Силна буря наводни Скопие…

Автор: Няма коментари Сподели:

“До тази сутрин до 8 ч. и 30 мин. нашите служители откриха телата на 15 души. Жертвите са от селата Трайковци, Милковци и Ченто“, съобщи говорителката на столичното МВР в Скопие Лиза Бендовска.

Жертвите са на различна възраст. В момента се извършва тяхната идентификация. Днес в 14 ч. местно време ще се проведе извънредно заседание в столичната община, на което ще бъде обсъдена информацията за природното бедствие и мерките, които властите трябва да вземат.

Най-пострадали при поройните дъждове през нощта срещу неделя са населените места в североизточната част на Скопие. Първите информации за резултата от природното бедствие бяха, че са загинали най-малко четирима души в село Стайковци край Скопие. 

После беше съобщено, че има други четирима загинали в село Ченто. “Тази информация е потвърдена от централните гробища в Бутел, където снощи са приети четири тела, а тази сутрин служителите заминали да вземат още четирима загинали“, съобщи местният сайт мкд.

Най-засегнати от вчерашната буря и проливните дъждове са селата Стайковци и Ченто, където има имаше наводнения и свлачища. Стотици автомобили и къщи бяха наводнени. Десетки граждани останаха блокирани в колите си и търсеха помощ през социалните мрежи.

 Днес следобед се очаква от Центъра за управление на кризи да се получи официална информация за природното бедствие и последиците от него.

Няколкостотин метра от пътя Шипковица-Бродец край Тетово са напълно затрупани от кална маса и камъни. В района има огромни свлачища, а на места и дупки с дълбочина около 10 метра. 

Репортерът на БГНЕС съобщава, че селата Бродец, Вешала и Бозовце са напълно откъснати. Нивото на местните реки значително се е повишило. Днес в 14 ч. местно време ще се проведе извънредно заседание в столичната община, на което ще бъде обсъдена информацията за природното бедствие и мерките, които властите трябва да вземат. 

                                http://novinite.bg/articles/118386/Silna-burya-navodni-Skopie-zaginali-sa-15-dushi

Най-малко 20 души са загинали при снощните наводнения в столицата на съседна Македония, предаде репортер на БГНЕС. Шестима се водят безследно изчезнали, стотици са ранените. 

Над 100 души са евакуирани от засегнатите райони, основно от района на Скопие. Според властите в Македония става въпрос „за невиждана катастрофа”. Вятърът на моменти е бил с пориви над 80 км в час. На места се излял дъжд от 95 л на кв. м. 

Ръководителят на Кризисния щаб Никола Тодоров, който е и министър на здравеопазването съобщи, че ще бъде обявено извънредно положение за 15 дни за областите Скопие и Тетово. За справяне с положението освен служителите на МВР, спецчастите на армията и Гражданска защита, участват още и екипи на Министерството на здравеопазването и на Спешната помощ. 

„До момента успяхме да спасим над 100 души, които бяха блокирани и животът им беше застрашен, каза Тодоров. Кметът на Скопие Коце Траяновски съобщи че най критично е положението в кварталите „Гази баба”, „Ченто”, Стайковци, „Срешево”, „Смилковци” и околните села. За справяне с положението освен служителите на МВР, спецчастите на армията и Гражданска защита, участват още и екипи на Министерството. 

Червеният кръст също се е включил в акциите за подпомагане на пострадалите. Властите призоваха хората да пият само и единствено пакетирана минерална вода. Те предупредиха хората да не използват никакви зеленчуци от градините, тъй като те по всяка вероятност са замърсени. 

Препоръчано е там, където е спирал токът останалата в хладилниците храна да бъде изхвърлена. Днес се проведоха извънредни заседания на правителството и на община Скопие. 

От армията съобщиха, че са включили по искане на президента Георге Иванов всички налични средства за подпомагане на населението и отстраняване на щетите. 

Очаква се да бъде обявено бедствено положение за 15 дни. 

В Скопие са открити няколко пункта за раздаване на помощи от първа необходимост – храна, вода и др. продукти. 

БГНЕС

Прочети още на: Image titleImage title

                                                                         http://www.bgnes.com/sviat/balkani/4449772 

Предишна статия

Двамата полицаи оцеляха с наранявания…

Следваща статия

Галеникът на съдбата/на руски език/ Жан Пол Белмандо

Други интересни