СЪВЕТНИЦИТЕ РЕШИХА /Сесия на общинския съвет в Хисаря 13.09.2016/

Автор: Няма коментари Сподели:

              СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ

     Този път това ще бъде сесия на наредбите. В дневния ред е предвидено да бъдат приети пет наредби. Интересно, когато се вземат решенията, дали се спазват приетите от съветниците наредби. Кои наредби ще се приемат във вторник?

1. Едната е за реда, по който децата от детските гпадини могат да бъдат записвани и отписвани.

2. Другата е за водене на регистър на общинските детски градини.

3. Третата е за изменение и допълнение на старата наредба за местните данъци и такси.

4. Четвъртата и 5. петата са интересни затова, защото всеки би се запитал: „Ами направена ли е проверка  какви преместваеми обекти има и законни ли са те”? Защото сега ще се приема наредба  за изменение и допълнение за разполагане на преместваеми обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементите на градското обзавеждане. Старата наредба е приета през април 2011 година. Ще бъде допълнена  и наредбата за издаване на резрешение и поставяне на рекламно – информационни материали върху недвижими имоти, приета на същата сесия през 2011 година.

6. И последната наредба за разискване пред съветниците е тази за допълнение и изменение на наредбата за местните данъци.

 Всички наредби се отнасят за територията на община Хисаря, а не само за града.

    Септемврийската сесия се провежда винаги по – рано от предвиденото в правилника, защото съветниците трябва да одобрят училищната мрежа за учебната 2016 – 2017 година. Ще бъде одобрена и схема за детска площадка в Мътеница, както и откриване на песионерески клуб в същото село.

   Управляващите предлагат за обсъждане една актуализирана бюджетна програма за 2017 – 2019 година за парите от местните приходи и разходите за местни дейности.

Както на всяка сесия и сега има разглеждане на заявления за разрешения за изработване на Подробен устройствен план. Това са заявления от „Розата ООД” в село Михилци, от „БТК” ЕАД в село Кръстевич, на Петър Арабски за изграждане на селскостопанска сграда за съхраняване на растителна продукция в местността „Кутина – 04,” землище Хисаря.

Ще бъде актуализирана годишната програма за управление на общинската собственост.

 И по четиринадесетте точки от дневния ред ще докладва кметът на общината – инж. Пенка Дойкова.

Сесията ще се проведе във вторник 13 септември 2016 година от   13 часа в залата на общинската администрация – Хисаря. Вратите на залата са отворени за граждани.

                                                                                 Тракийски Свят

                  

                     СЪВЕТНИЦИТЕ РЕШИХА

 Одобриха училищната мрежа с пет училища в общината – три в Хисаря, едно в Паничери и едно в Красново. Одобриха детските градини в общината с изключение на детската градина в село Старо Железаре, която има само пет деца. За затварянето и ще се вземе решение на друга сесия на Общинския съвет.

   Промениха пет наредби на общината. Едната от тях е за преместваемите обекти, за която се изисква да има писмено съгласие от съсобствениците на частни имоти.

   Дадоха рзрешение на фирми и стопани, които искат да им бъдат изработени Подробни устройствени планове.

    Кметът отговори на писмено запитване на съветника от ГЕРБ – д-р Александър Александров, който попита колко човека работят на граждански договор в общината. Той не прочете имената им, но стана ясно, че са над двадесет човека. Наемането на хора на граждански договор е решение на изпълнителната власт.

     Приеха община Хисаря да кандидаства  по мярка 7.2 по европейски проекти. Те ще са за водопровод в село Красново и ако останат пари, ще отидат за водопровода в Старосел. Другият е за пътища в общината, по който се предвижда ремонта на пътя Хисаря – Миромир, от силозите на „Агрокомерс 98” до село Черничево, от разклона до село Мътеница, разклона Беловица – Любен, пътя за Мало Крушево.

В града ще се кандидатства за цялостен ремонт на ул. „Бор”, тъй като има канализация, и за ремонт на ул. „Илин Паунов” – от военния санаториум до градския плаж.

    Докладните за кандидастване по европейски проекти бяха дадени на съветниците преди сесията, тъй като малко преди края на септември свършва срокът за внасяне на проектите, а  мярката е отворена. Преди две седмици бяха свикани членовете на комисиите, на които бяха предоставени докладните за разглеждане, което означава, че не са били скрити от съветниците.

     Има върнати решения на Общинския съвет в Хисаря от юристите на Областната управа. Опитът да се изкара виновна за това  юристката на Общинския съвет – Теменужка Кривчева ще останат напразни, защото някои от решенията искат формална поправка, а не юридическа. За сведение от миналия мандат има върнати повече решения, отколкото в сегашния мандат. Освен това отговорност на Теменужка Кривчева може да се търси само от Юридическата колегия.

                                                                                 ТРАКИЙСКИ СВЯТ

Предишна статия

Поздравления по случай първия учебен ден

Следваща статия

На всеки километър (1969) филм 1 – епизод 6

Други интересни