Античният град Хераклея Синтика край Петрич

Автор: Няма коментари Сподели:

Античният град Хераклея Синтика край Петрич имал свой градски съвет, в типично римски стил е станал свидетел на едно братоубийство, унищожил го земен трус, а Ванга смятала, че тук е погребан македонски цар. 

За Хераклея Синтика разказва кореспондентът на БГНЕС от Благоевград Божидар Стоилов. Античният град, започнал да се разкрива при разкопките през 2007 година, се намира между село Рупите и едноименната местност, където в малката си къщичка леля Ванга приемаше посетители. 

Признатата като медиум, наравно с Нострадамус и Едгар Кейси петричка пророчица твърдеше, че под Рупите има древен град, унищожен от природен катаклизъм. 

Преди разкопките античният град е обект на дръзки иманярски набези, но днес малко по-малко започва да разкрива тайните си. Намиращият се в югозападния край на възвишението Кожух град е съществувал в продължение на десет века, от IV-ти век преди Христа до VI век след новата ера. През 340 г. пр. Христа го завладява бащата на Александър Македонски – Филип Втори, който идвал тук за лов на лъвове. 

Тук синът му Персей убил брат си Деметрий, за да не му отнеме короната. Столицата на Средна Струма и македонските царе, в която живеели траки, македонци, гърци, келти и илири, срутил земен трус през 383-388 година. 

Въпреки нашествията, трусовете и пожарите, градът просъществувал още два века. Последната находка тук е корито на фонтан с три лъвски глави, от които изтичала вода. 

Едната от главите е отчупена. При разкопките са открити еротичен свещник, маска на Силен, сатирът на Дионис, статуетка на самия бог на виното, театрални маски и фигури, изработвани в съществувалата в античния град работилница. 

Всичките тези находки са датирани от III век. „При разкопките от началото юни до средата на месец юли се стигна до пълно разкриване на гражданска базилика, която е функционирала през трети век, те са много редки, в страната няма друга така запазена Гражданска базилика. Тя е с много големи размери – 22 на 16 метра, запазената височина на стените й е 5 метра. 

Гражданите влизали през входа, а отпред – на президиума, заседавали градските първенци. В един самоуправляващ се античен град като Хераклея Синтика има две степени на управление – от една страна народно събрание, в което влизат всички мъже, които имат граждански права, а отделно и градски съвет или „боле”. 

Хората от народното събрание, за да влязат в „боле”- то плащат годишна сума”, каза пред БГНЕС директорът на Историческия музей в Петрич Сотир Иванов. Според него, откритите надписи свидетелстват, че са се пращали около 500 денарии за правото да участваш в „градския съвет”. 

От градските съветници пък се избирали магистратите. Гражданската базилика е построена едновременно с частта с магазините и с този страхотен фонтан с лъвски глави, който открихме наскоро. Главите са толкова импресивни, че виждаме мъжката и женска глава, само горната част на фонтана тежи над 3 тона, размерът му е да на 2.5 на 1.5 метра, обясни Иванов. 

„В Хераклея има един синтез на население – траки, македонци, гърци, келти, римляни, илири. След 20-30 години това население създава един екип, един народ, който създава устойчиви граждански традиции”, разказа още Сотир Иванов. 

Според един надпис, магистрат Марк Аврелий-Котис, е управлявал Хераклея Синтика по времето на император Марк Аврелий-Антонин или Каракала. В същото време Котис е едно изконно тракийско име. Директорът на петричкия музей разказа още, че тук е намерена уникална и изключително качествено изработена статуетка на бог Дионис в син цвят, открита в 40-сантиметров слой пепел. 

Изкапани са керамични фигури от работилницата за театрални маски и фигури. Всичко това е намерено, оцеляло след доста голям пожар, което означава, че са били доста качествено изработени, за да оцелеят до наши дни. 

Последната находка тук е корито на фонтан с три лъвски глави, от които изтичала вода. 

БГНЕС „Освен пожари и нашествия, тук има действие на природните сили. Сградата, в която се намираме е била разрушена от земетресение през 383-388 година. Сигурни сме, че е било земетресение, защото всички стени са паднали в посока север-юг. Ванга е казвала, че градът е загинал при катаклизъм, но не уточнява какъв, вулкан или земетресение. 

Преди повече от 20 години пророчицата казала на моя колежка от РИМ – Благоевград, че иска да говори с нея, твърдейки, че тук бил погребан македонски цар. 

Колежката ми, която вече е пенсионерка се уплашила и този разговор така и не се състоял. Но тогава се е сметало, че тук се е намирал град Петра. Сега, знаейки, че това е Хераклея Синтика, знаем със сигурност, че тук е убит синът на предпоследния македонски цар Филип Пети, който имал двама сина”, разказва още Сотир Иванов. 

Персей убива своя брат Деметрий. По време на празненство тук, Персей, който се страхувал от това, че Деметрий може да стане цар вместо него, го отровил. 

Персей организирал религиозно тържество, по време на което Деметрий бил отровен. Явно организмът му бил много силен и не умрял веднага от отровата, Персей изпратил убийци, които за по-сигурно удушили брат му. 

Самият Филип Пети преживява много тежко загубата на сина си Деметрий, но като баща трудно би могъл да издаде смъртна присъда единствения си оцелял син Персей. 

За това започнал да обмисля да определи за свой наследник племенника си Антигон, но умира от сърдечен удар в Амфиполис, преди да посочи свой наследник. 

Така братоубиецът Персей става владетел на Македония. Според директора на Историческия музей в Петрич има връзка между градовете Амфиполи край гръцкия курорт Аспровалта и Хераклея Синтика. Били са в една област. 

„Най-вероятно в Амфиполи е погребан висш военноначалник”, смята Иванов. Кореспондентът на БГНЕС припомня, че в Амфиполи, известен със своите фигури на лъвове в естествен размер, от две години текат нови разкопки. 

Гръцките власти обявиха, че са открили сензационно погребение, но все още не са обявили кой е погребан там, изчакват резултатите от изследванията.

                                             Image title                                                                             БГНЕС

                                        Прочети още на: http://www.bgnes.com/laifstail/pyteshestviia/4444560/

Предишна статия

В петък може да превали и сняг!

Следваща статия

До другата трева, до другата България!

Други интересни