Революцията на Пинк Флойд ще разтърси лондонски музей

Автор: Няма коментари Сподели:

Музеят ще включи Pink Floyd и в своята основна есенна изложбата: 

„Вие казвате, че искате революция? Записи & бунтовници 1966-70“ / БГНЕС 

Лондонският музей “Виктория и Албърт” (V & A) готви нов проект, с който да отпразнува кариерата на пионерите в музиката, които трансформират концертите на живо със своите ослепителни светлинни представления. Изложбата е планирана за май 2017 г. Изложбата на V & A, посветена на Дейвид Боуи през 2013 г., се превърна в най-бързо продадената в историята на музея и обиколи света. 

Сега кураторите планират представяне на друга музикална институция – Пинк Флойд – в сътрудничество с останалите членове на групата. Една от определящите сили зад явлението психеделия в музиката, културата и изкуството на 60-те, Пинк Флойд се превръща в една от най-влиятелните и успешни групи на всички времена. 

Рокендрол залата на славата ги цитира “като архитектите на две основни движения в музиката – психиделичен спейс-рок и блус-базиран прогресив рок”. Създадена през 1965 г., Пинк Флойд включва вокал и китарист Роджър “Сид” Барет, басиста Роджър Уотърс, барабаниста Ник Мейсън и кийбордиста Рик Райт. 

Китаристът Дейвид Гилмор се присъединява малко преди напускането на Барет през 1968г. Барет и Райт умират през 2006 г. и 2008 г. Групата продава над 250 милиона албума, „Тъмната страна на луната“ и „Стената“ са признати за класики. 

Image title

                                                             Ник Мейсън / БГНЕС 

Експозицията на V & A ще наблегне на новаторския подход и оригиналността на представянето на групата в концерти на живо. Първите психеделични светлинни представления, зрелищни специални ефекти и сложни сценични конструкции, включващи модел на самолет, който прелита над публиката, преди да се разбие в сцената. 

За концерта „Стената“ анимации са проектирани върху стена от картонени тухли, построена между групата и публиката. Техните албумни обложки сега са считани за едни от най-значителните, създавани някога. 

Музеят ще покаже оригинални произведения на изкуството дело на дизайнери и фотографи, работещи за групата. Hipgnosis, компанията за експериментален дизайн основана от Обри Пауъл и Сторм Торгерсън през 1968 г., създава изображението на дъгата преминаваща през призма за „Тъмната страна на луната“, която се превръща в една от най-разпознаваемите графики за обложка и също изиграва роля в продажбата на над 40 милиона копия. 

Изложбата ще отдаде почит на гения на Барет, който сам се научава да свири на китара – най-вече като свири заедно със записи – и достига ранга на рок звезда, само за да се превърне в жертва на LSD манията през 60-те.

 „Тъмната страна на луната“ е отчасти вдъхновена от психическите проблеми на Барет. 

Image title

                                           През 2013 г. легендарният Роджър Уотърс посети и София.  БГНЕС 

Миналият месец кралската поща на Великобритания издаде 10 марки, за да отбележи влиянието на групата в световен мащаб, чест оказана преди това само на Бийтълс.

През 2014 г. групата пусна последния си албум – The Endless River. В интервю за списание Classic Rock миналата година, Гилмор каза, че след почти половин век заедно, не се планира Pink Floyd да се съберат. Той каза, че групата е “извървяла своя курс” и би било “фалшификат” да се реформира от двамата останали живи музиканти.

 Част от работата по организиране на изложбата във V & A вече е направена. През 2014 г. идеята за ретроспектива на Pink Floyd, организирана от един от най-големите италиански музикални промоутъри е изоставена след спор за такси и права върху интелектуална собственост. Проектът е планирал околосветска обиколка на стотици експонати, включително дизайни и записи. 

Гигантска надуваема свиня от корицата на Animals и скулптура от сценографията на The Wall са сред артефактите, които сега има вероятност да дойдат във V & A.

 Image title

                          Китаристът Дейвид Гилмор 

                                                                   БГНЕС 

Музеят ще включи Pink Floyd и в своята основна есенна изложбата: „Вие казвате, че искате революция? Записи & бунтовници 1966-70“, която ще изследва широкообхватни социални и културни промени, които следват строгостта на следвоенните години. 

Улица Карнеби в Лондон ще бъде представена като част от “околния пейзаж през 1960-те”, заедно с нощния клуб НЛО на Тотнъм Корт Роуд, където Pink Floyd започват кариерата си. 

Изложбата също ще подчертае ролята на фигури като Видал Сасон, който революционизира фризьорството през 1960-те, създавайки геометрични стилове, които определят десетилетието. Стилистите от салона на Сасон дори ще предлагат прически за посетители. 

БГНЕС

Прочети още на:

                                                               http://www.bgnes.com/laifstail/kultura/4456633/

Предишна статия

Тайната на мъжката неотразимост

Следваща статия

За децата, учим руски език!

Други интересни