Ще помете ли унищожителен трус България през 2016, вече ни люлее по три пъти на ден…

Автор: Няма коментари Сподели:

Загриженост проявяват през последните дни гръцките сеизмолози от данните, които получават от анализите на геоложките разломи в страната. Оценките им говорят за „озрели пропуквания“ и „натрупване на енергия“, която скоро може да ексалира. 

Призовават държавата да се събуди в предприемането на незабавни превантивни мерки, като преди земетресение, както и да се инспектират сгради, пише в. Български новини.

Четири топ сеизмолози, няколко дни след опустошителното земетресение от 6.2 Рихтер в Италия, изпратиха чрез медиите своите послания и предупреждения, но поясниха, че акцента им няма връзка с труса, който удари Италия, тъй като разстоянието е огромно, за да се отрази на сеизмична активност в Гърция. 

„Фактът, че дълго време в Гърция не е имало силно земетресение, с изключение на Кефалония, означава, че има натрупване на енергия, някои пукнатини вече са заредени и рано или късно ще трябва да се освободят“, каза директорът на института по геодинамика към Обсерваторията в Атина, Акис Целентис.

                                                                                              http://www.blitz.bg/news/article/440675


По три земетресения люшкат България на ден. Средно земята у нас се разклаща по 1000 пъти в годината. Огромната част от трусовете – близо 97%, са с магнитуд по-малък от 3, което означава, че изобщо не разбираме, че земните недра се движат, пише „Телеграф”.Хората усещат как земята под краката им се разклаща едва около 50-60 пъти на година, когато трусовете са по-силни.

За осемте месеца на тази година в България са се случили около 740 земетресения. По-голямата част от тях са с магнитуд по-малък от 3. „В сравнение с предишни години можем да кажем, че тази е по-активна по броя на земетресенията, защото миналата имаме 750 труса за цялата година. Тогава имаше само един катаклизъм с магнитуд по-голям от 4. 

Става въпрос за района на Калиакра, където трусът беше със сила 4,1 по скалата на Рихтер. За тази година до момента имаме 7-8 земетресения със сила около и над 4. И освен това броят им за осем месеца е почти равен на този за цялата минала година”, обясни шефът на сектор „Сеизмология” към Геофизичния институт към БАН проф. Емил Ботев.
 
„Тази статистика не бива да ни плаши. Правилното е да се разглеждат отделно различните сеизмични зони. За целта в най-активните имаме разположени специални прибори, които следят за дълговременни признаци за подготовка на земетресения. Правят се най-вече геодезични измервания, които следят за отместване на отделните геодезични точки една спрямо друга, по които се съди за скоростите на отместване на отделните земекорни блокове и оттам за евентуално натрупване на напрежение и подготовката на земетресенията. 
С това искам да кажа, че ние в момента нямаме аномални стойности и тази година те са 1-2 милиметра годишно. Може би някъде имаме изключение от 4 милиметра годишно. За сравнение движенията на земните блокове един към друг в Централна и Южна Гърция е до 30-40 милиметра на година”, обяснява проф. Емил Ботев.

 Фактът, че имаме достатъчно висока сеизмична активност през тази година, показва, че у нас става необходимото разтоварване на напрежението. Нямаме някакви типични затишия в продължение на месеци, да не кажем на години, които могат да доведат до по-силни земетресения, поясни той.
 
Средностатистически у нас стават около 1000 труса годишно. През 2014 година в България са регистрирани 990 земетресения, през 2013 – 1100, а през 2012 – 950. Връщайки се назад във времето, ще видим, че през 2009 година трусовете у нас са 2020. Причината за това е, че през тази година се случват две земетресения с магнитуд по-голям от 5, които чрез автършоковите си серии увеличават общия брой на катаклизмите.

                                                                                                    http://www.blitz.bg/news/article/440511

Предишна статия

Ледников период!

Следваща статия

Our Kind of Traitor /на руски език/

Други интересни