Доброволци разкопават Никополис ад Иструм

Автор: Няма коментари Сподели:

От 1-ви до 14-август на римския град Никополис ад Иструм до село Никюп, Велико Търново, се провеждат археологически проучвания. Ръководител на разкопките е доц. 

Павлина Владкова, която проучва сектори в града от 1985 г. Поради липсата на финансиране кметът на село Никюп Йорданка Атанасова организира в разкопките да участват доброволци, изцяло безвъзмездно. 

Кандидатите за доброволци са предварително проучени от нея, за да избегне включването на недобронамерени хора в проучванията. Местните хора се изумяват що за хора са тези доброволци, които вместо на море по време на горещниците са дошли в Никюп и дори си плашат за квартира и храна, за да могат да копаят без пари под жарките лъчи на слънцето. 

Още повече са учудени, че по-голямата част от доброволците са жени. Съотношението е 7 към 4 в полза на жените. Участниците в разкопките са от различни градове, а една от доброволките е дошла чак от Холандия, за да се включи в археологическите проучвания. 

Доброволците споделят, че не се плащат от жегите. Работата на обекта започва по изгрев слънце, за да се използва максимално утринния хлад и в ранния следобед поради прекомерната жега разкопките приключват. А следобедите са интересни. 

Археолозите са организирали лекции и посещения на музеи и археологически обекти в Свищов, Павликени и Велико Търново. Тази година разкопките се провеждат в административната сградата, където е била контролирана търговията на римския град – древната данъчна служба, и на улицата, разположена по оста изток-запад – Декуманус 6. 

Никополис ад Иструм е основан от император Траян между 102 и 110 г. и е просъществувал до началото на VII век. За градежа е използван материал от кариера от близкото село Хотница, която и в момента се добива същия камък. 

Градът е бил населен от римляни, елини, траки. Намерените надписи са предимно на гръцки език. През средата на IV век в Никополис ад Иструм се заселват готите, предвождани от Епископ Вулфила. 

Вулфила прави първият превод на библията от старогръцки на готски език именно в този град в края на IV век. След VII век градът е бил опустошен и изоставен. 

В градежите на съседни средновековни градове, включително и в крепостта Царевец, са намерени части от плочи от Никополис. Свидетелства посочват, че след Освобождението мостът на река Росица е изграден от квадри от форума на Никополис ад Иструм. 

Жителите на съседните селата също са използвали античния град за строителен материал. 

Археологическите проучвания на града датират от 1900 г. 

По време на Втората световна война от самолети са направени много подробни въздушни снимки, които показват архитектурните особености на града. Най-големите археологически проучвания са направени от българо-британска експедиция, работила през периода 1985-2003 г. Никополис ад Иструм е отворен за посещения през активния сезон от 9:00 до 18:00 часа.

Прочети повече на: http://www.novini.bg/news

Предишна статия

Имало едно време в България!

Следваща статия

Тъй рече Ванга Един филм на Тома Томов

Други интересни