ПРОВЕДЕ СЕ ВТОРАТА ИНФОРМАЦИОННА СРЕЩА НА МИГ – ХИСАРЯ

Автор: Няма коментари Сподели:

Image title

                    ПРОВЕДЕ СЕ ВТОРАТА ИНФОРМАЦИОННА СРЕЩА НА МИГ – ХИСАРЯ

    Срещата започна с объркване. Вместо в читалището, както бяхме съобщили, тя се проведе в залата на общинската администрация. Някои от присъстващите изразиха съмнение, че хората са отишли в читалището и като не са намерили никой, са си тръгнали.

   Така или иначе, двадесетина човека бяха в заседателната зала. Инж. Пенка Дойкова – кмет на община Хисаря и заместник кметът Тони Илиева уважиха разискванията на стратегията и останаха  при хората. Беше и председателката на МИГ – Мария Мустакова, но тя не взе отношение при обсъждането. От Общинския съвет дойде само съветникът от Национален фронт за спасение на България – инж. Ненко Костов. Председателят на Общинския съвет не беше там, макар, че Общинският съвет прие решение № 170 общинският съветник от БСП – Мария Мустакова да стане председател на Местната инициативна група.

    Сред пристващите бяха бизнесменът Емил Нанев  – член на Управителния съвет на МИГ, Борис Бормалийски, който преди няколко години беше пчелар на годината в България, Кирчо Иванов – член на Управителния съвет на МИГ, Нешо Недев, Тинка Салутска, Димитър Русинов, Ана Бадова, Георги Топузлийски  и други.Image title

    На тази среща  основната задача беше да се разисква върху стратегията на МИГ, която трябва да очертае параметрите на Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 година и да обясни какви проекти може да се израбогват, в кой сектор, да разпредели процентите за кандидатстване – стопански, нестопански, неправителствени организации. Основно говори представителката на фирмата, която прави стратегията. На въпроса коя е тази фирма, не бе отговорено конкретно, а само, че е софийска. От фирмата имаше още една представителка. Всичко разказано беше показано на екран.

    За стратегията община Хисаря още не е получила пари от Министерството на земеделието и храните, за да плати на авторите им полагащата сума – каза инж. Дойкова.

   Всеки кандидат ще може да направи проект и да го внесе в МИГ, или в Министерстното на земеделието. Но втората представителка на фирмата каза, че шансовете да се получат пари по проектите са много по – големи, ако бъдат внесени в МИГ, защото кандидатите ще се състезават само на територията на общината, а в Министерството на земеделието с хиляди желаещи.

    Нищо не гарантира, че статегията, за която предполагаме, че ще струва доста пари, ще бъде одобрена в министерството. Ако бъде отхвърлена, пари за проекти няма да има. Още повече, че единият срок е минал, а новата програма ще се отвори през третото тримесечие на 2016 година. Това означава, че работата на МИГ по приемането и одобряването на проектите ще започне следващата година. В МИГ ще има двама експерти, когато се разглеждат проектите. Не се разбра от къде трябва да бъдат те.

    Местната инициативна група в община Хисаря ще има собствен бюджет. Представителите на фирмата казаха, че може би ще си купят кола, ще вземат заплати, ще изразходват пари за наем, за канцеларски материали, за командировки, за обмяна на опит, за обучение  и т. н.

    Г-жа Мария Вълканова – представител на Областния координационен център  обясни, че центърът ще дава безплатни консултации  на кандидатите за парите по МИГ.

    Срещата продължи три часа, докато накрая се превърна в надговаряне, от което не стана ясно кой какво иска. Един иска пари за читалищата, втори за къщи за гости, трети за малки преработвателни предприятия, четвърти за селско стопанство, общината – за туристическа инфраструктура… Затова инж. Костов предложи да се определят по – малки суми, за да може повече хора да кандидастват и то тези, които имат най – голяма нужда.

    Най- важното е, че проектите ще бъдат одобрявани от МИГ и тя ще решава да бъдат ли изпратени в Министерството на земеделието, което ще даде парите.

   На въпроса какво е станало с 2 810 000 Eвро на старата Местна инициативна група Хисаря – Калояново – Съединение, беше отговорено, че не е била направена стратегия от тогавашната МИГ и затова парите не са получени и са отишли на вятъра. Напомняме, че старата МИГ се ръководеше от общинския съветник инж. Атанас Куковски до тази година. Според инж. Дойкова има решение на Общинския съвет, че старата МИГ се закрива. С решение от юли 2016 е учредена новата МИГ.

   В заключение трябва да пишем, че хората, които правят стратегията, не пожелаха да кажат името на фирмата си.

Още: Да подчертаем, че парите за тази стратегия ще бъдат платени от община Хисаря, но ще дойдат от Министерството на земеделието и храните. И накрая да се запитаме, защо така известният в региона –  инж. Атанас Куковски – председател на „Агрокомерс 98”не дойде на това обсъждане.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИТЕ!

                                                          Image title                                                                                                                                  Тракийски Свят

Предишна статия

МИГ – Хисаря 7

Следваща статия

България днес! Животът е такъв…

Други интересни