Парламентът реши да се плати на Русия за “Белене” на първо четене

Автор: Няма коментари Сподели:

Image titleНародните представители разрешиха на първо четене на правителството да даде 1.2 млрд. лв. на Националната електрическа компания (НЕК), с които тя да плати на руската “Атомстройекспорт” за поръчаното и изработено оборудване за АЕЦ “Белене”. От 140 депутати в пленарна зала 132-ма бяха “за”. Предложения до второ четене на законопроекта ще се приемат до понеделник, а второто гласуване ще е в сряда. Според одобрения днес закон държавната помощ ще е възмездна и ще се отпусне на НЕК след положително решение от Европейската комисия.

В началото на заседанието от БСП поискаха премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов да се появят в парламента, но това не се случи.

Министърът на енергетика Теменужка Петкова каза по време на дебатите, че приемем ли този законопроект, на практика ще се опитаме да развържем един от най-сериозните възли в енергийния сектор в България. Ако не платим това задължение, рисковете пред енергийната система на страната са изключително високи, призна тя.

Реформаторът Петър Славов, каза че ще подкрепи закона със свито сърце, като според него името на закона трябвало да се промени на “Закон за изплащане на дългове, натрупани от БСП”.

Методи Андреев от ГЕРБ нарече проекта за “втора атомна” политически и за припомни, че няма пазар за ток от бъдещата централа, а освен това има изследвания, че площадката за “Белене” няма да издържи на евентуални земетресения.

“По-добре ужасен край, отколкото ужаси без край”, добави за сагата с “Белене” Антоний Тренчев (Реформаторски блок). “С отвращение ще подкрепим проекта”, каза Тренчев, като уточни, че говори от името на повечето си колеги.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев каза, че е против проекта. Според него “никакъв ужасен край няма тук, а много скъп елемент от ужаса без край”. Кънев добави, че няма много варианти, освен България да плати след решението на арбитражния съд. Той смята, че няма никакви гаранции, че с плащането казусът “Белене” е затворен и попита виждал ли е някой реакторите и те произведени ли са. “Има ли гаранция, черно на бяло, че ще получим въпросните реактори, ако ги платим, имаме ли гаранция, е ще получим техническите спецификации на оборудването, без които то е само купчина старо желязо, скрап.” Кънев припомни, че няма и решение на български съд за изплащане на задълженията по арбитражното дело, каквото е изискването на закона.

Рамадан Аталалай обяви подкрепата на ДПС за закона и каза, че по проекта “Белене” в годините всички са съгрешили.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт заяви, че ще е отговорност на БСП, ако не позволят решението да се вземе още днес с консенсус и на две четения. Той сметна, че в шестте почивни дни за парламента, които предстоят, ще се натрупат още 6 милиона лева лихви по делото. От ГЕРБ и БСП го поправиха, че дори и да бъде прието днес, решението то няма да влезе в сила веднага, а трябва да се изчака и становището на ЕК.

Депутат от БСП Румен Гечев пък обърна внимание, че в законопроекта няма никакви параметри и яснота за какво и колко пари ще отидат и кога ще бъдат върнати от НЕК.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/21/2830914_parlamentut_reshi_da_se_plati_na_rusiia_za_belene_na

Предишна статия

Хроники Акаши или Книга Жизни /на руски език/

Следваща статия

Пътят към Рая…/на руски език/

Други интересни