НА СЪБОР В МИХИЛЦИ

Автор: Няма коментари Сподели:

                                 НА СЪБОР В МИХИЛЦИ

    Село Михилци, което се намира на километри от Хисаря и на разклона на пътя за Карлово, се слави с хубавото си вино. Ненапразно кметът – Божанка Пампурова всяка година организира празник на лозарите и на виното. На него получават  награда тези от Михилци, които са произвели най – качествено, вкусно и бистро вино.

    Дали е останало в бъчвите от това вино, ще се разлее ли по трапезите, ще се разбере на шести август 2016 година, когато ще има събор. Поради голямата жега е предвидено съборът да започне в 18 ч. 30 мин. В програмата на събора ще пеят жените от фолклорната група при читалище „Антон Билкин” – квартал Веригово. Ще им пригласят и певиците от фолклорната група в Михилци, които са съхранили много стари песни. 

   На събор не може без музика. За доброто настроение на гостите, ще се погрижи оркестър „Марица” с ръководител Хари Асенов.  

   Съборът в Михилци винаги е посветен на света Богородица. Понеже ще бъде тази година вечерта, в църквата „Свето Възнесение Господне” няма да има литургия. Но хората помнят и разказват за онова далечно минало, когато не е имало храм .

    Почти до средата ХIХ век службите в Михилци се извършвали под един дъб. Веднъж на посещение в селото бил Пловдивският  владика и се ужасил от ритуалите, които вижда. Затова се обадил на полицейския началник / мютевлията/ в Карлово. Той пристигнал и  дал нота – или отново ги покръства владиката, или ги прави мюсюлмани – да си изберат сами.

   Хората от селото като видяли, че работата отива на зле, приели да бъдат кръстени от владиката. По негово настояване приели да отсекат дъбовото дърво и на това място да построят църква. Мютевлият пък подарил една кория (гора), която била собственост на вакъфа, да я осекат селяните за дървен материал за църквата. И така със средства, събрани от селото, помощи от пловдивския митрополит и дарението на карловския мютевелия, била построена църквата “Св.Спас”, която в 1878 година по време на Освободителната война турците опожарили.

   През 1881 година селяните събрали отново средства и построили сегашния  храм “Свето Възнесение Господне (Свети Спас)” и в 1883 година църквата била осветена от епископ Гервасий.

    Освен спомените  за това далечно време, които винаги се разнасят от уста на уста, и ще останат в бъдното, на събора не може да няма  кебапчета и студена бира. Весело да ви е, хора от Михилци! А вие от съседните села и градове, да сте добри дошли на 6 август в това сгушено в полите на Средна гора село!

                                                                                                                       Тракийски свят

                                                       
Image title                     

                                                                                  ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

                                                         ВРЕМЕННИ ПРОМЕНИ В ДЕЙСТВАЩИЯ ГРАФИК

                                        Image title                                                                           ЗА ДВИЖЕНИЕТО НА ВЛАКОВЕТЕ

 

В сила от 27.07.2016 г. до 14.09.2016 г. „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД прави временни промени в движението на пътническите влакове. Промените са наложени от затрудненията, които дружеството изпитва поради липса на достатъчен брой експлоатационно годен тягов подвижен състав (локомотивни машини). 

Ще бъде преустановено движението на всички влакове по маршрута Хисаря – Долна махала.По разписанието на влаковете ще бъде организирано движението на автобуси по маршрута Хисаря – Черничево – Калояново, с осъществяване на връзки за направленията Пловдив и Карлово.

По тази причина е направена корекция на разписанията на всички влакове по маршрута Пловдив – Карлово – Пловдив.

 Информация на национален телефон 0700 10 200  и www.bdz.bg

Предишна статия

Тото Рина 4 /на руски език/

Следваща статия

Кой е Петър Дънов?

Други интересни