Защо папата каза, че третата световна война е започнала?

Автор: Няма коментари Сподели:


                                                     Снимки: Иван Кутузов-Кути

По време на двата мандата на Обама САЩ са продали повече оръжие, отколкото по време на всеки друг американски президент от 1945 г. досега

През 1990 г. на дискусия в зала 1 на Софийския университет мастит професор, бивш партиен секретар, преродил се в либерален демократ, ентусиазирано заяви, че светът излиза от епохата на войните, породени от една отиваща си идеология, която е говорила за класово противопоставяне, класова борба, класова диктатура, и навлизаме в един нов либерален свят на мир, без насилие. Либерално преродената аудитория клатеше в съгласие глава. Станах да му възразя, но май не ме чуха.

Спомних си тази история тези дни, когато след убийството на католически свещеник във Франция папата заяви: „Не трябва да се страхуваме да казваме истината, светът е във война.” А през 2014 г. пак той каза, че „постепенно третата световна война може би вече е започнала със сегашната вълна от престъпления, касапници и разрушения”.

Зарових се във всезнаещия гугъл и открих, че фразата „трета световна война” в българското интернет пространство се среща в 84 900 сайта. За нея говори и предсказва кой ли не, включително Нострадамус, Ванга, Петър Дънов, безброй врачки и астролози. На руски се среща 595 000 пъти, а на английски – 462 000. В руското и в англоезичното пространство има специални сайтове, озаглавени „Трета световна война”. Милиони хора четат и говорят за това.

Глуповатият перестройчик Горбачов, който с обещания пред народа си за „свят без войни и оръжие” го доведе до поражение, в което демографските и икономическите загуби бяха неизмеримо по-големи от нанесените му от Хитлер през Втората световна война, сега се жалва: „Много хора смятат – и аз съм близо до това виждане – че вече тече гражданска война. Тече трета световна война.”

Казват, че световна война имаме тогава, когато в нея са намесени повечето от големите държави от различни континенти в света. В Първата световна война официално са замесени 16 държави от три континента, във Втората – 45 от четири континента.

Има ли сега такава световна война? Май има. Нали 60 държави участват в коалицията срещу „Ислямска държава”. Сред бойците на Даеш има граждани от 86 държави от всички континенти. В Украйна сред опълченците в Донбас се сражават немци, сърби, черногорци, беларуси, руснаци, италианци, французи, поляци, унгарци, израелци, чеченци, шведи, испанци.

Вярно е, че тази война не изглежда като Първата и Втората с милионни армии и фронтове, но днес войните има друг характер. Не са с масови наборни армии от времето на втората индустриална революция.

Дори войната между САЩ и СССР беше вече друга. Включваше студена война, проявяваща се в ядрена надпревара, икономически и технологически санкции, енергийна и валутна война, информационна война. САЩ победиха не с фронтове от милиони войници, както преди това, а с изкуствено сваляне на цената на нефта няколко пъти и рязка девалвация на американски долар през 80-те години, съчетани с изтощителна надпревара във въоръжаването, вкарване на противника в блатото на Афганистан, създавайки и противопоставяйки му хиляди ислямисти.

Сега, както по време на биполярното противопоставяне на САЩ и СССР, върви студена, икономическа, технологична, енергийна, валутна война, имаме мощни пропагандни инструменти на НПО, с които се правят цветни революции. Но има и нови неща. На първо място това е тероризмът в един глобално обвързан свят, в който един човек може да нанесе гигантски разрушителни следствия, т.е. води се така нар. асиметрична война. Нова е и кибервойната, независимо дали чрез нея се вербуват джихадисти, хаква се мейла на Хилъри Клинтън или подслушват всекидневно един милиард души. Води се с помощта на множество частни компании и наемници, с все повече дронове, роботи, космическо оръжие.

Папата казва, че войната вече е започнала с престъпления, касапници и разрушения. Така е. Ежегодно в света насилствено са убивани близо 500 000 души. Броят на убитите във военни конфликти е скочил няколко пъти от 2012 г. насам.

През 2015 г. в терористични атаки са били убити 28 328 души. Общо 443 са жертвите на терористични атаки през последните две години в Европа: 4 през 2014 г., когато папата говори, че третата световна война вече върви; 267, или над 65 пъти повече през 2015 г.; за 2016 г. досега са 172 души и вероятно ще надвишат тези от миналата година.

Икономическата цена на насилието в света през 2012 г. е 9,46 трлн., или 11% от световния БВП. Според Глобалния индекс за мир от 2015 г. тя е вече 14,3 трлн., или 13,4% от световния БВП. Все повече насилие и все повече разходи за него.

Световните разходи за въоръжаване растат и през 2015 г. са били вече 1,676 трлн. долара. От това най-много печели американската военна промишленост. По време на двата мандата на Обама САЩ са продали повече оръжие, отколкото при всеки друг американски президент от 1945 г. досега. Ако преди две десетилетия те са държали от една трета до половината от световния оръжеен пазар, през 2011 г. те вече държат 70% и продължават нагоре. Цитирайки тези данни на 26 юли 2016 г., сп. „Нейшън” (The Nation) написа „Светът може да е в хаос, но американската оръжейна индустрия печели от това.” И обяснява: „Оръжейните сделки са начин на живот във Вашингтон. От президента надолу значителна част от правителството е погълнато от това американските оръжия да заливат глобалните пазари и компании като „Локхийд” и „Боинг” да си живеят добре.”

Това ни насочва към причините за това, което става, разкрити откровено в статия, озаглавена „Липсата на големи войни може би вреди на икономическия растеж” във в. „Ню Йорк таймс” от 13 юни 2014 г.. Авторът й Тайлър Коуен, професор по икономика в университета „Джордж Мейсън” я онагледява с графики и числа и обосновава, че войната е от полза за икономическия растеж, който сега стагнирал. И обяснява, че ускореното развитие на САЩ ставало именно чрез войни. И е прав. Докато Европа в края на Втората световна война бе в руини, САЩ удвоиха своя БВП.

Затова войната вече върви, както казва папата. Според Уилям Пери, бивш министър на отбраната на САЩ, „Рискът от ядрена катастрофа днес е по-голям, отколкото през студената война.” А Джордж Фридман, шеф на частното ЦРУ „Стратфор”, твърди, че „всяко столетие избухва системна война и ХХІ век няма да направи изключение. Войната ще се води в Източна Европа и Близкия изток.” Ние пак ще загазим, за да си оправи някой икономиката.

Какво излиза тогава? Капитализмът май не може без войни, защото от тях печели. И си мисля какво ли би казал сега преродилият се в либерален демократ професор, който през 1990 г. обясняваше, че навлизаме в свят на мир и ненасилие.

                                                                                   http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5683637

                                                                   Проф. Васил Проданов

Предишна статия

В света се води стопанска и валутна война

Следваща статия

Дяволите край казаните с ракия се сменят, грешниците са същите

Други интересни