Август идва с жега и гръмотевици

Автор: Няма коментари Сподели:

Симеон Матев, дежурен синоптик в TV-MET, специално за “Труд”

Максималните температури ще са между 28 и 32 градуса, а минималните – между 15 и 18 градуса

Август ще бъде горещ и дъждовен. Ще бъде с температури над нормата, като по-малко ще бъде отклонението в северозападните райони. Валежите ще бъдат близо или по-малко от обичайното, като условия за по-сухо време има в Южна България.

След горещия край на юли август ще започне също с високи дневни температури, достигащи 34-39 градуса. Във вторник в Южна и Източна България ще остане слънчево и горещо, а в Западна ще се заоблачи и ще падне краткотраен дъжд с гръмотевици.

В сряда с валежи и гръмотевици ще проникне по-хладен въздух. По-интензивни валежи се очакват в Дунавската равнина и около планините. Възможни са и градушки. Температурите ще се понижат, по-съществено в Северна и Западна България. В четвъртък ще бъде ветровито и прохладно с температури от 26 до 33 градуса. Облачността ще бъде разкъсана, по-значителна в южните райони, където отново ще превали. В петък ще се установи слънчево време. Дневните температури ще се повишат. На 6 и 7 август ни очаква предимно слънчево, а в следобедните часове и горещо време. Максималните температури ще бъдат от 30 до 37 градуса. На 8 и 9 август ще бъде по-динамично, с по-съществени заоблачавания и условия за краткотрайни превалявания и гръмотевици. Ще бъде и малко по-хладно с температури от 28 до 33 градуса.

През повечето дни от второто десетдневие времето ще бъде слънчево и горещо с температури над 30 градуса, достигащи в най-топлите дни до 34-39 градуса. Краткотрайно захлаждане, на места с превалявания, се очаква около 15-16 август. Към края на десетдневието и в началото на третото има условия за по-масови превалявания и по-съществено понижение на температурите, след което отново ще настъпи слънчево и по-топло време. След 25 август ще се редуват слънчеви дни и такива с превалявания.

Сезонът на отпуските

Време е за прохлада на морето

Най-много хора прекарват летните си отпуски по нашето Черноморско крайбрежие. Обикновено първата половина от август е най-топлият период по Черноморието. Слънцето е жарко, но прохладата на морския бриз прави горещините поносими, а температурата рядко превишава 33-35 градуса.

Преваляванията и захлажданията са за кратко и внасят разнообразие в слънчевия характер на времето. Температурата на морската вода също достига своя максимум през този месец.

Най-често по Северното Черноморие тя е около 24 градуса, а по Южното – 25-26, но тази година през по-голяма част от месеца ще варира от 25 до 28 градуса.

Възможни са и градушки

Ниска слънчева активност

През повечето дни от месеца слънчевата активност ще остане ниска и земното магнитно поле ще бъде спокойно, без условия за магнитни бури. В резултат на по-силни слънчеви изригвания през периодите 3-5 август, 8-9 август, 25 август и през последните два дни от месеца ще има смущения в земното магнитно поле. Към този момент очакванията са магнитните бури на тези дати да бъдат слаби и да не оказват съществено влияние на комуникациите.

                                                                   http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5681800

Предишна статия

Първите в света плаващи подводни магистрали

Следваща статия

Изкуството в Азия процъфтява, докато Европа се тресе от кризи

Други интересни