Няма консенсус между Русия и НАТО относно Украйна!

Автор: Няма коментари Сподели:

НАТО и Русия не са успели да преодолеят дълбоките си различия по отношение на конфликта в източна Украйна. Това заяви ръководителят на северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг след срещата на Съвета НАТО-Русия, предаде БГНЕС. След Съвета, от руска страна бяха отправени критики, че Западният пакт възпрепятства военната безопасност в Европа.

„Съюзниците и Русия имат огромни и устойчиви различия относно Украйна. Днес не беше постигнато единомислие”, заяви Столтенберг, цитиран от АФП на пресконференция след срещата в Брюксел. Съветът все пак е установил и „необходимостта от регулиране на кризата в Украйна с мирни средства”, по думите на генералния секретар на НАТО.

По време на съвета представителите на Алианса са информирали Москва и относно решенията от срещата на НАТО във Варшава миналата седмица. Те включват увеличаване на военното присъствие на пакта в Полша и прибалтийските републики. Столтенберг заяви още, че на срещата е решено самият съвет НАТО-Русия да продължи да функционира. 

Събиранията на органа бяха преустановени по инициатива на Запада след началото на украинската криза през 2014 година. „Линиите за военна комуникация между Русия и НАТО са отворени. Сега трябва да се гарантира, че те работят ефективно. Това е ключов елемент за намаляване на риска от въоръжени инциденти“, допълни генералният секретар на Алианса.

В този дух е обсъдено предложението на Финландия за забрана на полети над Балтийско море на самолети с изключени комуникационни предаватели. Тази пролет при учения на сили на НАТО в района имаше няколко случая, при които почти се стигна до военни сблъсъци с руски самолети.

При посещението си във Финландия миналата седмица руският президент Владимир Путин заяви, че подкрепя идеята на колегата му Саули Нийнистьо за пълен контрол върху полетите. Столтенберг от своя страна заяви, че предложението е било обсъдено и НАТО очаква допълнителни детайли по него.

Руски представители заявиха, че НАТО подрива военната безопасност в Европа. Председателят на Съвета от руска страна Александър Грушко обяви след заседанието, че НАТО създава нова реалност в Европа, като подрива военната безопасност. Пътят към стабилизация в Европа не минава през козметичните мерки за доверие, а през замразяването на разполагане на нови сили на НАТО в Източна Европа, заяви още Грушко, цитиран от ТАСС.

Според Гуршко НАТО създава в балтийския регион плацдарм за евентуални военни действия срещу Москва. Съпредседателят на съвместния съвет определи като „създаващо риск за Русия” и разширяването на противоракетната отбрана на НАТО във Европа, визирайки новите съоръжения в Полша и Румъния.

                                                                         http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5643891

Предишна статия

Кой подпали деветте буса в “Младост”?

Следваща статия

Мая Манолова за еко таксите за автомобилите!

Други интересни