влязат през българо-турската граница, да стигнат до София и оттам да бъдат изпратени на българо-сръбската граница с цел да продължат към Западна Европа, „чадърите“ над този трафик трябва да са много и добре разпределени.

                                        “Вътрешният кръг

В цитираното по-горе интервю за печата зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев споменава, че „всяко нарушаване на вътрешния кръг“ чрез присъствието на служители на Фронтекс може да има антикорупционен ефект. За какво говори подобно признание?

На българо-турската граница

                                                               На българо-турската граница

Според Атанас Атанасов, с тези думи МВР на практика декларира неспособността си да се бори срещу корупционните схеми. „След като заявяват, че представителите на Фронтекс ще бъдат и „антикорупционна мярка“, това означава, че българските власти очевидно не желаят или не могат да се справят със съществуващата корупция“, казва бившият главен секретар на МВР и добавя, че повечето внесени обвинителни актове за каналджийство са срещу чужди граждани, а не срещу българи. „Това е доказателство, че за да могат да осъществяват своята дейност, българските каналджии имат „чадъри” не само в изпълнителната власт, но и в прокуратурата. Друго обяснение просто няма“, казва Атанасов.

Тихомир Безлов от ЦИД сравнява влиянието на хората от Фронтекс върху споменатите вътрешни кръгове с поведението на семейство, което спира да се кара, когато му дойдат гости. „Когато граничните ни полицаи се окажат под наблюдението на Фронтекс, едва ли ще могат да си позволят да демонстрират ленивост или да си обръщат главата на другата страна, когато преминават нелегални мигранти. Тези хора все пак трябва да покажат, че вършат някаква работа“, посочва Безлов. В същото време експертът е категоричен, че почти целият криминален контингент в България вече е преминал към каналджийския бизнес. Сходно мнение застъпва и Атанас Атанасов: „Няма точни числа и данни, с които да се сравнят печалбите от наркотрафик например с приходите от каналджийство. Но е факт, че хората, които доскоро са извършвали друг вид крайгранична престъпна дейност, днес се занимават именно с каналджийство. А това означава, че тази дейност е много печеливша“.

           

  • Автор Георги Папакочев

                                                                          http://www.dw.com/bg

Предишна статия

Подозрителен М на 12 Октомври, 2016 | 21:05 /Хисаря/

Следваща статия

И така до пълното заличаване на България…

Други интересни