Боклукът на Неапол и Палермо тръгва за България!

Автор: Няма коментари Сподели:

Бали с боклук, подготвени за износ в Бургас от Неапол. 

 20.07.2016 22:28; Виолина Христова, Рим

Това бил първият подобен износ от Италия!

Купищата боклуци из улиците на Неапол и Палермо, които се виждат из всички колоритни репортажи за тези градове в чуждите медии, са на път да станат само спомен.

Столиците на Кампания и на Сицилия намериха разрешение на своите проблеми с отпадъците и то се нарича България. Италианските общини олекват с милиони евро в бюджетите си, но и с хиляди тонове боклук в сметищата си за сметка на две български сметища – във Варна и в Полски извор, до Камено, област Бургас.

Първата пратка от 7200 тона отпадъци!

тръгва за България от Джулиано, провинция Авелино до Неапол. Според в. “Кориере дел медзоджорно” с третирането на боклука, с превръщането му в екобали и изпращането му към пристанището в Бургас е била натоварена асоциацията от фирми Defiam Ecobuilding. Тя е спечелила търг за 14 млн. евро на област Кампания и след получаването на разрешение от българските власти ги изпраща. Това е първото разрешение за износ на боклуци отвъд италианските граници.

Тоновете отпадъци, складирани в Джулиано, се товарят на камиони и се изпращат в Серино, където се подлагат на първо третиране. То е необходимо, за да бъдат натоварени за България. От Серино боклукът пътува за пристанището на Неапол, където го товарят на кораб. Дестинацията е пристанище Бургас. Оттам боклукът пак се качва на камиони, които се отправят към крайната дестинация – Полски извор, до община Камено в област Бургас.

Какво ще стане след това с италианските отпадъци, все още не е ясно. В искането си за оторизация до област Кампания фирмата Defiam е посочила, че отпадъците ще бъдат подложени на операции R12 и R13, което, преведено на езика на италианските нормативи, означава разопаковане и складиране с цел да се подложат на други операции.

 Екобалите може да отидат в сметища, олекотени от онези продукти, които могат да се използват отново. Друг вариант е да бъдат изгорени или пък да захранват циментов завод.

 Defiam е поискала разрешение за износ на 35 000 тона отпадъци за България!

Одобрението на българските власти за операцията е дошло на 3 юни.

Според “Кориере дел медзоджорно” България открай време е предпочитаната дестинация за италианския боклук. И докато Бургас е любимо място за отлежалия боклук, то Варна е предпочитана за пресните отпадъци на Сицилия. България е една от страните в ЕС, в които все още се прибягва до сметищата, които имат най-тежки последици за околната среда, коментира още вестникът.

Операция “Боклук” стартира и в Сицилия с адрес Варна, съобщи вестник “Република”. Този път става въпрос за циментов завод до черноморската ни столица.

Най-голямото сицилианско сметище – това в Лентини, което се управлява от компанията Sicula Transport, започва изнасянето на отпадъци за Варна. Първата пратка е от 10 000 тона.

Това са пресни отпадъци, събирани ежедневно по улиците на Палермо!

Всеки ден гражданите на сицилианската столица изхвърлят 5600 тона боклук. 

Според “Република” сицилианската фирма праща пробно към Варна първия “колет” от 10 000 тона сухи отпадъци, както и обработени боклуци, подготвени за изгаряне.

Цената, която Палермо плаща на фирмата износител, е по-висока от средната за пазара в Италия. 

Фирмата обаче твърди, че преговаря с българите за по-изгодна оферта, като се има предвид, че част от отпадъците са под формата на гориво.

Сицилия открай време е в извънредна ситуация с боклука. Достатъчно е някое от сметищата да бъде затворено за часове, и на острова се разразява хаос, тъй като планини от отпадъци затрупват улиците на градовете.

Според “Кориере ди Рагуза” италианското министерство на околната среда е наредило италиански отпадъци да заминават в чужбина – например в България или Холандия, защото сицилианските сметища изнемогват. 

Сицилия произвежда всеки ден 2,3 млн. тона боклук, докато капацитетът на сметищата е 1,7 млн. тона. Единственият изход в близко бъдеще е изнасянето на отпадъците извън острова въпреки солената сметка от 80 млн. евро, която той плаща всяка година.

