Човекът, който сравнява Путин с Исус

Автор: Няма коментари Сподели:

Той е един от най-заможните руски художници: Никас Сафронов печели милиони с портретите си на арабски крале и азиатски владетели. Рисува и Путин, когото силно почита. Нашият репортер Юрий Решето посети Сафронов в Москва.

Разхождаме се по огромна луксозна тераса, която се намира на покрива на шестетажна сграда в старата част на Москва. Изгледът е направо поразителен. “Виждаш ли стъкления покрив на съседа? Там живее кметът на Москва”, казва с усмивка художникът Никас Сафронов, сякаш иска да подчертае колко са близки. “А Путин маха ли Ви за поздрав?”, шегувам се аз и забелязвам, че художникът изведнъж става сериозен. 

“Той живее малко по-нататък”, казва ми Сафронов. “Путин върши неща, каквито никой преди него не е правил. Освен Исус Христос може би. Изпитвам безкрайно уважение към нашия президент”, добавя 60-годишният художник и ми показва един рисуван от него портрет на Путин, увит в прозрачно фолио. До него е подредена картина, която изобразява сибирски тигър на фона на Кремълските черкви.

Сафронов с произведението си

                                                Сафронов с произведението си

                                                            Путин, победителят

“Рисувам лица, които са интересни. Вижте, в лотарията например никой не иска да знае кои са губещите, но всеки иска да види победителя. А Путин е именно такъв: професионалист, мъж, патриот. Човек, когото намирам за изключително интересен”, казва Сафронов, който е един от най-прочутите съвременни руски художници. В т.нар. “златен” квартал около Патриаршеските езера живеят хора като него – победителите в нова Русия. Всички те са хора с пари. С много пари. За имотите си тук плащат точно толкова, колкото и в Лондон или Париж, където много от тях също притежават жилища или къщи. Тук не се долавя досадната миризма от метрото. Но за сметка на това навсякъде мирише на отработени газове – защото може би никъде по света няма толкова много лимузини Мерцедес S класа на квадратен метър.

Съпругите на някои олигарси притежават тук второ жилище – и по някой бутик. Нали не бива да скучаят в гористия Рубльовка – квартала на богаташите. Никас Сафронов не познава скуката. Той произхожда от съвсем обикновено семейство, но днес е един от най-заможните руски художници. Сафронов се наслаждава на имиджа си: той е царят на купоните, навсякъде е добре дошъл гост, любимец е на луксозните печатни издания. Срещал се е със София Лорен и Михаил Горбачов, с Буш младши и Бил Клинтън. Множество снимки на знаменитости красят офиса му.

                                                       Палат за 40 милиона долара

Сафронов ме кани да разгледам дома му: палат с площ 800 квадратни метра, вграден в сграда от 1920-те години. Твърди се, че му е струвал цели 40 милиона долара. Тук са събрани и любимите му експонати. “Всички предмети са оригинали”, обяснява Сафронов, докато нахлузва един рицарски шлем. Питам го за какво му е цялата тази експозиция: френска Наполеонова маса, римски фрески, скъпоценни руски икони. “Защото пасват тук много добре. И защото мога да си го позволя”, отвръща художникът.

Никас Сафронов е герой на своето време. Може би защото винаги е успявал да се нагоди към новите условия. А стилът му? Смесица от всички стилове. Самият Сафронов го нарича “Dream Vision”. Най-много пари обаче му носят портретите на арабски крале, азиатски владетели, руски лидери. Все хора с пари. И портретите на Путин, разбира се. Сафронов твърди, че се познават лично. Но не желае да говори за това. Бил аполитичен. Но все пак си говори с мен и за голямата политика.

Никас Сафронов

                                                                      Никас Сафронов

                                                 “Светът не може без Русия”

“Западът използва Русия за сплашване. Това обаче не е правилно. Русия си остава важна част от този свят. Без Русия няма Германия, няма Полша, цяла Европа я няма. Светът не може да съществува без Русия. Също както не може да съществува и без пчелите, въпреки че те понякога жилят”, казва Сафронов.

Художникът не отдава никакво значение на предстоящите парламентарни избори. “Важни са президентските избори. А те са чак след две години”. Въпреки това той ще гласува на парламентарния вот. За да разбере най-сетне Западът, че Русия е непобедима. “Русия няма да стане нито комунистическа, нито европейска.

 Русия винаги е живяла според своите си закони. И винаги е вървяла по свой собствен път”, казва Сафронов и бърза да се сбогуваме: горе на терасата вече го чака група деца. Десетина момчета и момичета, които искат да се учат от големия творец. Ще рисуват красивия сибирски тигър. На фона на Кремълските черкви.

                                                            http://www.dw.com/bg/a-19544712?maca=bul-begenes_bg-4437-xml-mrss

Предишна статия

Европа днес!

Следваща статия

За най – малките! /на английски език/

Други интересни