Спасителите на нокти, незапомнено опасно море.

Автор: Няма коментари Сподели:

Морето е опасно отново. Флагът е червен и има мъртво вълнение. Това лято вълните и подводните течения не са спрели да бушуват. От началото на сезона, който бе открит официално през юни, има едва няколко дни, през които морските спасители са били спокойни- със зелен флаг и без напрежение. Сега, през последния уикенд е имало случаи на удавени летовници, и на десетки спасени, заради “мъртвака”.

Плажът в Бургас също бе място на инциденти, за щастие с щастлив край. Две рускини са влезли да плуват на жълт флаг и стигнали до шамандурата, когато внезапно били повлечени от подводни ями. Започнали да махат за помощ и спасителите ги извадили бързо на пясъка, разказаха морските. Туристките не спирали да им благодарят “от цялото си сърце” за това, че спасили живота им.

На всичко отгоре, летен вирус е повалил доста от морските, които дежурят на вишките. “Работим с малък ресурс. Някои от нас не са почивали вече 20 дни. Често оставаме по един човек на вишка”, разказаха морските спасители.

Те са на нокти и поради факта, че в сряда- 20- ти юли, е Илинден. Народното поверие гласи, че в този ден морето взема жертви и затова спасителите са особено внимателни.

“Това лято всеки ден за нас е Илинден”, отсичат те и посочват, че миналата година мъртвото вълнение се е появило около този ден, а сега почти не е спирало от началото на лятото.

На Илинден, много туристи, от суеверие не ходят на плаж, а остават край басейните на хотелите. Спасителите предупреждават всички летовници да бъдат изключително внимателни.

                                                                http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5652927

Предишна статия

Сърбия праща войска по границата с България!

Следваща статия

Над страната ще има променлива облачност…

Други интересни