Смята се, че Сицилия плаща 140 евро за всеки изнесен тон боклук, което е с 40 евро повече от разходите в самия остров. Тези разходи се поемат от общините. За да се справи сама с боклука си, Сицилия трябва да построи нови сметища или структури за третиране на отпадъците, но това не се прави.

В Сицилия разделните отпадъци съставляват едва 13 на сто от общия обем. Много често боклукът пътува и по 700 км, за да бъде разтоварен в сметище.

                                        Бали с боклук, подготвени за износ в Бургас от Неапол.

Жители на Девня се оплакват от сажди от отпадъци, завода за цимент отрича да ги изгаря!

ЦАНКО ЦАНЕВ

Жители на Девня се оплакали на кмета Свилен Шитов, че сажди от изгорения боклук на Палермо се сипят над квартал “Река Девня”. Пепел имало и над запазения мраморен римски стадион на някогашната столица на Римската империя Марцианопол.

“От медиите разбрах, че на пристанище Одесос във Варна е бил разтоварен кораб с италиански отпадъци. Никой не ме е информирал, че те са отправени към завода за цимент. След постъпилите сигнали отправих официално запитване до РИОСВ във Варна и до МОСВ преди 2 седмици, но нямам отговор. Циментовият завод е на по-малко от километър от града ни”, каза Шитов.

Опитите ни да се свържем с директора на “Италчементи” Стефано Коста и с шефа на завода Теодор Пецов се оказаха неуспешни. Пиарката на завода Адриана Троанска отрече дружеството да обработва италиански боклук.

Областният управител на Варна Стаян Пасев заяви, че преди три дни е получил жалба от граждани, че на площадката на на пристанище “Варна Запад” е струпано голяма количество боклук.

Пасев бил възложил проверка по сигнала.

В Камено знаят, но било само идея!

ДИМЧО РАЙКОВ

Нямам информация за подобен проект, но ако ще има завод за отпадъци и те ще преминават през наша територия, е редно да бъдем уведомени, заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

“Това са много предварителни разговори. Нито сме обсъждали количество боклук, нито размера на инвестицията. Не сме подписвали договори”, обясни пред “24 часа” кметът на Камено Желю Вардунски.

Разговорите започнали преди два месеца, представители на управата на Неапол дошли на оглед за площадка за инсталациите. Засега най-подходящият вариант бил терен до с. Полски извор.

МОСВ не било уведомено да има превоз на тонове отпадъци!

Към настоящия момент в РИОСВ -Варна”, не са постъпвали уведомления от компетентните органи за превоз на 35 000 т отпадъци с произход Италия”, заявиха от екоминистерството.

Оттам уточниха, че превозът, вносът и износът на отпадъци в рамките на ЕС се извършва по регламент от 2006 г. Процедурата включвала и предварителна нотификация. Имало обачи и изключения.

Според Закона за управление на отпадъците трансграничният превоз на боклуци се контролира от РИОСВ в мястото на произход и местоназначението. Ако е на границите на ЕС, контролът е от митническите органи, Гранична полиция и звената на Пътна полиция. 

По време на самия превоз отговорностите били на агенциите “Автомобилна администрация”, “Железопътна администрация”, “Морска администрация” и др. 

При съмнение за съответствието на товара с придружаващите го документи и класификацията му като вид отпадък контролните органи уведомяват РИОСВ.

На територията на пристанище Варна многократно са извършвани превози на отпадъци, уточниха от екоминистерството.

“В момента проучваме въпроса. Получихме сигнал и нашите специалисти работят по документацията на товара от Италия. Ще информираме навреме медиите”, заяви Пламен Ташев, директорът на РИОСВ във Варна. 

Шефката на РИОСВ в Бургас Тонка Атанасова потвърди, че нея не е достигала информация за проекта в Полски извор, нямало и искане за ОВОС за инсталация за боклук.

                                                          https://www.24chasa.bg/novini/article/5660263

Предишна статия

Турският президент обяви, че е възможно…

Следваща статия

На Източния фронт е спокойно… само за нас!

Други интересни