Пчелите измират заради опасни пестициди

Автор: Няма коментари Сподели:

Масов мор на пчели в Балчишко, щетите надхвърлят 500 000 лв.

БАБХ позволила използването на забранени препарати.

Разрешаването ми се базирало на доклад на компании, сред които и фирми производители, твърдят от бранша.

Масовото измиране на пчели има именно в районите на едрите земевладелци.

По непрозрачен начин българските власти са разрешили използването на пестициди за борба с вредителите по културите, които обаче убиват пчелите, оплакаха се фермери и производители на мед. Според представените от тях данни в България дерогацията на забраната, която е наложена от ЕК за използването им, се базира основно на доклад на компании, сред които е фирма, която ги произвежда.

През 2013 г. ЕК въвежда частична забрана на някои видове неоникотиноиди. В началото на тази година обаче Агенцията по безопасност на храните е позволила ограниченото им използване, без обаче по темата да има обществено обсъждане. „Така нареченото „контролирано“ прилагане на неоникотиноидите всъщност не е такова и БАБХ няма капацитета да го прилага. 

Не се знае какви са мотивите да се позволи да се ползват, но основният доклад, на който са се базирали властите, идва от компании производители на пестициди, сред които е „Синджента“, коментира Меглена Антонова от „Грийнпийс България“. Тя беше категорична, че индустрията оказва натиск.

По думите й измирането на пчели заради тези препарати е сериозен проблем, въпреки че институциите го отричат. Тя отбеляза още, че по закон би трябвало всяко поле, на което има засети такъв тип третирани семена, да е обозначено с табели. Такива обаче липсват.

 „Пръскането със самолети също трябваше да е забранено, но се прави. След него мирише точно на неоникотиноидни пестициди“, обясни Албена Симеонова, председател на Българска Асоциация Биопродукти. Масовото измиране на пчели има именно в районите на едрите земевладелци – Добруджа, Плевенско, Тракия.

                                                                   http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5691804

Предишна статия

Баш майсторът на екскурзия (1980)

Следваща статия

На магистралите – много маймуни в най-лявата лента

Други интересни