Делото “Сарафово”…

Автор: Няма коментари Сподели:

Делото “Сарафово” действително е трудно и обемно. 80 тома са, свидетелите са не по-малко от 170, има само 100 експертизи. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров днес в Бургас, предаде кореспондентът на БГНЕС от Бургас. 

Ако се абстрахираме от обема на доказателствения материал и отидем на предмета на делото, това в по-новата ни съдебна история е първото дело с предмет тероризъм, каза Цацаров. И двамата обвиняеми са обвинени в помагачество към тероризъм. 

Подсъдими са Мелиад Фара – ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан – с канадско и ливанско гражданство. „Тоест и двамата са обвини в извършване на действия, с които са подпомогнали извършителя, който е загинал, да осъществи терористичния акт”, уточни главният прокурор. Няма повдигнато трето обвинение. 

Главният прокурор се обърна към медиите с думите да не подценяват съда. Делото „Сарафово” не мисля, че е непосилно за съда, каза още Цацаров. Днес главният прокурор Сотир Цацаров и посланикът на Великобрания Ема Хопкинс са в Бургас, за да открият заедно център за подкрепа на жертви от сексуално насилие. 

Този следобед в морския град ще се проведе и възпоменателната церемония пред паметника на жертвите на терористичния атентат на летище Сарафово. 

Днес се навършват 4 години от атаката. В края на миналата седмица в Специализирания съд бе внесен и обвинителния акт по делото. 

БГНЕС припомня, че 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току що бяха кацнали на летище “Сарафово” в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака. 

При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и извършителят на атентата. При инцидента бяха ранени 35 души. 

Мелиад Фара, роден на 05.11.1980 г., е австралийски гражданин, а и Хасан Ел Хадж Хасан, роден на 22.03.1988 г., канадски гражданин. В периода 28.06 – 18.07.2012 г. двамата са забелязани в районите на градовете Русе, Варна и Несебър, к.к. “Слънчев Бряг” и с. Равда. 

На 7 април 2014 година, стана ясно, че загиналият терорист от Сарафово е алжирец. “Ливанската връзка” се допълва от другите двама установени атентатори. 

Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан са учили в Ливанския международен университет в Бейрут. Убитият терорист също е бил студент там. Разследването установи, че фалшивите международни паспорти на терористите са изработени на принтер именно в този университет. 

На 16 юли 2014 година излезе информация, че родните служби са засекли паричен трансфер от “Хизбула”, изтеглен от банкомати в Несебър. Парите били взети от 34-годишния австралиец с ливански произход Мелиад Фара, който осигурил бомбата и логистичната подкрепа за атентата на бургаското летище от 18 юли 2012 г. Именно Фара свързва терористите с военното крило на “Хизбула”. 

БГНЕС

Прочети още на: http://www.bgnes.com/bylgariia/kriminalni-i-syd/4445583/

Предишна статия

Капанът, в който падна България

Следваща статия

Сърбия праща войска по границата с България!

Други интересни