Български филм печели “Златен леопард” на кинофестивала в Локарно

Автор: Няма коментари Сподели:

                 Самые дешевые обменники                                         http://sh.st/XxMkV



                                                     https://www.youtube.com/watch?v=k2eW_pSU5qI

Ралица Петрова е родена на 23.01 1976 в България, но живее и работи между София, Париж, и Лондон. Завършва визуално изкуство в University of the Arts London, след което специализира филмова режисура в британската школа National Film and Television School. Нейните филми са представяни с голям успех на фестивалите в Кан, Берлин, Карлови Вари, Сан Себастиан и други, както и на редица платформи за визуално изкуство, като Centre Pompidou в Париж. Носителка е на наградата Prix UIP, за най-добър европейски късометражен филм на Берлинале за филма „Гнилата ябълка“ и е номинирана за Европейските филмови награди EFA в същата категория. Последният й филм By the Grace of God бе в официална селекция на фестивала в Кан през 2009г., и е разпространяван на DVD от British Film Institute, галерията Tate и Institute of Contemporary Arts в Лондон.

През 2013г. филмовият проект на Ралица Петровa ‘Безбог’, бе селектиран за участие в програмите Creative England’s Elevator Programme 2013, Le Groupe Ouest 2013 и TorinoFilmLab’s FrameWork 2013, където печели една от големите награди за производство.

На фестивала в Сараево 2015 “Безбог” получава наградата „Restart” за проект в развитие.

                                                                                       http://jeni-bg-kino.com/ralica_petrova.php

Български филм печели

                                                                                             © Thinkstock/Getty Images  

Филмът “Безбог” на българската режисьорка Ралица Петрова спечели голямата награда Златен леопард на международния кинофестивал в Локарно. Това е най-голямата награда на феста, предаде АФП.

Лентата е дебютен пълнометражен филм на българската режисьорка. Той разказва историята на Гана, млада жена, която се грижи за възрастни хора, засегнати от деменция и която извършва трафик с лични карти. Тя започва да се променя, когато среща нов пациент, който обича музиката, но тогава разбира, че може да правиш онова, което трябва, може да излезе скъпо.

Ролята на Гана във филма се изпълнява от Ирена Иванова, която пък спечели наградата за най-добра актриса на фестивала.

Специалната награда на журито получи филмът на румънеца Раду Жуде “Белязани сърца”, чиято интрига се развива в санаториум на брега на Черно море през 1937 г. в момент на възхода на нацизма. Наградата на публиката получи “Аз, Даниъл Блейк” на британеца Кен Лоуч, който спечели и Златна палма на кинофестивала в Кан.

Златен леопард за най-добър режисьор получи португалецът Жоау Педру Родригиш за “Орнитологът”. Тази година беше 69-ото издание на фестивала. 

Източник: БТА

                                     http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1599021

Предишна статия

Световната банка: истинска революция трябва да се случи в България

Следваща статия

Края на Света /на руски език/

Други интересни