Изобретението на една крадлива кметица

Автор: Няма коментари Сподели:

                                                                         Анна Заркова

                                 Как обраха община Ракитово?

Една община в България е обрана. Инцидент, сам по себе си, обичаен. Но не толкова обичаен по отношение на изводите, които можем да си направим за темповете, с които расте нахалството на крадльовците във властта.

Миналата пролет тогавашният кмет на Ракитово – Любомир Петков получава известие от Международния арбитражен съд за правно взаимодействие в София, че общината трябва да плати около 800 000 лева на една фирма – „Киссик консулт“. За какво? За обезщетение по четири договора за ремонт на градската баня, подписани от предишната кметица Емилия Еленкова.

Сащисан, наследникът на Еленкова в кметския кабинет констатира, че банята не е докосвана и с пръст от бояджия, фаянсаджия или електротехник. Тя си е в познатото от десетилетия окаяно състояние, макар в нея да се къпят седмично около триста жени и мъже с билетчета по лев и петдесет…

Договорите за обновяването й са съставени за суми под 200 000 лв. – т.нар. „малки обществени поръчки“. С тях се заобикаля закона за по-големите – ЗОП. Това е позната практика на клептоманите, които разсеяни избиратели са настанили на кметски кресла. Но клаузите в случая с Ракитово са нечувано скандални. Според тях „Киссик консулт“ ЕООД се наема да реновира основно банята – сградата, водопровода, електроинсталация. А общината се задължава да й плати авансово 30% в 40-дневен срок от договарянето. В противен случай й дължи всичките пари за ремонта плюс 20% за лихви и неустойки и то (!) без да се ремонтира каквото и да било.

В деловодството няма и буква от тия договори. Но те важат, сроковете им изтичат, общината е осъдена, присъдата на арбитража е влязла в сила и сметките й са запорирани.
Едно време, казват деловодителите, ние бяхме хора, които знаеха всичко. Но обстоятелствата днес драстично са се променили. В динамиката на живота за десетина години изобретенията на властимащите крадци у нас се умножиха повече, отколкото от времето на Аспарух досега.

След като в кметството никой не знае, че има да дава за ремонт на банята, няма кой да плати ключовия аванс. А той е ключов, защото отключва поредица плащания за нищо.
В договорите с „Киссик консулт“ очевидно е заложено източване на общината. Няма разумен човек, който да се договори по този начин, освен, ако не е умувал как да състави схема за измама. Още повече, че е добавена и арбитражна клауза – ако не платя светкавично, ела, вълчо, изяж ме.

Еленкова подписала договорите в последните дни от мандата си, оставила ги хвърчащи, излязла в отпуск и не платила аванса. И да е искала, не е могла. Общинският съвет по-рано гласувал принципно да се оправи банята, но не предвидил нито лев за целта, защото бюджетът бил и без друго в преразход. В суматохата в последвалите дни общината претърпяла щети – стотици хиляди левове, платени на фирмаджиите за работа, от която няма следа, както и по решения на арбитража. Точната сума е изписана в обвинителния акт срещу Емилия Еленкова, който Окръжна прокуратура – Пазарджик е внесла на 28 януари в съда.

Бившата кметица е на свобода срещу 20 000 лв. гаранция.

А фирмата? С нея обвинителите не се занимават. По договорите тя е изрядната страна. Правната и житейска логика е такава: не е луд който яде баницата…Лудият е данъкоплатецът избирател – че се доверява на апаши.

Според търговския регистър „Киссик консулт“ е с предмет на дейност отглеждане на гъби, риба, пчели и етерични култури. „С нея сме работили по много проекти и консултантски услуги“, заявява Еленкова по телевизията. Невъзмутима. Адресът на любимото й ЕООД е в Ракитово – на улица Мусала №7 А. Такъв номер няма. На номер 7 живее на кметицата майка й. Ако имаше № 7А, то щеше да е нейната къща-близнак.
Откъде научаваме за това? Не от МВР, нито от магистрати. 

Съобщава го кметът Петков в телевизионно предаване. Когато запорират сметките на общината му и компетентните органи остават безучастни, той вика на помощ адвокатска кантора – „Савова и сие“ и разказва патилата си на БиТиВи. Репортерите и адвокатите, както обикновено, реагират преди полицаите. Търсят фирмата любимка на последния й адрес – Пловдив, ул. „Капитан Райчо“ 95 . На седмия етаж, където би трябвало да се намира нейната канцелария, има дизайнерски офис, който няма нищо общо със собственика на „Киссик консулт“ Димитър Коцев.

Еленкова е подписала поне 11 договора с фирмата – фантом.

