Водопадът се намира в най-големия биосферен резерват на Родопите

Автор: Няма коментари Сподели:

Мнозина се питат къде да отидат през уикенда само за един ден. Близостта на Родопите до Пловдив предлага редица пътеки, по които и хора, които не са заклети туристи, могат да стигнат до интересни места. Едно от тях е Сливовдолският водопад над Бачково, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. Водопадът се намира в най-големия биосферен резерват на Родопите – Червената стена, близо до Бачковския манастир. 

До началото на пътеката се стига лесно, тя тръгва точно след третия тунел по пътя Асеновград – Смолян, на 30 км от Пловдив. Маршрутът до водопада отнема час- час и половина, но не е много лесен. Има указателни табели, които , освен посоката, предупреждават да не се излиза извън пътеката.

 Червената стена е обявен за резерват през 1962 година, разположен е в долината на Чепеларската река, както и по планинския рид Добростан в Западните Родопи. На територията на резервата се намира долината на река Сушица. Сливовдолското падало, както е известен водопадът, е най- високото в Родопите- водата пада от височина 50 метра. 

По следите от мъх на скалите личи колко голям е напролет след топенето на снега. През лятото водната стена е по-малка, но все така живописна. Козята пътека следва течението на реката, но върви срещу него. Реката се пада ту от едната страна, ту от другата- поне на пет места тя се пресича по сковани от трупи дървени мостчета. Някъде нивата се преодоляват с дървена стълба. 

Пътеката е неравна, трябва да се внимава на всяка стъпка, защото на места се издига на десетина метри над реката. На най- опасните участъци, където ширината и не надминава метър, има метални въжета по скалите за опора. Зеленината е удивителна, разнообразието на растителни видове е една от причините районът да бъде обявен за резерват. 

Само на върха има иглолистни дървета, пътеката върви през няколко вида широколистни, сред които преобладава букът. Статутът на резерват забранява всякаква намеса в природната среда, затова могат да се видят много паднали дървета. Само на няколко места върховете им са отрязани заради пътеката, другаде трябва да се прескачат. 

Водопадът е красив, но ако туристите съберат сили и изкачат още един стръмен участък, попадат на място, което няма скоро да забравят. Поляна точно над водопада предлага почивка, а в дъното и водата пак блещука в каскади сред скали с мъх. 

Най- красивата гледка е скрита зад до тях- величествена стена от скали, целите в зелен мъх, върху които падат водни струи. От тази поляна се стига до хижа Марциганица, която, за съжаление, не работи от години. Тази година през Червената стена ще мине международният маратон “Персенк ултра”. 

Трасето от хижа Марциганица до хижа Пашалийка ще е маркирано и почистено през август, грижата за него е на община Асеновград.

БГНЕС

Прочети още на:http://www.bgnes.com/laifstail/pyteshestviia/4444149

Предишна статия

“Абе поне да не краде”

Следваща статия

Швейцарски учени установиха, че нарът забавя стареенето

Други интересни