Посетете България!

Автор: Няма коментари Сподели:

Така могат да се обобщят многобройни публикации в немскоезичните медии, които през последните дни преоткриват България като място за лятна почивка и туризъм.

„Ди Велт” публикува статия под заглавие „Най-старата писменост е била открита в Европа”, в която се разказва за глинената плочка с предполагаем шрифт отпреди 5000 години, открита в България. В подзаглавия авторът поставя следните акценти: „Откритие на столетието”, „Писмеността на Дунавската цивилизация” и „Югоизточна Европа – гореща точка за археолозите”.

Българските курорти изместват турските

Терористичната заплаха в Турция и бежанските потоци променят плановете на много туристи. Хората търсят сигурни дестинации, а България отговаря на всички условия за спокоен отдих, пишат няколко австрийски издания. (18.03.2016)

Боровец: какъв беше, какъв стана!

Красивото лице на България

Истината за руските туристи

Общественото радио „Дойчландфунк” излъчи предаване, посветено на тракийското наследство в България. Авторът Том Шимек разказва накратко за историята на траките и за уникалните културни паметници от тракийско време в България и дава думата на трима български специалисти. Той цитира изследвания за генетичната близост на днешните българи с древните траки и се пита защо много българи търсят именно при траките своите корени. В края на предаването на този въпрос отговаря българският археолог Людмил Вагалински: „Това е вентил за душите на хората. Когато икономиката не върви, а ти все пак искаш да видиш нещо хубаво в страната си, тогава се обръщаш назад, към историята.”

За тракийското наследство става дума в обширен пътепис в швейцарския „Нойе Цюрхер Цайтунг” под заглавие „Където някога е пял Орфей”. Авторката Мануела Нюфенегер е във възторг от туристическите маршрут в Родопите и Странджа. „Непрекъснато се натъкваш на културни бижута – като живописните стари къщи в Ковачевица, например” – пише тя и припомня, че санирането на Бачковския манастир и изграждането на много туристически пътеки се финансират с пари от ЕС.

825 хил. германски туристи

Агенция ДПА разпространи кореспонденция, в която става дума за това как опитът за преврат в Турция и опасенията от терористични нападения в различни туристически страни осигуряват на България небивал приток от туристи. В кореспонденцията, препечатана в редица медии, четем:

„Благодарение на сигурността, която произтича от географското ѝ положение, а и на ниските цени, България е на път да постигне туристически рекорд. „Първото полугодие беше най-доброто от 1990 насам”, казва министърката на туризма Николина Ангелакова. Като една от основните причини тя посочва ръста на туристи от Германия. Само през юни над 120 000 германци почиваха край Черно море – 65 на сто повече от същия месец на предишната година. През цялата 2015 г. България е била посетена от общо 825 хиляди германски туристи.

Един от най-големите туристически центрове е Бургаският залив на Черно море. Регионът около четвъртия по големина български град е предпочитана дестинация най-вече за млади хора – и алтернатива на почивката в Ибица. Курорти като „Слънчев бряг” привличат туристите с многобройните си клубове и дискотеки и с ниските цени на бирата и спиртните напитки.

Връщат се руснаците

ДПА: България желае да се наложи като целогодишна туристическа дестинация

Важна роля играят и руските туристи, които чувстват България особено близка заради сродните езици и общата православна религия. „Върнахме си руските туристи”, казва Ангелакова. През май броят на руските туристи се увеличи с близо една пета в сравнение със същия месец на 2015. Но за това имаше и политически причини: поради многомесечните политически напрежения между Москва и Анкара, руските туристи в Турция рязко намаляха. След свалянето на руски пътнически самолет над Синай сериозно намаля притокът на руски туристи и към Египет, друга тяхна любима дестинация.

„Надявам се, че ще запазим това темпо и ще отбележим най-успешната година за българския туризъм”, добави Ангелакова. През 2015 година в България пристигнаха 7,1 милиона чуждестранни курортисти – горе-долу по един на глава от населението. А през първото полугодие на тази година туристите бяха 3,1 милиона – още преди старта на същинския летен сезон.

Амбицията: целогодишна дестинация

Туризмът е важен фактор в най-бедната страна от ЕС. Той произвежда 13 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната и през 2015 година е донесъл приходи от 10,5 милиарда лева. В туристическия сектор в България работят 338 хиляди души.

Още по времето на Източния блок България беше любима лятна дестинация за туристи от тези страни, а днес вече привлича не само любителите на дискотеки и партита. Страната предлагаархеологически забележителности, ски-туризъм и спа-центрове и има амбицията да се превърне в целогодишна туристическа дестинация, обобщава агенция ДПА.

                                                   Автор А. Андреев                                            http://sh.st/CHvwk

Предишна статия

Записки по българските въстания (1976) епизод 6

Следваща статия

На много места в страната във вторник ще има валежи и гръмотевици.

Други интересни