„В общината е регистриран само един, № 129. На базата на него са съставени множество други – 129 „а“, „б“, „в“ и т.н. – за реконструкция на баня, на път, на фонтан, на стена…Цялата азбука е щяла да изброи госпожа кметицата, ако не се бяхме намесили ние“, казва адвокат Ирен Савова.

Поемайки защитата на Ракитово, нейният екип успява да отмени във върховния съд арбитражните решения, които поставят града на колене. Между другото се оказва, че общината не е била уведомена за производствата срещу нея. Възможно ли е това?! Да, понеже живеем в България.

„И на арбитража не му е чиста работата – отбелязва адвокат Савова. – Той пращал призовки в общината, но те не са получени там. Някой ги връщал подписани от една общинска служителка, която казва „Не съм аз“ и експертиза по-късно показва, че подписът й действително е подправен. Така общинските власти са „дали съгласие“ един и същ арбитър на име Иван Димов да гледа делата и за двете страни.“

Забележително! Осъдена, общината е дадена на съдия-изпълнител. Със запорирани сметки тя не може да функционира, но от това на кой му пука? На никой май, освен на „Савова и сие“. Кантората води девет дела, те са вече във върховния съд, по някои от тях има вече произнасяне. Така процедурата по отмяната на арбитражните решения продължава. Схемата на измамата е разтурена с усилията на адвокатите. Без тях в джобовете на кметицата и съучастниците й щяха да влязат 3 милиона лева – общински пари. Като нищо. За нула време!

Наказателното производство срещу бившата кметица тече. Тя е обвинена, че „като длъжностно лице, заемащо отговорно слежебно положение не е изпълнила служебните си задължения“. В процедура за малки обществени поръчки по различни проекти, наречени „Съвременен облик на община Ракитово“ – рехабилитации и реконструкции на пътя Дорково – Дъното, на спортната зала в Костандово, на градската баня и др., тя подписала договори, нарушавайки законите за обществените поръчки, за общинските бюджети, за финансовото управление и контрола в публичния сектор. Не провела легитимен избор на изпълнител, не спазила бюджетната дисциплина, поела разходи извън одобрените с бюджета и без осигурен източник на финансиране, нарушила системата за двойния подпис, инструкцията за деловодната дейност и – за връх на безобразието! –  си послужила с фалшив печат на общината.

Според обвинителния акт, изготвен от прокурора Ж.Пенев, наличността в общинската каса на 2 септември 2011 г. била 4511,87 лв., а по банкови сметки – 35607,97 лв.
„С тези средства били плащани всички текущи неотложни разходи за общински дейности. Те били крайно недостатъчни за незабавното плащане на авансови суми, договорено със съглашения 129 „а“ , 129 „б“ и 129 „в“, сключени на същата дата. Обективно с тези договори общината е изпаднала в забава и са й възникнали задължения. През октомври по тези договори на „Киссик консулт“ са платени общо 256 297,54 лв. – за неустойки, лихви и съдебни разноски по решения на арбитража, по образувани вследствие на тях изпълнителни дела и такси за частните съдебни изпълнители. 

Така изложената фактическа обстановка показва, че Емилия Еленкова е извършила престъпление по служба съгласно чл. 282 ал.2 от Наказателния кодекс. Поведението й е логична последица от намерението й при сключване на съглашения и анекси да причини вреда на общинския бюджет и да набави облага за „Киссик консулт“, заключава прокурорът. Според него още една фирма се е облажила благодарение на Еленкова от аналогична афера – пазарджишката „ВИГ ММ“ ООД.

Делото срещу бившата кметица стартира при липса на особен интерес от страна на журналистите. Поради големия си брой кражбите от общините не са новина за първа страница, а статистика. Подсъдимата се явява, макар и не съвсем нередовно на съдебните заседания, демонстрирайки с отсъствието си разклатено здраве, а с присъствието си – добро настроение, даже весело. „ Мляска дъвка, не изглежда притеснена, поведението й е безпардонно, сякаш е извършила геройство“ – възмущават се адвокатите от „Савова и сие“. Като граждански ищци по наказателното дело срещу аферистката те претендират тя да върне на общината раздадените в неин ущърб суми. Разпитани са вече 35 свидетели на обвинението. Процесът продължава през септември.

Но какво й е на госпожа Еленкова? Престъпления като нейното у нас обикновено не се наказват. Ако човек открадне в големи размери от парите на данъкоплатеца, вероятността да иде в затвора е около 100 пъти по-малка, отколкото да умре от рак. Тъй че бившата кметица няма от какво да се притеснява.

                                                                                            http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5691663

Предишна статия

Как ще ги стигнем американците?

Следваща статия

Путин и Борисов обсъдили по телефона…

Други интересни