Събо Нейчев и хората от община Хисаря!

Автор: Няма коментари Сподели:

Анонимен                                                                   Мария Карамфилова

21 Юли, 2016 | 11:53 

Със Събо Неичев, съм работила преди промяната. Какви забави ставаха тогава пред санаториума на “КАМИЛИТЕ и НОВАТА БАНЯ”.

Моите родители ме водиха с тях и аз малкото момиченце скачах на кръшните български хора, изпълнявани от Събо Нейчев, Митко Андонов, Иван Узунов и други.

Тогава хората умееха да се веселят и да се радват на малките неща. Сега обаче какво виждаме, алчност, злоба, ненавист, трупане на несметни богатства, заграбване на чужди имоти по нечестен начин.

След погребалната кола никой нищо не носи на онзи свят. Събо Нейчев, е нашия Дико Илиев. Едно от любимите ми хора е “ДУНАВСКОТО ХОРО”!

Бати Събо дано някой ден да се случи да ме поздравиш с него. Поклон пред тебе и дълги години да ни радваш с твоята музика.

                                                                                                                Тракийски Свят


Името на Събо Нейчев е популярно в региона на Тракийската фолклорна област. Той е всеотдаен музикант с активна творческа дейност през 80-те години в селищата около Пловдив, Карлово, Хисаря и Средногорието. 

Събо Нейчев и днес е гордостта на Хисарската община. Твори и работи към читалище “Иван Вазов” в град Хисаря, където музиката му е намерила място в сърцата на хората. 

Основател и дългогодишен ръководител е на Хисарски народен оркестър от далечната 1963 г. Творческият му път започва от родното село Паничери, на което е кръстил много от хората и ръчениците в репертоара си. 

Нейчевият род от село Паничери се е славил с таланти, казват там. От този род е и народната певица Тинка Нейчева.

В края на 60-те и началото на 70-те години младият кларнетист прави серия от записи за фонда на Радио София. 

Едни от най-популярните му изпълнения – Ведровска ръченица, Хисарска копаница, Паничерска ръченица, са записани през 1972 г. по обработка на прочутия Коста Колев. 

                                                                http://vbox7.com/play:e2a9debf24

Името на Хисарския народен оркестър и Събо Нейчев става популярно и от фолклорните програми на Радио Пловдив, където също прави записи.

В основата на оркестъра тогава са Димитър Андонов, известен като Хисарския поп, акордеонистите Тодор Янков, Иван Узунов, барабанистът Петко Тодоров, който скоро се спомина. 

По-късно в групата идват саксофонистът Иван Кукошаров, синтезаторът Марин Тодоров, а и много други са яли хляб с Хисарския оркестър. Хубавото е, че групата се подмладява и сега най-младият музикант в нея е 19-годишният Николай Желязков.

Освен че е майстор на кларнета, Събо Нейчев сега свири и на кавал, специално изработен за него от бай Диньо Грозев. Ако случайно погостувате в просторното хисарско читалище, със сигурност ще чуете свирнята му да оглася залите.

       Публикувано: 18 юни 2009година!                                                    http://www.blitz.bg/article/12322

Предишна статия

Шедьовър на слагачеството. Златният ибрик на Соломон Паси!

Следваща статия

Трагедията, която се разиграва в Турция, едва ли ще приключи скоро.

Други интересни