Турското национално разузнаване е знаело за подготвящия се в Турция държавен преврат!

Автор: Няма коментари Сподели:

Турското национално разузнаване /МИТ/ е знаело за подготвящия се в Турция държавен преврат и няколко часа преди него е предупредило армията, предаде кореспондентът на БГНЕС, позовавайки се на материал, публикуван в турското списание „Нокта“. Разузнаването е получило информация за подготвяния пуч в петък в 16.00 часа местно и българско време. 

В 16.30 часа заместник-директорът на МИТ Хакан Фидан е предал тази информация на заместник-командира на Въоръжените сили на Турция Яшар Гюлер. След това в 18.30 часа началникът на Генералния щаб на Турция генерал Хулуси Акар е заповядал да се затвори въздушното пространство за всякакви полети и да се въведе забрана за въздушни военни операции, предвижване на войски и бронетехника. 

Според изданието първоначално се е планирало, че държавният преврат трябва да започне в събота в 3.00 часа /при преврата от 1960 г. той е извършен почти безкръвно и без всякаква съпротива именно между 3.00 и 5.00 часа през нощта, въпреки че и тогава има малко неразбирателство между действията на военните в Истанбул и Анкара; заради погрешно дешифрирано съобщение в Истанбул той започва с час по-рано – бел.ред./. Междувременно след като плановете на превратаджиите са били разкрити, действията са започнали в петък в 21.00 часа. БГНЕС припомня, че в нощта на 16 юли група метежници се опита да извърши военен преврат. 

Анкара и Истанбул се превърнаха в арена на противопоставяне между противниците и привържениците на Реджеп Ердоган. Турските власти обявиха, че пучът е потушен. По последни данни са загинали 208 души, включително 60 полицаи, трима военнослужещи и 145 мирни граждани. 7500 души са арестувани по обвинение, че са участвали в опита за преврат. 

Арестите продължават. Ердоган получи голяма подкрепа от народа в нощта на преврата. 

 БГНЕС 

Турските власти твърдят, че вдъхновители на преврата са привържениците на опозиционното на президента Реджеп Ердоган движение „Хизмет“, което е свързано с Фетхуллах Гюлен.

 Анкара го обвини за дестабилизиране на ситуацията в страната през лятото на 2013 г., както и в други опити за подкопаване на доверието към властта. 

През декември 2014 г. съдът в Истанбул издаде заповед за ареста на Гюлен по подозрение, че стои зад създаването на терористична организация, която иска да свали от власт управляващата Партия на справедливостта и развитието. Самият Гюлен, който в момента живее в САЩ, отхвърли обвиненията на Ердоган за свое участие в опита за преврат. 

Турция поиска от САЩ да й предаде Гюлен и дори заплаши с преразглеждане на приятелските си отношения с Вашингтон, ако това не се случи. Държавният секретар Джон Кери заяви, че Турция трябва да представи доказателства, с които да подкрепи исканията си за неговото екстрадиране. 

БГНЕС

Прочети още на:http://www.bgnes.com/sviat/balkani/4445802/

Предишна статия

Ердоган държи козовете. Засега.

Следваща статия

България в часа на Ердоган!

Други интересни