Стрелба се чува в Анкара, над града прелитат военни самолети и хеликоптери!

Автор: Няма коментари Сподели:

 Всички чуждестранни кореспонденти в Турция са получили съобщение от генералния щаб на турската армия, че превратът е успял и те са взели властта.

Стрелба се чува в Анкара, над града прелитат военни самолети и хеликоптери!

Турската армия обяви, че е поела контрола върху властта. Военни танкове са се разгърнали извън летище “Ататюрк”. Държавната телевизия е изключена.

Военните заявиха, че са завзели сградата на правителството, предаде телевизия NTV. Има и взети заложници. В същото време има съобщение, че президентът Реджеп Ердоган е в безопасност. Началникът на Генералния щаба ген. Хулуси Акар е сред заложниците.

По-рано турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от Ройтерс, заяви, че група военни от турските въоръжени сили се е опитала да свали правителството и силите за сигурност са получили нареждане да “вземат необходимите мерки”.

“Някои хора предприеха незаконни действия в нарушение на субординацията. Избраното от народа правителство остава на власт. Правителството ще си отиде, само ако така поиска народът”, изтъкна турският премиер”, заяви премиерът по частната телевизия NTV.

Той увери, че онези, които са се опитали да извършат военен преврат, “ще платят скъпо и прескъпо”.

Турските военни съобщиха, че поемат властта в страната, съобщава АФП.

„Властта в страната е изцяло поета“, се казва в изявление на военните, прочетено по телевизия NTV, без да бъдат давани допълнителни подробности.

Британски журналисти в Истанбул докладват за сблъсъци между военни и полиция, пише вестник „The Telegraph”. Съобщава се, че охраната на президентската резиденция е обезвредена.

Малко по-рано местни медии съобщиха, че полицията е затворила за движение два моста над Босфора в Истанбул – Босфорският мост и мостът “Фатих Султан Мехмед”, които свързват европейската с азиатската част на Истанбул.

https://www.youtube.com/watch?v=jZ32cK1u-b8

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5649648

Предишна статия

Турската армия оповести ултиматума си!

Следваща статия

Най-големият враг не е цензурата, а простотията и невежеството!

Други интересни